Mainos
Mainos

5.7. Arvovaltaa peliin

Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä esittää presidentti Martti Ahtisaarta työttömyysryhmän johtoon kirjoituksessaan otsikolla: Arvovaltaa peliin.

Ville Itälä

Kokoomus avasi työllisyyskeskustelua pitkin kevättä esimerkiksi Nettivieras-kirjoituksessani 15.2.2002. Kun työttömyyden alenemiskehitys on nyt vaarassa katketa, on ilmeistä, että keskustelu kiihtyy entisestään.

Suurtyöttömyyden ja laman oloissa silloinen Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari perusti arvovaltaisen ryhmän pohtimaan keinoja työttömyyden alentamiseksi. Niin sanotun Pekkasen työryhmään kuuluivat puheenjohtaja Matti Pekkasen lisäksi Jorma Ollila, Jukka Pekkarinen, Antti Tanskanen sekä Maj-Len Remahl.

Pekkasen työryhmältä odotettiin paljon. Vaikka kaikki tiesivät, ettei mitään ihmelääkkeitä tai taikatemppuja ollut olemassa. Nytkin tarvitaan välttämättä uusia ratkaisuja ja jatkotoimenpiteitä.

Siksi kaikki arvovalta on pistettävää peliin. Siksi kaikki kivet on käännettävä.

Siksi tarvitaan avointa ja ennakkoluulotonta asennetta ilman saavutettuja etuja, pyhiä lehmiä tai olemassa olevaan ei saa koskea -asennetta. Toisaalta ilmapiiri ei saa olla painostava. Tarvitaan luottamusta ennakkoluulottomuuden rinnalle.

Kokoomuksen lisäksi eri nimillä työllisyystalkoisiin on nähty tarvetta mm. pääministerin suulla ja teollisuuden suunnasta. Yhteinen tahto näyttää olevan: kaikki eri tahot kokoon etsimään rakenteellisen työttömyyden sitkeään ongelmaan erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja.

Erojakin ehdotusten tiimoilta löytyy. Jotkut ovat korostaneet, että ryhmä koostuisi työmarkkinajärjestöistä. Minusta tarvitaan vahvempi ote ja laajempi näkökulma. Pekkasen työryhmän hyvät kokemukset puoltavat tätä. Mukaan tarvitaan myös tiedemaailma, yrittäjäjärjestö ja mikseivät myöskin poliittiset puolueet.

Pekkasen työryhmän tavoite oli painaa työttömyys 200 000:een. Viimeisin työllisyystilasto kertoo Suomessa olevan 275 800 työtöntä. Työryhmä esitti 35 politiikkasuositusta. Lähes kaikki niistä on toteutettu.

Nyt on aika keskittyä kovimpaan haasteeseen - rakennetyöttömyyteen. Uuden arvovaltaisen työryhmän tulee tarkastella miten työllisyysastetta saadaan nousemaan luomalla työtä etenkin heille, joita talouskasvu ei ole auttanut. Uskon, että tällöin huomio tulee kiinnittymään työnteon kannustavuuteen, veron osuuteen työn hinnassa ja ns. aktiivisen työllisyyspolitiikan kehittämiseen.

Uskon, että avain parempaan työllisyyteen löytyy ennen kaikkea uusien palvelualan työpaikkojen synnyttämisestä. Suomessa on tekemätöntä työtä, mutta sen teettäminen ja toisaalta sen tekeminen eivät ole taloudellisesti riittävän houkutteleva vaihtoehto. Lisäksi osa näistä töistä tehdään tällä hetkellä harmaan talouden piirissä.

Siksi pidän esiarvoisen tärkeänä, että ryhmässä olisi edustettuna palvelualojen hyvä tuntemus.

Työryhmä vaatii arvovaltaisen ja vahvan puheenjohtajan, joka henkilökohtaisesti on hyvin sitoutunut rakennetyöttömyyden vähentämiseen, mutta samalla hyvin sitoutumaton suhteessa etujärjestöihin. Henkilön tulee olla avarakatseinen, ennakkoluuloton ja hänen tulee nauttia laajaa yleistä luottamusta.

Tällainen henkilö voisi olla Pekkasen työllisyystyöryhmän asettaja, presidentti Martti Ahtisaari. Esitän harkittavaksi hänen pyytämistään työryhmän johtoon.
Ville Itälä, kirjoittaja on kokoomuksen puheenjohtaja ja sisäasiainministeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme