Mainos
Mainos

(7.3.03) Arjen turvallisuus myös talouspolitiikan ohjenuoraksi

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes korostaa kirjoituksessaan arjen turvallisuuden tärkeyttä pohdittaessa tulevaisuuden taloupolitiikkaa.

Suvi-Anne Siimes

Vaikka työllisyystilanteemme on edelleen melko vakaa, päivä päivältä näyttää enemmän siltä, että kansainvälinen talous on ajautumassa taantumaan. Valtiovarainministeriö on alentanut kasvuennusteitaan, ja tulevien vuosien talousarvioita ennakoidaan alijäämäisiksi. Maailman talouden perimmäisinä ongelmina ovat Yhdysvaltain talouden rakenteelliset vinoumat. Avoimilla globaaleilla markkinoilla ongelmat siirtyvät kuitenkin nopeasti maasta toiseen. Siksi Suomikaan ei voi jäädä niiden ulkopuolelle.

Tällaisessa tilanteessa julkisen sektorin merkitys korostuu. Sen tärkeä rooli kansalaisten turvallisuuden ja kansantalouden vakauden kannalta tulisikin avoimesti tunnustaa. Vakavin virhe tehtäisiin, jos julkista sektoria lähdettäisiin nyt itsetarkoituksellisesti supistamaan. Suomen kaltaisessa hyvin avoimessa taloudessa kansalaisten arjen turvallisuutta voidaan lisätä kehittämällä julkisia toimintoja niin, että ne toimivat tehokkaasti, taloudellisesti ja ihmisläheisesti. Se on erityisen tärkeää taloudellisen taantuman oloissa, samoin työllisyyden hoito.

Julkiset panostukset työllisyyden hoitoon, terveyteen, osaamiseen ja tutkimus- ja kehitystoimintaan toimivat myös talouskasvun tukena ja antavat vauhtia hidastuvan talouden rattaisiin. Siksi näistä julkisista panostuksista on pidettävä kiinni myös heikomman talouskehityksen oloissa. Niille, jotka ovat supistamassa julkista sektoria tarjoamalla vastikkeeksi muutaman euron veroalea, ei tule antaa periksi. Lipposen hallitusten aikana luotu julkisen talouden joustovara tulee päinvastoin käyttää täysimääräisesti työllisyyden hoitoon ja palveluiden pa-rantamiseen.

90-luvun alun lamasta pitää oppia nykyisten heikkenevien kasvunäkymien oloissa ainakin se, että julkisten menojen supistaminen johtaa heikon kasvun oloissa vain työttömyyden nopeaan kasvuun ja siihen, että lama syvenee entisestään. Koska maamme työttömyys on jo nykyisellään liian suuri, työttömyyden kasvua ei tule sallia edes keskimääräistä heikomman kasvun oloissa, sillä kerran korkealle päässyttä työttömyyttä on erittäin vaikea alentaa. Siksi budjettipolitiikka ei saa olla niin tiukkaa, että se rajoittaa työllisyyden hoidon ja kasvun elvyttämisen eväitä.

Ihmisten arjen turvallisuus ei synny muutaman euron veronalennuksista. Se syntyy siitä, että ihmisillä on työtä ja toimeentuloa ja että heille tärkeät palvelut pelaavat. Nykyisissä epävarmoissa oloissa arjen turvallisuus on otettava vakavasti myös talouspolitiikassa.

Ylikireä budjettipolitiikka ja suuret veronalennukset voivat vaarantaa kasvua ja työllisyyttä tukevan talouspolitiikan harjoittamisen. Siksi seuraavan hallituksen on uskallettava panostaa myös suhdannepolitiikkaan ja turvattava työllisyyden hoito ja paremmat palvelut tarvittaessa vaikka tilapäisesti alijäämäisten budjettien avulla.

Suvi-Anne Siimes, Vasemmistoliiton puheenjohtaja, ministeri valtiovarainministeriössä

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme