Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

(7.4.2003) Uudella punamullalla on kysyntää

Sdp:n puoluesihteeri Eero Heinäluoma huomauttaa kirjoituksessaan, että toimiva punamultayhteistyö edellyttää yhä neuvotteluja monista ohjelmakysymyksistä.

Heinäluoma, Eero

Vaalitulos antoi selvän suunnan hallitusneuvotteluille. Sekä sosialidemokraatit että keskusta menestyivät. SDP voitti lähes kaksi prosenttiyksikköä lisää kannatusta hyvin realistisella, hallitusvastuusta lähteneellä ohjelmalla. Myös keskusta teki hyvän tuloksen saaden yli kahden prosentin lisäkannatuksen.

Suomalaisessa parlamentarismissa puolueiden on pystyttävä yhteistyöhön myös vaalien jälkeen. Tätä myös kansalaiset vahvasti odottavat.

Hallituksen muodostamisen ensimmäinen tulikoe on takana. Eduskunnassa käydyissä neuvotteluissa löytyi riittävästi yhteistä henkeä ja tavoitetta hakea hallitusta sosialidemokraattien ja keskustan rungon varaan. Ohjelma-asioissa on vielä monta asiaa sovittavana, vaikka puolueiden välillä näyttääkin vallitsevan taloutta ja työllisyyttä korostavasta pääsuuntauksesta yksimielisyys.

Hallituksen muodostaja ja pääministeri tulee keskustasta. Vaalien jälkeen käydyssä keskustelussa kävi ilmeiseksi, että muuta logiikkaa kuin suurimman puolueen logiikka on vaikea pääministerin valinnassa soveltaa. Uuden valtiosäännön käytännön sovellutus on johtamassa juuri siihen, mistä ennen vaaleja puhuttiin: suurimman puolueen puheenjohtajasta nousee myös pääministeri.

Pääministeriratkaisun osana sosialidemokraatit saivat ulkoministeriön ja valtiovarainministeriön johtotehtävät sekä arvostetun eduskunnan puhemiehen paikan. Ratkaisu on tasapainoinen ja kertoo siitä, että vaalituloksen pohjalta maassa on kaksi suurta, tasavahvaa puoluetta. Sama jako olisi varmaan ollut silloinkin jos pääministerinä olisi jatkanut sosialidemokraatti.

Edellisistä punamultayhteistyöstä koskeneista hallitusneuvotteluista on kulunut jo kaksikymmentä vuotta. Maailma on sen jälkeen perusteellisesti muuttunut. Suljetusta taloudesta on tullut avoin. Politiikkaa tehdään entistä haastavammissa oloissa.

Vain uudella punamultayhteistyöllä voi olla kysyntää. Tämä vaatimus koskee sekä pelisääntöjä että ohjelmallisia tavoitteita. Sosialidemokraatit ovat osaltaan valmiita avoimiin ohjelmallisiin keskusteluihin.

Uudenkin hallituksen on aloitettava työnsä selvittämällä itselleen suuret tehtävänsä. Yksi iso tehtävä on ylitse muiden. Se on taloudellisen kasvun ja toimeliaisuuden vahvistaminen ja työllisyyden tukeminen. Hallituksen suuri tehtävä ei voi olla muuta kuin työllisyystalkoiden jatkaminen ja uusien työpaikkojen edistäminen.

Hallituksen tulee käynnistää työnsä voimakkaalla taloudellista kasvua ja työllisyyttä vauhdittavalla ohjelmalla. Maailmantalouden heikko tilanne korostaa kansallisten toimien merkitystä. Käytettävissä on iso valikko, johon kuuluvat hallitusohjelman ohella lisäbudjetin mahdollisuus ja hallituksen oma työllisyyttä ja yritteliäisyyttä tukeva ohjelma.

Työn verotuksen keventämisen linjaa on syytä jatkaa. Verotusratkaisujen tulee samalla turvata kansalaisille tärkeät palvelut. Näitä ovat terveydenhoito, koulu ja vanhustenhoito. Veroratkaisuja tehtäessä on samalla vaalittava tiukasti oikeudenmukaisuutta.

Nyt on vaalittava kotimarkkinoiden uskoa ja haettava tähän lääkkeitä taloudellisesta vakaudesta ja kasvua tukevista toimista. Kolmikantayhteistyössä ei voi horjua. Uudenkin hallituksen on pyrittävä hyvään yhteistyöhön niin palkansaajain kuin elinkeinoelämänkin järjestöjen kanssa.

Talouskehitystä ja työllisyyttä tukeviin toimiin on syytä lähteä heti ja täydellä tarmolla. Siihen instrumentiksi tarvitaan niin hallituksen omaa työllisyysohjelmaa, lisäbudjettia kuin laajaa kolmikantayhteistyötä. Näistä asioita on synnytettävä yksimielisyys edessä olevan viikon aikana, jotta kansakunta viikon päästä voisi todistaa uuden punamultayhteistyön syntyä.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme