Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

(8.11.) Verotus huutaa oikeudenmukaisuutta

SDP:n puoluesihteeri Eero Heinäluoma kiittelee kirjoituksessaan ylijohtaja Lasse Arvelan verotyöryhmää rohkeudesta otsikolla: Verotus huutaa oikeudenmukaisuutta.

Kun kokoomuksen kansanedustaja Kalervo Kummola taannoin joutui sairaalaan kolaroituaan Teemu Selänteen kanssa, hän huomasi terveydenhoitomme edut. Satojen tuhansien vanhojen markkojen arvoinen hoito tuli hänelle käytännössä ilmaiseksi. Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta näytti raavaalle miehelle kerralla pehmeät äidinkasvonsa. Kummolasta tuli kerralla julkisen terveydenhoidon ystävä - en tosin tiedä jatkuuko vaikutus vielä.

Veroja harva kuitenkaan rakastaa. Vaikka niiden kerääminen on välttämätöntä, jotta voimme viedä lapsemme kouluun, jotta nuoremme saavat käytännössä ilmaisen yliopistokoulutuksen ja jotta äkillinen sairastuminen ei suista omaa ja koko perheen elämää myös taloudellisesti raiteiltaan.

Verotus tulee olemaan yksi keskeinen ensi eduskuntavaalien keskusteluteema. Vaalikeskustelussa myös äänestäjät pääsevät ottamaan asiaa kantaa ja miettimään, kenen verolinjaa he pitävät oikeudenmukaisena ja tasapuolisena eri väestöryhmien kannalta.

Julkista keskustelua pohjustaa tänään julkaistu valtiovarainministeriön ylijohtaja Lasse Arvelan johtaman verotyöryhmä. Lisää on tulossa ensi viikolla kun talousneuvoston pääsihteeri Seppo Leppänen kertoo oman työnsä tulokset.

Arvelan työryhmä ansaitsee tunnustuksen rohkeudestaan. Se on ennakkoluulottomasti pohtinut verorasituksen uudenlaisen jakamisen mahdollisuuksia. Ehdotuksen puutteisiin kyllä kuuluu, ettei ryhmä ole paljoa pohtinut sitä, millaisia tuloja kansalaisille tärkeistä peruspalveluista kuten terveydenhoidosta, koulusta tai vanhustenhoidosta huolehtiminen edellyttää. Ja kuitenkin: verojahan kerätään, jotta lapsemme saadaan päivähoitoon; jotta koulut toimivat ja sairaat saavat hoitoa.

Yritysjohtajat ovat olleet syksyn verokeskustelun ahkerampia puheoikeuden käyttäjiä. Niin myös tänään. Arvelan esitysten arvioinnissa elinkeinoelämän olisi kuitenkin hyvä muistaa, että talouselämänkin on otettava osaa yhteiskunnan tulojen keräämiseen. Syksyn verotiedot ovat jälleen kertoneet, että monella osinkomiljonäärillä on selvästi pienempi veroprosentti kuin keskituloisella palkansaajalla, vaikkapa opettajalla. Tämä ei vastaa kansalaisten oikeudentajua ja kuitenkin verotuksen yksi tehtävä on oikeudenmukaisuuden toteuttaminen.

Ahon hallituksen suuren verouudistuksen yksi iso epäkohta on ollut pääoma- ja työtulojen aivan erilainen verokohtelu. Ei ihme, että monet kynnelle kykenevät ovatkin muuttaneet työtulojaan pääomatuloiksi.

Verotuksen oikeudenmukaisuutta on Lipposen sateenkaariyhteistyön aikana lisätty nostamalla pääomaverotuksen tasoa 25 prosentista 29 prosenttiin ja laskemalla samaan aikaan työn verotusta. Pääomatuloverotuksen nostaminen on tuonut lisäverotuloja yli 5 miljardia euroa, joita on voitu käyttää juuri hyvinvointipalveluiden turvaamiseen. Samalla on luotu myös tilaa työnteon verotuksen keventämiseen. Kolikon yksi puoli on ollut, että asuntovelkaiset ovat hyötyneet pääomaveroprosentin nostosta: onhan korkojen vähennysoikeus ollut sidottu pääomaveroprosenttiin.

Verotulojen oikeudenmukainen kerääminen on jatkossakin sosialidemokraattien ajattelussa tärkeä asia. Samalla on syytä muistaa, että erityisesti yritysverotuksessa on tärkeätä, että verotus osaltaan tukee taloudellista toimeliaisuutta ja yritystoiminnan laajentumista. Niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Yritysten etujen mukaista ei kuitenkaan ole repiä veroasioissa ihokkaitaan, kun tunnettu tosiasia on, että Suomessa yritysverotus on ollut kansainvälisesti katsottuna hyvin matalaa. Suomessa toimivat yritykset hyötyvät osaltaan myös hyvinvointiyhteiskunnan palveluista: maailman huippuluokkaa oleva koulutus on yrityksille ilmainen, julkinen päivähoito antaa mahdollisuuden saada työntekijöitä ja elinkeinoelämää tuetaan suoraan tutkimuksen ja tuotekehittelyn kautta.

Verotuksessa tehtävät muutokset on tehtävä avoimen keskustelun kautta. Sosialidemokraatit paneutuvat huolella uusiin veroehdotuksiin. Sosialidemokraattien omat tarkemmat verolinjaukset ovat luvassa ensi vuoden alussa. Ennen näiden linjausten kiinnilyöntiä SDP kuuntelee tarkasti niin palkansaajia kuin elinkeinoelämääkin edustavien järjestöjen kantoja. Ja täytyy tässä varata kuulemisen oikeus myös Kalervo Kummolan tapaisille kansalaisille, joilla on henkilökohtaista kokemusta yhteiskunnan verotulojen hyötykäytöstä.

Eero Heinäluoma, SDP:n puoluesihteeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme