Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Aktiivisempi ote

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd) on huolissaan Venäjällä jatkuvan lapsikeskustelun vaikutuksista venäläisten Suomi-kuvaan. Puhemies Heinäluoma toivookin Suomen viranomaisilta ja ulkoministeriöltä aktiivisempaa tiedottamista riita-asioissa.

Venäjän lapsivaltuutettu Pavel Astahov on omaksunut hyvin aktiivisen julkisen esiintyjän roolin Venäjällä. Hän on ulottanut toimivaltuutensa myös Venäjän rajojen ulkopuolelle puuttuen useampaan kertaan Suomessa asuvien Venäjän kansalaisten ja heidän lastensa kohteluun.

Osa ulostuloista on sellaisia, että ne näyttäisivät perustuvan puutteelliseen, jopa virheelliseen tietoon.

Viimeksi lapsivaltuutettu Pavel Astahov on esittänyt jopa ostoboikottia vastineeksi suomalaisten viranomaisten toiminnalle.

Lapsivaltuutetun mielipiteet ovat saaneet erittäin laajan julkisuuden. Venäjän media kertoo auliisti lasten kohtelusta ja viranomaisten toiminnasta Suomessa. Venäjän virallisella ykköskanavalla on myös käynnistynyt televisiosarja, joka kertoo venäläisnaisen huoltajuuskiistasta Suomessa.

On ilmeistä, että väärät tiedot levitessään alkavat vaikuttaa venäläisten Suomi-kuvaan. Ei ole Suomelle eduksi, jos Venäjällä leviää käsitys, jonka mukaan venäläiset joutuvat Suomessa kärsimään huonosta kohtelusta.

Lapsiasia pitäisi ottaa Suomessa vakavaan käsittelyyn ja pyrkiä eri tavoin varmistamaan, että niin Venäjän poliitikoilla, viranomaisilla kuin kansalaisillakin on oikeat tiedot Suomesta ja Suomen viranomaisten toiminnasta.

Ilta-Sanomien kokenut, Venäjää hyvin tunteva ja journalistipalkinnon saanut toimittaja Arja Paananen ehdotti viikko sitten, että Suomella pitäisi olla venäjänkielentaitoinen yhdyshenkilö palvelemassa oikean tiedon saatavuutta.

Ehdotus on kannattamisen arvoinen. Suomen viranomaisten pitäisi omaksua aktiivinen tiedotuslinja asioiden oikean tilan selvittämiseksi. Hiljaisuus ja salassapitomääräysten taakse kätkeytyminen vain levittää väärää tietoa ja synnyttää lisää ongelmia.

Suomi on toimittanut Venäjälle tiedon niistä viranomaisista, jotka toimivat yhteyshenkilöinä Venäjälle lasten kohteluun liittyvissä ongelmatapauksissa. Viranomaisten keskinäistä yhteydenpitoa ja myös tapaamisia olisi syytä tiivistää. Vaikka komissioita ei tarvitakaan, viranomaisten tapaamisille ja ongelmien asialliselle läpikäynnille on olemassa perusteet.

Ulkoministeriöltä odotetaan aktiivisuutta ja asioiden oikean tilan aktiivista tiedottamista. Ulkoministerit ovat asiaa tapaamisessaan käsitelleet, kuten ulkoministeri Tuomioja blogissaan 6.10. toteaa. Viime aikojen uutisoinnin perusteella uuteen keskusteluun on varmaankin tarvetta.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme