Mainos
Mainos

Ville Niinisto

Nettivieras

Apua pitää saada kaikkialla ja tarpeeksi aikaisin

Suomen hyvinvointipalveluilla on edessä vaikeat ajat. Valtio ja monet kunnat elävät velaksi ja suomalaisten suuresti arvostamiin sosiaali- ja terveyspalveluihinkaan ei tunnu riittävän rahaa. Edessä siintää väestön ikärakenteen muutos, mikä asettaa palvelumme ja niiden rahoituksen yhä suuremman haasteen eteen.

Nämä eivät ole vain byrokraattisia termejä ja hallinnollista jargonia, vaan nämä ongelmat konkretisoituvat ihmisten arjessa juuri tärkeimpinä hetkinä. Silloin, kun pitäisi päästä nopeasti lääkärille tai silloin, kun lapsi tarvitsisi erityshuomiota koulussa. Pidän näitä asioita – sitä, että avun saa aina - tärkeimpinä asioina nyt, kun valitsemme uusia kuntapäättäjiä.

Vihreitä pidetään usein keskittämisen kannattajina, mutta palvelujen tarjonnan suhteen olemme täysin vastakkaista mieltä. Palvelut on tuotava kuntalaisia lähelle ja tasavertaisesti kaikkien ulottuville. Tämä on mahdollista, jos viemme palvelut ihmisten luo. Esimerkiksi terveydenhoitajan tai mielenterveyshoitajan vastaanotto voi olla terveyskioskissa, ostoskeskuksessa tai työvoimatoimistossa. Harvaan asutuilla alueilla kioskin vastine on terveysbussi, jonka avulla kyetään huomattavasti parantamaan alueiden palvelutarjonta.

Palvelukioskeja on kokeiltu muun muassa Lahdessa ja Ylöjärvellä, ja tulokset ovat olleet erittäin hyviä: asiakkaita on ollut huomattavan paljon ja kioskien avulla on onnistuttu palvelemaan myös kuntalaisia, jotka eivät olisi muuten hakeutuneet hoidettaviksi.

Julkisten palveluiden alueellisen tarjonnan lisäksi on eräs teema, josta uusien kuntapäättäjien on pidettävä huolta. Tämä teema, josta puhutaan aina ja kaikkialla kauniisti on ennaltaehkäisy. Olemme kaikki kuulleet monet kerrat, miten se on kustannustehokkainta ongelmien hoitoa ja miten varhainen apu on parasta apua.

Tämä on tietysti totta. Ennaltaehkäisy säästäisi rahaa ja jokaiselle meistä on parempi, että ongelmat hoidetaan ennen kuin niitä syntyykään. Tämä ymmärtää jokainen, vaikkei ennaltaehkäisyn byrokraattisista koukeroista olisi koskaan kuullutkaan. Se mikä mielestäni puuttuu, on usko ja todelliset panostukset ennaltaehkäisevään työhön.

Tämä on vihreille tärkeä teema, mutta sen tulee ensi kaudella olla jokaisen kuntapäättäjän teema ja meillä kaikilla tulee olla rohkeutta sijoittaa resursseja ennaltaehkäisevään työhön. Nämä rahat eivät tule takaisin seuraavalla talouskvartaalilla tai edes samana valtuustokautena, vaan huomattavasti pidemmässä juoksussa. Siitä huolimatta investointi suomalaisten hyvinvointiin on investointi, joka kannattaa tehdä.

Ennaltaehkäisyä ei pidä ajatella vain sosiaali- ja terveystoimien työnä. Tärkeää ennaltaehkäisevää työtä tehdään laajasti myös päiväkodeissa, kouluissa, nuorisotyössä, liikunta- ja kulttuuripalveluissa, äitiysneuvolassa ja perusterveydenhuollossa. Turvaamalla tämän kuntien tekemän työn me turvaamme samalla kaikkien suomalaisten tasa-arvoiset mahdollisuudet rakentaa elämäänsä ja ehkäisemme syrjäytymistä - sekä säästämme verovaroja.

Suomalaiset arvostavat suuresti julkisia palvelujamme ja seuraavalla valtuustokaudella tulee kaikissa kunnissa panostaa edellä mainittuihin keinoihin, jotta nämä palvelut ja apu ihmisille voidaan tarjota tarpeeksi aikaisin ja tarpeeksi lähellä kaikille suomalaisille.

Ville Niinistö

Vihreiden puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme