Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Asuntopaketin aika

Sdp:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma varoittaa työvoimapulan mahdollisuudesta ja toivoo nopeita ratkaisuja kohtuuhintaisen asumisen mahdollistamiseksi erityisesti kasvualueilla. Puheenjohtaja Heinäluoman parannuslistalla ovat vuokra-asuntojen rakentamisen lisätuki ja myös asuntosijoittamisen helpottaminen.

Ihmisten tarpeet ja talouspolitiikan ongelmat kohtaavat väkevästi yhdellä alueella ja se alue on kohtuuhintaisten asuntojen puute.

Asumisen korkeat kustannukset ovat yhä useamman, erityisesti lapsiperheen kiusana. Vuokralla asumisesta on jo paikoin tullut jo kuukausitasolla omistusasumista kalliimpi asumismuoto. Uusien asuntojen hinnat ja uusien asuntojen vuokrahinnat ovat kipuamassa tähtiin.

Samaan aikaan korkea työttömyys yhdistyy kasvualueilla pulaan osaavasta työvoimasta. Tästä mm. pääkaupunkiseutua vaivaavasta työvoimapulasta emme selviä ilman maan sisäisen työvoiman liikkuvuutta ja pidemmällä aikaa tarvittavaa työperäistä maahanmuuttoa. Jos näille ennen kaikkea yksityisiin ja julkisiin palveluammatteihin tuleville ihmisille ei pystytä tarjoamaan edullisia vuokra-asuntoja, toive uusista työntekijöistä jää vain haaveeksi. Puheet maahanmuuton lisäämisestä ovat nekin huitaisuja ilmaan, jos tulijoille ei voida osoittaa kohtuuhintaisen asumisen mahdollisuutta.

Uusien omistusasuntojen rakentamisen hyytyminen antaisi nyt tilaa edullisten vuokra-asuntojen rakentamiselle. Valtion ja kuntien on nyt nopeasti löydettävä keinot, millä vuokra-asuntojen rakentaminen saadaan vauhtiin. On aika käyttää niin vanhoja kuin uusiakin lääkkeitä.

Nykyinen kohtuuhintaisten vuokra-asuntomarkkinatilanne tilanne on huolestuttava. Uusia vuokra-asuntoja on viime vuosina rakennettu vuosittain vain muutamia satoja. Samaan aikaan nykyistä vuokra-asuntokantaa on vapautumassa käyttö- ja luovutusrajoituksista; vuoteen 2015 mennessä arviolta noin 100 000 asuntoa. Myös sijoittajat pyrkivät nyt eroon vuokra-asunnoistaan.

Ilman valtion tukeman vuokra-asuntotuotannon rahoituksen ehtojen merkittävää parantamista on turha toivoa, että markkinoille tulee uusia edullisia vuokra-asuntoja. Nykyisillä tontti- ja rakentamiskustannuksilla sekä valtion korkotukilainoituksen ehdoilla lähtövuokraksi uusissa taloissa tulee yli 15 euroa neliöltä. Tämä merkitsee sitä, että perheen pitäisi olla valmis maksamaan esim. 75 m2 vuokra-asunnosta noin 1200 euroa kuukaudessa. Tällainen vuokra ei vastaa varmasti kenenkään mielikuvaa kohtuullisesta vuokrasta. Ja tässä ei asumistukikaan auta. Kolmihenkinen talous ei saa asumistukea, jos vanhempien bruttotulot ovat yhteensä enemmän kuin 2295 euroa kuukaudessa.

Pääkaupunkiseudulla perushoitajat, peruskoulun luokanopettajat ja poliisit kaupan myyjistä puhumattakaan eivät enää löydä itselleen kohtuuhintaisen asumisen mahdollisuuksia. On siirryttävä yhä kauemmaksi kehällä ja sitä kautta liikenteen ja ympäristön ongelmat vain pahenevat.

Valtion korkotukilainoituksen ehtoja on nyt pikaisesti muutettava. Uusien vuokra-asuntojen hyväksyttävänä lähtövuokrana voisi pitää noin 10 euroa neliöltä. Silloin kolmihenkisen lapsiperheen asumiskulut lähes puolittuisivat. Tällaiseen kohtuulliseen vuokratasoon päästään lisäämällä korkotuen määrää ja myöntämällä myös normaalien vuokra-asuntojen rakentamiseen esim. 20% investointiavustuksen.

Vuokratalojen omistajilta tämä edellyttää vuokranmäärityksen läpinäkyvyyden lisäämistä. Yhteiskunnan myöntämä tuki on ohjattava vuokralaisille eikä yhtiön omistajille. Myös kuntien on sitouduttava yhteisiin talkoisiin. Niiden tehtävänä on osoittaa edullisten vuokra-asuntojen rakentamiseen tarvittavat tontit. Ja tätä tehtävää kunta ei voi siirtää naapurikunnan hoidettavaksi niin kuin se nykyisin mielellään tekisi.

Asuntosijoittamisen edistämisessä tarvitaan uusia ratkaisuja, jotta myös yksityistä pääomaa hakeutuisi vuokra-asumiseen. Asuntosijoittamiseen erikoistuvien sijoitusyhtiöiden veroepäkohtien poistaminen on otettava nopeasti tarkasteluun. Monella 5-kymppisellä ja vanhemmalla on jo omat asuntolainat maksettu ja heillä olisi mahdollisuutta ja halua sijoittaa rahojaan myös yhteiskunnallisesti edullisella tavalla. Mikseivät vanhemmat ja isovanhemmat voisi sijoittaa varojaan juuri vuokra-asumiseen ja näin mahdollistaa esimerkiksi omien jälkeläistensä tai lastenlasten asumista.

Kaavoituksen nopeuttamistoimia pitää edelleen jatkaa, jotta riittävää tonttitarjontaa löytyy. Liikenneratkaisut liittyvät suoraan kohtuuhintaisen ja ympäristöystävällisen asumisen mahdollistamisessa. Pääkaupunkiseudun kehärata pitäisi laittaa nopeasti liikkeelle. Sitä kautta Vantaalla mahdollistuisi lähes 40 000 ihmisen asuntojen syntyminen.

Kaavoituksen nopeuttamista on tehty jo edellisen hallituksen aikana. Samoin korkotuen ehtoja on parannettu, mutta ei selvästikään riittävästi, kun katsoo asuntorakentamisen määrää tänään. Myös valtion maan luovutusta kohtuuhintaiseen asuntotuotantoon on lisätty.

Kasvu uhkaa nyt tukehtua asumisen pullonkaulaan, joten nopeita toimia tarvitaan. Tilanne on kokolailla uusi, sillä vuodesta 1991 lähtien pulmana on ollut uusien työpaikkojen luominen. Uuteen tilanteeseen pitää vastata nopeasti. Nyt pitää kääriä hihat yli kunta-ja poliittisten rajojen. Tarvitsemme laajan asuntopaketin, jossa uudet ja vanhat lääkkeet kohtaavat asuntotuotannon lisäämiseksi. Asumiseen tehdyt rahasatsaukset tulevat nyt takaisin parempana työllisyytenä ja kasvavina verotuloina

Asuntoasioissa yksikään aikaisempi hallitus ei voi ylpeillä saavutuksillaan. Nyt uusi asuntoministeri Vapaavuori on ottanut uuden lupaavan alun hakemalla laajempaa yhteisymmärrystä alan keskeisten toimijoiden kanssa ja lupaamalla myös uusia rahoituspäätöksiä uustuotannon tueksi. Hän on luvannut tarttua uudelleen myös asunnottomuuden ongelmiin. Katseet kohdistuvat ensi viikolla valmistuvaan ministeri Vapaavuoren asettaman työryhmän työhön. Vapaavuori saa työlleen sosialidemokraateilta täyden tuen. On oltava rohkeutta tehdä myös isoja ratkaisuja, jotta seisova vesi saadaan liikkeelle.

Tieto kohtuuhintaisista uusista asunnoista olisi monelle perheelle paras kuviteltavissa oleva joululahja.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme