Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Edessä on verovaalit

Suunnitteilla olevat arvonlisäveron ja energiaverojen uudet korotukset ovat tuhoisia suomalaisten tasa-arvolle. Nämä vaalit ovatkin kannanotto ennen muuta verotuksen oikeudenmukaisuuteen, kirjoittaa SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaEero Heinäluoma.

Portugalin hakeutuminen EU-rahoituksen piiriin sähköistää vaalien loppusuoraa. Kansalaisia huolestuttaa nyt se, kuinka suuria sitoumuksia Suomen puolesta tehdään. Onko annetuilla tukilupauksilla vaikutuksia siihen, miten itse selviämme ja menevätkö lisäverot suoraan ulkomaille. Kansalaisten oikeudentuntoa jäytää yhä enemmän se, että voittoja tehneet pankkiirit pelastetaan uudelleen ja uudelleen veronmaksajien rahoilla, joita tarvittaisiin kipeästi arjen ongelmien poistamisessa.

Hallituksen tilannearviot ovat kerta toisensa jälkeen osoittautuneet vääriksi. Vajaa vuosi sitten sanottiin, että Kreikka-tuen yhteydessä on saatu niskalenkki markkinavoimista ja muita maita ei ole avun piiriin tulossa. Toisin on käynyt. Marraskuussa Irlanti jätti apupyynnön ja nyt huhtikuussa oli Portugalin vuoro. Vain hetki sitten EU-komissaari Olli Rehn vielä sanoi, että Portugali pärjää omillaan eikä tarvitse apua.

Pääministeri Vanhanen julisti alkuvuodesta 2010 Kreikan luotottamisen olevan tuottoisa bisnes. Varoitukset siitä, että Kreikka ei tule selviämään veloistaan, leimattiin silloin pelotteluksi. Nyt velkajärjestely on entistä lähempänä vain sillä erotuksella, että suomalaisten veronmaksajien uutta rahaa viedään edelleen Kreikkaan joka kolmas kuukausi.

Koomisuuden rajoilla on se, että nyt uutisvälineissä esiintyvät ilta toisensa jälkeen pankkiekonomistit, jotka julistavat puolueettomina asiantuntijoina, miten pankkien pelastaminen veronmaksajien rahoilla on oikeata politiikkaa.

Sosialidemokraattien vaatima sijoittajavastuun toteuttaminen on välttämätöntä, jos todella aiotaan pysäyttää nyt nähdyt kriisit. Rahoitusjärjestelmään tarvitaan iso pelisääntöjen muutos, jossa pankkien riskinottoa rajoitetaan, pankkien palkitsemisjärjestelmiin puututaan ja saadaan aikaan pankki- sekä rahoitusmarkkinaverot.

EU-tukipakettien rakentelussa on unohtunut, että niin lainoituksessa kuin takauksissakin on huomattava riski rahojen menettämisestä. Mitä myöhemmin johtopäätöksiä tehdään, sen kalliimpi lasku tulee suomalaisillekin veronmaksajille. Pahoihin vaikeuksiin ajautuneiden valtioiden velkajärjestelyissä on velkoja yleensä leikattu 40-70 prosentilla. Kreikan tapauksessa Suomen menetykset voivat hyvin nousta miljardin euron kokoluokkaan, jos johtopäätökset tehdään vasta sen jälkeen kun kaikki suomalainenkin lainoitus on ehditty toimittaa ensi vuonna.

Jos huono vaihtoehto realisoituu ensi vuonna, ovat seuraukset aikamoisia niin valtiontaloudelle kuin veronmaksajillekin. Tuollaisten tappioiden maksamiseen menisi kahden prosentin arvonlisäverokorotuksen koko vuosituotto.

Suuret erot puolueiden kannanotoissa on nyt niin EU-tukipolitiikassa kuin verotuksessa.

Kokoomus ja keskusta kaavailevat arvonlisäverojen kahden prosentin korotusta. Kokoomus ajaa tämän lisäksi energiaverojen uutta korotusohjelmaa, joka näkyisi niin bensiinin hinnassa kuin asumiskustannuksissa. Sähköverojen uudet korotukset varmistaisivat Suomeen Euroopan kalleimman sähkön hinnan.

Arvonlisävero on kaikessa elämisessämme - ei vaan ulkomaisessa tuonnissa kuten kokoomuksen puheenjohtaja julistaa. Maksamme arvonlisäveroa paitsi kaikessa kauppatavarassa myös palveluissa. Parturi, kampaamo, lääkkeet, ravintolassa käynti, kylpyhuoneremontti, rakentaminen, bussilla tai junalla liikkuminen, kotivakuutus, teatteri- tai elokuvalippu - kaikesta löytyy arvonlisäverotus.

Energianverojen korotuksen vaikutukset ovat näkyneet jo alkuvuonna sähköveroissa. Sähkölämmitteisen omakotitalon asukas maksaa nyt lähes 500 euroa enemmän sähköveroa ja lisäksi vielä sähkön hinnan muu nousu. Parhaillaan energiaverojen korotukset siirtyvät asumiskustannuksiin: edessä on niin yhtiövastikkeiden kuin vuokrienkin nosto. Tätä tarjotaan lisää kokoomuksen ohjelmassa.

Kokoomus lupaa tasaverojen noston rinnalla samaan aikaan lähes kahden miljardin kevennyksiä tuloveroihin ja yritysverotukseen. Nämä kevennykset suosivat todella hyvätuloisia aikana, jolloin valtion velkaantuminen pitäisi pikemminkin pysäyttää kuin antaa siihen uutta vauhtia.

Kalevi Sorsa -säätiön tuore tutkimus kertoo kokoomuksen verolinjausten suosivan voimakkaasti suurituloisia. Eniten tienaava viidennes tulonsaajista saisi hyväkseen suoranaisen verojen alennuksen kun pieni- ja keskituloisten verotusta vastaavasti kiristettäisiin.

Kokoomuksen linjaus tekee aikamoisen loven myös opiskelija- ja eläkeläistalouksien jokapäiväiseen elämään. Tasaverojen korotus syökin eniten ostovoimaa niiltä, joiden tuloista suurin osa menee jokapäiväiseen elämään. Tasaverojen korotukset lisäävät vääjäämättä tuloeroja aikana, jolloin kansalaisten suuri enemmistö on huolissaan kasvavien tuloerojen vaikutuksista yhteiskuntaan.

Verotuksen maksukyky ja verotuksen oikeudenmukaisuutta ei nyt pidä unohtaa. Eduskuntavaaleissa voidaan torjua tasaverokehitys ja jakaa verotustaakkaa oikeudenmukaisesti. Miljoonaosingoista on perusteltua maksaa enemmän veroa kuin pienten pankkitalletusten koroista. Pääomatuloverotus pitäisikin muuttaa tulojen mukaan suurenevaksi - toteuttaa siis sama maksukykyperiaate, joka on yleisesti hyväksytty ansiotulojen verotuksessa. Sosialidemokraattien pääomatuloveromalli toisi yhteiskunnalle 500 miljoonan euron lisätuotot, jotka samalla vähentäisivät tuloeroja ja lisäisivät verotuksen oikeudenmukaisuutta.

Rohkeutta tarvitaan myös harmaaseen talouteen puuttumisessa. Uuden hallituksen tulee laittaa ensitöikseen toimeen eduskunnan tarkastusvaliokunnan runsaan 20 kohdan toimenpidelista harmaan talouden nostaminen päivänvaloon. Verotulomenetykset tällä alueella on arvioitu neljän-viiden miljardin suuruusluokkaan. Tästä vain osankin saaminen esille helpottaisi tavallisille palkansaaja-, opiskelija-,eläkeläis- ja yrittäjätalouksille tulevaa taakkaa. Valtiovarainministeriön työryhmien ehdotukset lisätä osakeomistusten piilottamista salaisiin hallintarekistereihin on nyt torjuttava vääränsuuntaisena kehityksenä. Nehän vain piilottaisivat lisää osinkotuloja verottajalta ja näin pahentaisivat pieni- ja keskituloisten verotaakkaa.

Suunnitteilla olevat arvonlisäveron ja energiaverojen uudet korotukset ovat tuhoisia suomalaisten tasa-arvolle. Nämä vaalit ovatkin ennen muuta kannanotto verotuksen oikeudenmukaisuuteen. Kansalaiset ratkaisevat jälleen Suomen suunnan käydessään vaaliuurnilla. Vaihtoehdot ovat nyt harvinaisen kirkkaat: porvarihallituksen jatko tai sosialidemokraattien nousu hallitukseen.

Eero Heinäluoma

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme