Mainos
Mainos

Arto Ojala

Nettivieraat

Eero kentälle!

EK:n johtaja Arto Ojala evästää kolumnissaan SDP:n tuoretta puheenjohtajaa Eero Heinäluomaa päättäväiseen toimintaan työllisyyden ja Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn kohentamiseksi.

Kolumnistikollega Eero Heinäluoma valittiin odotetusti SDP:n puheenjohtajaksi äskettäisessä puoluekokouksessa. Nyt on seuraavien askelten vuoro. Olet Eero saanut vahvan valtakirjan puolueelta. Sinua tarvitaan nyt hallituksessa. Hallitus on kuin jalkapallojoukkue; kun peli alkaa puuroutua, tarvitaan vaihtomies kentälle tekemään uusia aloitteita ja ratkaisuja. Sinä olet nyt se vaihtomies. Sitä paitsi, Sinä tarvitset nyt henkilökohtaisesti nopeasti näyttöjä, tekoja, jotka johtavat Sinut valtiomiessarjaan, samaan sarjaan, jossa edeltäjäsikin on. Näitä tekoja voi tehdä ja näyttöjä antaa vain hallituksen sisällä, ministerinä.

Antti Kalliomäki kirjoitti erittäin merkittävän artikkelin UutispäiväDemariin perjantaina 11.3.2005. Tuossa kirjoituksessa hän ilmoitti itse jättäytyvänsä SDP:n puheenjohtajakilvan ulkopuolelle ja samalla ilmoitti kannattavansa Sinua Eero puheenjohtajaksi. Samalla Kalliomäki linjasi toimenpiteitä, joilla suomalainen hyvinvointiyhteiskunta selviää totisesta kokeestaan tämän ja seuraavan vaalikauden kuluessa. ”Suomi ja sosialidemokratia ovat valinnan edessä”.

”Talouden kasvu ja työllisyys ovat avainsanat hyvinvointiyhteiskunnan perustan……rahoitukselle” sanoi Kalliomäki. Minäkin olen hyvinvointiyhteiskunnan puolustaja. Mutta hyvinvointiyhteiskunta ei voi tarkoittaa korkeata veroastetta, laajoja sosiaalisia tulonsiirtoja ja alhaista työllisyysastetta ja sen peilikuvaa, korkeata työttömyysastetta. Tämä on valitettavasti hyvinvointiyhteiskunnan tämänhetkinen suomalainen määritelmä. Sinun Eero on kyettävä, Kalliomäkeä lainaten, ”rakentamaan kokonaisuuksia tavalla, joka ei aina vastaa sosiaalidemokraattista perusajattelua……mutta joka toimii kasvun ja työllisyyden hyväksi yli vaikean ajan.” Avainsana hyvinvointiyhteiskunnassa on työllisyys. Korkea työllisyysaste ratkaisee itsestään useimmat muut hyvinvointiyhteiskuntaa uhkaavat, väestön ikääntymisen mukanaan tuomat ongelmat. Tässä on Eero Sinulle runsaasti haastetta, mutta samalla myös mahdollisuus asettua laajan tuloksia tuovan yhteistyön, konsensuksen ja sopimusyhteiskunnan puolustajaksi ja takuumieheksi.

Omassa linjapuheenvuorossasi valintasi jälkeen totesit…..”elinkeinoelämälle annamme sitoumuksen, että tuotannon ja työllistämisen taloudelliset reunaehdot pidetään kunnossa myös tulevaisuudessa”. Tämä on tärkeä kannanotto ja varmistaa sen, että suomalainen elinkeinoelämä kykenee toimimaan ja työllistämään myös tulevaisuudessa.

Mihin Sinun Eero sitten pitäisi vaikuttaa päättäjänä ja hallituksen ministerinä? Tiedät hyvin, että nopeutuva globalisaatiokehitys asettaa kansakunnat kiihtyvään kilpailuun keskenään yritysten sijaintipaikoista ja työpaikoista. Yritykset keskenään joutuvat koko ajan miettimään omaa tilannettaan suhteessa kilpailijoihin. Kilpailukyky kaikessa laajuudessaan on avainsana, jota ilman ei pärjätä. Suomen on kyettävä käyttämään hyväksi uuden digitaalisen tuotannon tuottavuushyödyt kaikilla yhteiskunnan toimialoilla ja tuottamaan ja viemään kansainvälisille markkinoille uusia innovatiivisia verkkopohjaisia palvelutuotteita. Tietoenatorin toimitusjohtaja Matti Lehti on tästä prosessista käyttänyt nimeä kolmas teollinen vallankumous. Siis korkeaan osaamiseen, innovatiivisuuteen ja tuotekehitykseen perustuvaa huipputuotantoa. Mutta samalla meidän on pärjättävä myös perinteisillä aloilla ja kilpailussa päämarkkina-alueellamme Euroopassa.

Niin kummalliselta kuin se ehkä tuntuukin, kannattaa Sinun Eero ottaa taantuman otteessa painivassa Euroopassa mallia Saksasta. Saksa on vähin äänin kyennyt parantamaan kustannuskilpailukykyään euroalueeseen nähden noin kymmenen prosenttia, ja joihinkin yksittäisiin euromaihin nähden vielä enemmän. Esimerkiksi Italian suhteen kilpailukyky on vahvistunut parikymmentä prosenttia. Luvut ovat suuria ja tulevat näkymään Saksan suhteellisesti parempana taloutena Euroopassa.

Mitä Saksassa on sitten tehty? Saksassa on lievennetty irtisanomissuojaa, alennettu työttömyysturvaa, nostettu vanhuuseläkeikää, lisätty paikallista sopimisen mahdollisuuksia, alennettu välillisiä työvoimakustannuksia. Yritysten tasolla on laajasti sovittu työajan pidennyksistä lisäämättä yrityksen kustannuksia. On siis käytetty sisäisen devalvaation keinoja kilpailukyvyn parantamiseen.

Tartu nyt Eero siihen mahdollisuuteen, joka Sinulle on suurimman puolueen puheenjohtajana annettu. Sinulla on nyt laaja mandaatti puolueelta ja myös kansalta. Sinun ei tarvitse pelätä uudelleen valintasi puolesta. Oikeilla toimenpiteillä – korkeaan teknologiaan panostamisen lisäksi sisäisen devalvaation keinoilla – kykenet parantamaan kilpailukykyä ja vahvistamaan työllisyyttä. Ja tämähän on parasta politiikkaa myös valitsijoiden edessä.

Arto Ojala

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme