Mainos
Mainos

Ei oikeutta saa ken ei itse sitä hanki?

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes peräänkuuluttaa yhteisten sääntöjen noudattamista myös EU:ssa. Jos oman käden oikeus sallitaan isoille jäsenmaille, edessämme ei ole tiivistyvä vaan hajautuva Euroopan unioni, varoittaa Siimes.

Tuoreen uutisen mukaan EU:n komissio aikoo selvittää valtiovarainministereiden muodostaman Ecofin-neuvoston viime syksynä tekemän päätöksen laillisuuden EY-tuomioistuimessa. Valtiovarainministereiden enemmistöhän kieltäytyi loppusyksystä käynnistämästä vakaus- ja kasvusopimuksen edellyttämiä toimia liian suuret budjettivajeet omaavia Saksaa ja Ranskaa vastaan.

Syntynyt tilanne on mielenkiintoinen. Jos ja kun prosessi etenee, jäsenmaiden ministereiden tekemää poliittista päätöstä arvioidaan oikeudellisesti EU:n ylikansallista etua eli yhteisten pelisääntöjen noudattamista vastaan.

Tilanne ei ole sinällään ainutlaatuinen, sillä etenkin EU:n sisämarkkinasäännösten rajoja koetellaan EY-tuomioistuimessa harva se päivä. EY-tuomioistuimella onkin monissa asioissa vahva rooli. Se antaa tuomioita, mutta samalla se myös luo voimassa olevalle EU-lainsäädännölle uutta tulkintaa ja ennen kaikkea uutta soveltamisalaa, sellaistakin, jota lainsäätäjät eivät ole aikanaan ollenkaan tarkoittaneet.

Vakaus- ja kasvusopimus poikkeaa kuitenkin muusta EU-lainsäädännöstä siinä, että se kieltää yksittäisen jäsenmaan haastamisen oikeuteen liian suureksi venähtäneen budjettivajeen takia. Komission kanne koskeekin sitä, miten sopimuksen sisältämää velvoitetta käynnistää rangaistusmenettely budjettikurista lipsunutta maata vastaan oikein kuuluu tulkita.

Ylisuurten vajeiden välttämistä koskevat pelisäännöt on kirjoitettu niin, että rangaistustoimet (ensisijaisesti huomautukset, toissijaisesti sakot) eivät lankea sopimuksen rikkojille automaattisesti, vaan niiden käyttöönotto edellyttää valtiovarainministereiden aktiivista päätöstä. Ja sellaista päätöstä ei siis viime vuonna tehty, sillä siihen tarvittavaa määräenemmistöä ei löytynyt. Ja sitä ei löytynyt, vaikka liian suuret budjettivajeet kieltävä sopimuksen kohta on luonteeltaan täysin ehdoton: ylisuuret budjettivajeet ovat kiellettyjä, piste.

Miksi asia sitten on tärkeä? Ja miksi siitä pitää käydä oikeutta? Eikö ole vain hyvä, että jäsenmaat saavat hoitaa omaa budjettipolitiikkaansa aivan niin kuin ne haluavat yhteisten sääntöjen sitä estämättä?

Asiasta voi toki olla montaa mieltä. Ei vakaus- ja kasvusopimuksen noudattamatta jättäminen varmaan juuri nyt monien suomalaisten yöunia häiritse. Tulevia unia se voi kuitenkin jo vaivata. Voi myös kysyä, mitä järkeä pelisääntöjen laatimisessa edes on, jos niitä ei kuitenkaan noudateta.

Ylikansalliseksi muuttuneita markkinoita voidaan hallita vain yhteisten sääntöjen avulla. Yhteisiä sääntöjä on myös noudatettava yhdessä. Juuri siitä EU:ssa ja omalta osaltaan myös EMU:ssa on kysymys.

Jos oman käden oikeus sallitaan isoille jäsenmaille, edessämme ei ole tiivistyvä vaan hajautuva Euroopan unioni. Sen myötä eteen voi tulla myös huonompien yöunien aika. EU:n ytimissä pysymisestä huolta kantavan puhemies Lipposenkin kannattaisi nyt pohtia ennen kaikkea EMU:uun liittyvän päätöksentekorakennelman tulevaisuutta, ei Vanhasen hallituksen politiikkaa. Näin siksi, että Suomi oli - toisin kuin ne suuret maat, joiden EU-politiikkaa Lipponen pitää esikuvanaan - tässä(kin) asiassa, aivan oikein, yhteisten pelisääntöjen noudattamisen eikä suinkaan sopimuksista lipsumisen kannalla,

Toivon itse, että EU:n hajaannus ei ala ainakaan yhteisestä rahasta eikä sen tuomasta vakaan ja ennustettavan koron aiempaa helpommasta maailmasta, sillä yhteisen rahan hyödyt tuntuvat jokaisen suomalaisen arjessa. Jos Saksan ja Ranskan ylisuuria budjettivajeita ei saada ojennukseen, edessämme voi olla korkeampien korkojen ja epävakaampien rahoitusmarkkinoiden aika. Siitä syntyy lasku, jonka maksaminen tuntuu meistä jokaisen kukkarossa. Toivon todella, että yhteiset säännöt saadaan kuntoon ennen sitä.

Suvi-Anne Siimes, Vasemmistoliiton puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme