Mainos
Mainos

Paula Lehtomaki

Nettivieras

Ekotunnukset tarvitsevat laajaa arviota

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki haluaisi syventää ympäristöystävällisyyden arvioimista eri tuotteiden kohdalla. Erilaiset laatumerkit ovat hänen mukaansa konkreettinen väline ohjaamaan arkivalintoja.

Ilmasto- ja ympäristöasiat näyttävät puhuttavan kansalaisia päivittäin. Myös tiedotusvälineet ovat ottaneet asian tosissaan. Aika vaikeista ja monimutkaisista aihepiireistä näkee konkreettisia ja ihmisten arkipäivään liittyviä juttuja lähes päivittäin.

On hyvä, että suuretkin kysymykset, kuten ilmastonmuutos, tuodaan arkipäivää lähelle. Se on varmasti vaikuttamassa siihen, että yhä useammat alkavat kysyä, miten he voisivat omalla toiminnallaan saada muutosta parempaan aikaan. Monet kokevat tuskaa, kun havaitsevat ilmaston muutokset joko lähiympäristössä tai vaikkapa napajäätiköiden sulamisena.

Suuret ympäristövaikutukset syntyvät juuri siitä, että iso joukko ihmisiä tekee pieniä muutoksia arjessaan. Näiden muutosten aikaansaaminen on yksi ympäristöpolitiikan keskeisiä haasteita. Kysymykseen "Mitä yksittäinen kansalainen voi tehdä" pitää olla tarjolla mahdollisimman helppo ja yksinkertainen vastaus.

Ja se taas ei aina olekaan helppo ja yksinkertainen asia!

Eräs konkreettinen väline ohjaamaan ympäristöystävällisiä arkivalintoja ovat erilaiset laatumerkit. Kuluttajalle on helpottavaa, jos kaupassa tuotteella on energia- tai ympäristölaatumerkki. Sellaisen tuotteen valinnalla voi kokea kantavansa kortensa kekoon. Siksi ympäristöystävällisyyden arvioimista pitää eri tuotteiden kohdalla laajentaa ja syventää.

Ongelma - tai myönteinen haaste - syntyy siitä, että päällisin puolin varsin yksinkertaiselta vaikuttava asia muuttuu, kun tarkastellaan esimerkiksi jonkin tuotteen koko elinkaarta. Ympäristövaikutusten arviointi aina raaka-aineesta loppukäsittelyyn on ainoa kestävä tarkastelukulma. Mutta se voi tuntuvasti monimutkaistaa "vihreyden" mittaamista ja arviointia.

Eräs esimerkki ovat sinänsä ympäristöystävälliset biopolttoaineet. Uusiutuvan energian käytön näkökulmasta ne ovat tuntuva askel eteenpäin. Mutta kun tarkasteluun otetaan kaikki elinkaaren vaiheet aina raaka-aineen tuotannon ja kuljetuksen ympäristövaikutuksista loppukäyttöön, kuva monimutkaistuu. Ajankohtainen hehkulamppukeskustelukin nosti esille sen tosiasian, että pitkäikäinen energialamppu sisältää elohopeaa, jolle taas ei voi vihreää leimaa antaa millään.

Kuluttajan pitää päästä ympäristöystävällisyyden arvioinnissa helpommalla. Elinkaariajattelun mukainen luokittelu on muiden toimijoiden, mm. julkisen vallan tehtävä. Eri puolilla maailmaa on luotu merkkejä osoittamaan tuotteen ominaisuuk-sia jonkun hyväksytyn kriteeristön mukaan. Näin esimerkiksi ympäristöystävällisillä tuotteilla on oma tunnuksensa. Samoin kaikki tuntevat avainlipputunnuksen kotimaisuusasteeltaan korkeiden tuotteiden takaajana.

EU:n lainsäädännössä on lisääntyvästi toteutettu erilaisten laitteiden ja tuotteiden energia- ja ympäristömerkintöjä 1990-luvulta lähtien. Kuluttaja voi esimerkiksi kylmälaitetta ostaessaan saada tietoa sen energiankulutuksesta yhdenmukaisella luokituksella. Samoin on olemassa rakennusten energiatehokkuuteen liittyvää luokittelua.

Laaja-alaisen ympäristötarkastelun pitää sisältää kuitenkin useita kriteereitä. Tämän kaltaista työtä tehdään tällä hetkellä esimerkiksi kotimaisen ruuan joutsenlipun osalta, jossa merkkiin kaavaillaan liitettäväksi muitakin vastuullisen tuotannon ja kestävän toiminnan mittareita.

Ympäristöystävällisyyden arviointi vaatii jatkokehittelyä. Ekomerkintöjen kehittäminen onkin yksi tulevien vuosien keskeisiä ympäristötutkimuksen haasteita. Se on kuitenkin välttämätön osa ilmastonmuutoksen vastaista taistelua, sillä todellisiin muutoksiin pitää saada tavalliset ihmiset mukaan. Myös poliittinen päätöksenteko tarvitsee pohjakseen entistä kattavampaa ympäristövaikutusten arviota.

Paula Lehtomäki, ympäristöministeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme