Mainos
Mainos

Elävä ja tekevä Suomi – eli erään yhteiskuntasopimuksen tarina

Keskusta julkaisi eilen oman, hieman erilaisen talousohjelmansa. Erilainen se on siksi, että ohjelma perustuu viisauteen "kaikki vaikuttaa kaikkeen". Kasvun, investointien ja verotuksen rinnalla yhtä olennaista on se, että sosiaaliturva, perhepolitiikka ja työelämän parantaminen tukevat mahdollisimman monen suomalaisen työllistymistä.

Tulevalla vaalikaudella Suomessa on yhdessä sopimalla ratkaistava isoja asioita. Meidän on pysäytettävä julkisen talouden velkaantuminen. Tarvitsemme kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja ja yrityksiä - erityisesti kasvua tavoittelevia yrityksiä.

Työmme tuloksena pitää olla vakaa talouden kasvu. Kasvun hedelmien pitää saavuttaa kaikki suomalaiset, koko maassa. Meille koko Suomen voimavarojen hyödyntäminen on arvovalinta.

Keskustalle on tärkeää, että taloutta hoidetaan siten, että kaikki suomalaiset pysyvät mukana. Nuorten syrjäytyminen on torjuttava. Ikääntyvien hoivasta ja hoidosta on huolehdittava. Verotuksen pitää pysyä kohtuullisena ja sen on oltava oikeudenmukaista.

Keskustan kasvun tarinan vastakohta on näivettyvä, leikkauslistojen Suomi. Mikäli emme tee mitään, meitä uhkaa negatiivinen kierre.

Meillä on mahdollisuus valita ja ratkaista oma kohtalomme. Meidän on kyettävä uudistumaan määrätietoisesti, valittava Suomen oma tie.

Tämän tien nimi on yhteiskuntasopimus. Se antaa mahdollisuuden yrittäjälle yrittää ja työllistää. Palkansaajalle yhteinen sopiminen antaa mahdollisuuden tehdä työtä ja ansaita kunnollinen elanto ja työttömälle mahdollisuuden työelämään ja osallisuuteen.

Haastan nyt kaikki osapuolet allekirjoittamaan tämän sopimuksen. Meidän on yhdistettävä työttömien, työssäkäyvien ja yrittäjien edut kaikkien suomalaisten parhaaksi.

Haasteista selviytymiseen tarvitsemme voimakkaan yhteisen näkemyksen menestyvästä, elävästä ja tekevästä Suomesta.

Yhteiskuntasopimus ulottuu yli yhden vaalikauden – koko alkaneelle vuosikymmenelle. Jotta tavoitteissa onnistutaan, on kaikkien osapuolten tultava toisiaan vastaan. Itsekkyys ja ahneus on aika korvata yhteisellä hyvällä ja kohtuudella.

Omien etujemme yksisilmäisestä ajamisen sijaan on ajateltava koko Suomen etua.

Mitä yhteiskuntasopimus merkitsee suomalaiselle palkansaajalle? Se antaa palkansaajalle mahdollisuuden tehdä työtä ja ansaita kunnollinen elanto. Suomalaisia työpaikkoja pitää turvata useamman vuoden maltillisten palkkaratkaisujen avulla. Emme saa hinnoitella itseämme ulos maailman markkinoilta.

Kun uusia työpaikkoja syntyy koko maahan, se parantaa palkansaajien ostovoimaa. Keskusta sitoutuu siihen, että työn verotusta ei kiristetä lähivuosina. Jatkossa parantuneen työllisyyden valtiolle synnyttämää tuloa voidaan käyttää palkkaverojen keventämiseen ja silloin painopisteen tulee olla pieni- ja keskituloissa.

Keskusta haluaa kehittää työelämää siten, että se tukee elinikäistä oppimista, työssä jaksamista ja viihtymistä sekä työn ja perhe-elämän parempaa tasapainoa.

Ja mikä tärkeintä, kun onnistumme luomaan uutta työtä Suomeen, voimme varmistaa, että elämän eri riskeiltä kuten sairaudelta ja työttömyydeltä suojaavat etuudet sekä arjessa auttavat hyvinvointiyhteiskunnan palvelut kuten päiväkoti ja koulu turvataan.

Mitä yhteiskuntasopimus merkitsee työttömän näkökulmasta? Se tarkoittaa että työttömille annetaan mahdollisuus tehdä töitä. Meillä ei ole varaa jättää kenenkään työpanosta hyödyntämättä. On mahdollistettava kaikkien suomalaisten osallistuminen työelämään omien kykyjensä mukaan.

Tässä onnistuminen edellyttää monia uudistuksia. Meidän on satsattavaa lisää työttömyyden hoitoon ja ihmisten osaamisen päivittämiseen. Erityisesti meidän tulee varmistaa, ettei yksikään nuori jää ilman koulutuspaikkaa ja tutkintoa.

Työtulot, sosiaaliturva ja verotus on sovitettava nykyistä paremmin yhteen työn teon kannustavuuden lisäämiseksi. Työttömyysturvan kehittämistä jatketaan mahdollistaen nopea ja joustava siirtyminen työstä työhön.

Meidän on siirryttävä työkyvyttömyyden arvioinnista työkykyisyyden arviointiin. Suomessa on iso joukko osatyökykyisiä, jotka haluavat työelämään. Tähän suuntaan tulee kehittää lainsäädännön lisäksi koko yhteiskunnan asenteita.

Katson tulevaan luottavaisin mielin. Suomalaiset ovat ennenkin selvinneet ja menneet vaikeuksien yli yhteisvastuun hengessä sopimalla. Samaa tarvitsemme nyt. Yhteen hiileen puhaltaen voimme vahvistaa suomalaisten yhteenkuuluvuutta, vähentää eriarvoisuutta ja luoda uutta hyvinvointia.

Pääministeri, Mari Kiviniemi

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme