Mainos
Mainos

Epäonnen päivä – kunnille vai hallitukselle?

Suomen Kuvalehti julkaisi tänään, perjantaina 13. päivä, valtiovarainministeriön laatiman Suomen uuden kuntakartan. Suunnitelmassa kuntia jäisi maahamme noin 70. Tämä merkitsisi jopa 260 kunnan lakkauttamista.

Tulossa on juuri sellainen keskittämis-, pakkoliitos- ja leikkausohjelma, josta Keskusta on koko ajan varoittanut. Kuntakarttaesitystä ei voida sivuuttaa vain "työryhmän esityksenä", koska työryhmän työtä ovat valvoneet ja ohjeistaneet suoraan hallituspuolueiden poliitikot ja poliittiset neuvonantajat.

Kuntakartan toteuttaminen ei onnistu ilman että suurin osa kunnista runnotaan pakolla yhteen. Kuntaministeri Virkkunen on kiistänyt turvautuvansa pakkoliitoksiin, ja niistä ovat irtisanoutuneet selvästi muutkin hallituspuolueet. Hallitus on siis tietoisesti johtanut suomalaisia harhaan.

Ihmiset, palvelut ja työpaikat keskitetään suuriin, pääosin Kokoomuksen ja Sdp:n johtamiin keskuskaupunkeihin. Samalla elämisen mahdollisuudet muualla tuhotaan ja kehyskunnat lakkautetaan.

Keskustan mielestä ei ole mitään järkeä liittää Turkuun isoja, omillaan toimeentulevia kuntia, kuten Raisiota, Naantalia tai Lietoa. Yhtä vieras todellisuudelle on suunnitelma yhdistää Tampereeseen Nokian, Kangasalan ja Lempäälän lisäksi 7 muuta kuntaa. Sama koskee myös muita karttaharjoituksessa esitettyjä kehyskuntien ja keskuskaupunkien yhdistämisiä.

Hahmoteltu kuntauudistus ei anna vastausta yhteisesti todettuihin tulevaisuuden perusongelmiin, jotka koskevat erityisesti kuntataloutta sekä sosiaali- ja terveyspalveluja. Samaan johtopäätökseen ovat päätyneet myös alan asiantuntijat, joiden mielipiteille ei ole annettu arvoa.

Kuntakartan vuotaminen julkisuuteen on paha isku hallitukselle ja etenkin pääministeripuolueelle. Kokoomus ja kuntaministeri Virkkunenhan siirsivät julkistamisen vuodenvaihteesta helmikuulle, jotta se ei vaikuttaisi presidenttiehdokas Niinistön vaalimenestykseen.

On hyvä, että hallituksen suunnitelmat tulivat julkisuuteen jo ennen presidentinvaaleja. Presidenttiehdokas Niinistö on MTV3:n vaalikoneessa ilmoittanut kannattavansa kuntien pakkoliitoksia eikä pitänyt erityisen tärkeänä sitä, että tasapainoista aluekehitystä tuetaan vahvalla aluepolitiikalla.

Kuntauudistus on näyttänyt olevan horjuvaa hallitusta koossapitävä liima. Nyt vaikuttaa siltä, että se onkin nauloja epäonnistuneen hallitusyhteistyön arkussa.

Poliittiset realiteetit ovat tulossa kokoomuksellekin vastaan: puolue tulee jäämään yksin hankkeensa kanssa. Hallituskumppanit ovat kadonneet rivistä vähin äänin. Vain SDP:n ryhmänjohtaja Jouni Backman ja puheenjohtaja Jutta Urpilainen jaksavat vakuutella, että Virkkusen runnaamasta kuntauudistuksesta pidetään kiinni. Oppositio taas suljettiin ulos hankkeesta jo hallitusneuvotteluissa, vaikka ennen eduskuntavaaleja toisin luvattiin.

Hallituksen kannattaisi nyt suosiolla haudata valmistelemansa kuntauudistus. Keskusta tunnistaa uudistusten tarpeet, mutta hallituksen suunnitelmat johtaisivat katastrofiin. Uudistukset on tehtävä asiantuntijoita, kuntalaisia ja kuntien päättäjiä kuullen ja laajapohjaisella parlamentaarisella valmistelulla niin, että myös oppositio pääsee mukaan työhön.

Jos kuntaministeri jatkaa suunnitelmansa toteuttamista, keskusta tekee kaikkensa uudistuksen upottamiseksi. Siihen hankkeeseen saadaan kyllä kuntakenttä mukaan.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme