Mainos
Mainos

EU:n perustuslaki kannattaa ratifioida jo tänä keväänä

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Suvi-Anne Siimeksen mielestä EU:n perustuslain ratifiointi Suomessa muun muassa kirkastaisi Suomen integraatioprofiilia ja lisäisi muiden maiden kiinnostusta lakia kohtaan.

Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen selontekoa EU:n perustuslaista. Mielestäni tämä selonteko pitäisi muuttaa suoraan perustuslain ratifiointiprosessiksi.

Perustuslain ratifioiminen edellyttää hallituksen aktiivisuutta asiassa. Toivonkin, että hallitus antaa ratifiointia koskevan esityksen eduskunnalle vielä tänä keväänä.

* * *

Perustuslain ratifioinnilla saavutettaisiin mielestäni monta etua.

Ensinnäkin Suomen viime vuosina hieman himmeäksi käynyt integraatioprofiili muuttuisi sen myötä kerta heitolla kirkkaammaksi. Siitä olisi varmasti hyötyä pian alkavalla Suomen omalla EU-puheenjohtajakaudella.

Sen lisäksi Suomen selvä suunnanmuutos voisi lisätä perustuslakiin kohdistuvaa kiinnostusta myös muualla. Ranskan ja Hollannin tilannetta se tuskin muuttaisi. Mutta se saisi juuri nyt hyvin jähmeänä seisovan integraatioveden ainain jonkinlaiseen liikkeeseen.

Siitä liikkeestä voisi sitten nousta ajan kanssa esiin paljon muutakin.

* * *

Se, että Suomi ratifioisi EU:n perustuslain jo tänä keväänä, tukisi mielestäni hienosti myös eurooppalaisen ammattiyhdistysliikkeen tavoitteita. Niihinhän kuuluu myös perustuslain voimaansaattaminen.

Ei EU:n perustuslaki tietenkään yksinään nykyistä sosiaalisepaa Eurooppaa rakenna. Mutta tavalla tai toisella korjattuna siitä tulisi silti hyvä pitkospuu sen hetteikön ylitse, jossa unioni nyt on.

* * *

EU:n perustuslain ratifioiminen on mielestäni myös tärkeä haka siinä ikkunassa, josta näkyy Länsi-Balkanin maiden uskottava EU-jäsenyyttä koskevalle näköala. Jos se ikkuna sulkeutuu, myös ajatus rauhan Euroopasta kasvaa helposti umpeen.

Länsi-Balkanin jäsenyysnäköalan uskottavuudella on mielestäni suuri merkitys juuri käynnistyneille Kosovon tulevaa asemaa koskeville neuvotteluille. Ja Kosovon asemaa koskevilla neuvotteluilla on puolestaan hieman tavallista suurempi merkitys Suomelle siksi, että neuvotteluja vetää Martti Ahtisaari. Mutta niillä on vielä sitäkin suurempi merkitys koko Euroopalle siksi, että Balkanilla oli vielä vajaat kymmenen vuotta sitten sota.

* * *

Mielestäni Suomen integraatioprofiilin kirkastaminen, EU:n nykyisen hetteikön yli vievien pitkospuiden rakentaminen ja Läsni-Balkanin uskottavan jäsenyysikkunan auki pitäminen ovat tärkeitä asioita. Ne ovat tärkeitä Suomelle. Mutta ne ovat vielä sitäkin tärkeämpiä Euroopalle. Ja uskoakseni jokaiseen niistä voidaan vaikuttaa myönteisesti sillä, että EU:n perustuslaki ratifioidaan Suomessa vielä tänä keväänä.

Siksi Vanhasen hallituksen kannattaa mielestäni nyt koota rivinsä ja antaa esitys EU:n perustuslain ratifioinnista eduskunnalle mahdollisimman pian.

Vasemmistoliiton pj. Suvi-Anne Siimes

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme