Mainos
Mainos

Jutta Urpilainen

Nettivieras

Eurooppakin tarvitsee harmaan talouden torjuntaohjelman

Yksi hallituksen vaalikauden tärkeimmistä hankkeista on harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjuminen. Suomen harmaan talouden kooksi on arvioitu 10-14 miljardia euroa. Tämä tarkoittaa käytännössä useiden miljardien eurojen verotulomenetyksiä vuosittain.

Työtä harmaan talouden kitkemiseksi on tehty johtamassani harmaan talouden ministerityöryhmässä, jossa olemme valmistelleet tehostetun harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan toimintaohjelman vuosille 2012-2015. Panostukset näkyvät myös budjetissa, kun laitamme vuosittain 20 miljoonaa euroa lisää rahaa harmaan talouden torjuntaan.

Ohjelman tavoitteisiin pääsemiseksi tarvitsemme ison työkalupakin: On vahvistettava valvontaa, rikosprosessia ja seuraamusjärjestelmää. Viranomaistahojen yhteistyötä on lisättävä. Yhteistyötä tarvitaan sekä jälkikäteen tapahtuvassa valvonnassa, harmaan talouden toimintaedellytysten ehkäisemisessä että veronmaksumyönteisen ilmapiirin luomisessa.

Verotulojen menettämisen ohella harmaa talous vahingoittaa rehtiä yritystoimintaa vääristämällä yritysten välistä kilpailutilannetta. Vilppi ei ole sen enempää rehellisen yrittäjän kuin rehellisen työntekijänkään etu.

Yhteisten pelisääntöjen noudattaminen onkin kaiken taloudellisen toiminnan a ja o, niin Suomessa kuin koko Euroopassa. Jotta velkakriisin runtelemaa Euroopan unionia voitaisiin aidosti kehittää eteenpäin, on taloudellisten valuvikojen lisäksi uskallettava korjata unionin moraaliset valuviat.

Tarvitsemme siis lisää moraalista integraatiota, jolla puututaan paitsi ahneeseen voitontavoitteluun niin myös harmaan talouden, korruption ja veronkierron toimintaedellytyksiin kaikissa unionin jäsenmaissa. Tässä onnistuminen edellyttää laaja-alaista yhteistyötä kaikkien kansallisten ja unionin toimijoiden kesken.

Harmaan talouden torjunta etenee Suomessa nyt vauhdilla. Toimintaohjelmamme hankkeiden toteuttamisella tavoitellaan 300-400 miljoonan euron vuosittaista lisätuloa valtiolle. Työkalupakilla tehostetaan viranomaistoimintaa, vahvistetaan reilun yritystoiminnan mahdollisuuksia ja parannetaan yhteiskunnan voimavarojen käyttöä.

Vanha viisaus sanoo, että pyörää ei tarvitse keksiä aina uudelleen. Hyvät käytännöt onkin syytä ottaa käyttöön kaikkialla, missä niille on tarvetta. Suomessa olemme kulkeneet eturintamassa nuorisotyöttömyyden torjunnassa. Nyt nuorisotakuumallimme herättää kiinnostusta myös muualla Euroopassa.

Ehkä harmaan talouden torjunnan toimintaohjelmastamme voisi tulla seuraava eurooppalainen "vientituotteemme". Joidenkin asiantuntijoiden mukaan kun yksi syy velkakriisiinkin on joissakin maissa juuri se, että harmaa talous, veronkierto ja korruptio ovat niin suurta. Näin verotulojen kerääminen on liian heikkoa.

Jutta Urpilainen

Valtiovarainministeri, SDP:n puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme