Mainos
Mainos

Mikko Maenpaa

Nettivieras

Hallitus ei saa käyttää pakkolainsäädäntöä Tehy-kiistassa

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää arvostelee kuntatyönantajaa yksityisten hoitajien painostamisesta Tehyn työtaistelussa. Mäenpää katsoo myös, että liittokierroksen palkankorotukset ovat olleet odottamattoman korkealla tasolla.

Työmarkkinaneuvotteluissa kierrokset lisääntyvät. Tänään työministeriö määräsi valtakunnansovittelijan esityksestä sovittelulautakunnan sovittelemaan Tehyn ja kuntatyönantajan välistä kiistaa.

Maan hallituksen kannattaa olla tarkkana kun haetaan ratkaisua sovittelussa olevaan terveydenhuoltoalan työtaistelu-uhkaan.

Poliittisen päättäjän pitää muistaa, että tärkeintä on löytää Tehyn ja kuntatyönantajan väliseen kiistaan ratkaisu. Tehyn työtaistelu-uhka on vakava uhka terveydenhuoltojärjestelmän toimivuuden kannalta, ja poliittisella päättäjällä on mahdollisuus vaikuttaa hyvän ratkaisun syntymiseen.

Poliittista viisautta ei olisi, jos hallitus suunnittelisi jonkinlaisella pakkolainsäädännöllä pakottavansa sairaanhoitajat töihin ja näin estäisi laillista työtaistelua toteutumasta.

Tehyn mahdollista joukkoirtisanoutumista on riepoteltu sanomalla sitä muun muassa "julmaksi".

Tehy on jättänyt työtaisteluilmoituksen pelisääntöjen mukaisesti. Työrauhavelvoitetta ei ole. Tehyn työtaistelu on kaikin tavoin laillinen toimenpide.

Tässä vaiheessa kun työtaistelun alkuun on aikaa kolmisen viikkoa, on työnantajan taholta täydellistä ajan ja voimien haaskausta kiistellä siitä, onko joukkoirtisanoutuminen laillinen vai laiton toimenpide. Uhka on tosi ja tilanne hyvin huolestuttava. Tämä mielessä pitäen sovittelulle sopii toivoa parhainta menestystä.

Kuntatyönantaja on sortunut ennennäkemättömään toimintaan kohdistaessaan omaa propagandasotaansa työtaisteluvalmiuttaan osoittaviin yksittäisiin työntekijöihin. Pitääkö kuntatyönantajaa muistuttaa kotiläksyistä? Siitä perusasiasta, että mahdollista työtaistelua ei käydä yksittäisen työntekijän ja sairaalan välillä vaan se on Kuntatyönantajan ja Tehyn välinen asia. Yksilöihin kohdistuvia uhkia ei voi ymmärtää saati hyväksyä maassa, jossa järjestäytyminen ja työtaisteluoikeus ovat lakiin kirjattuja perusoikeuksia.

Toimihenkilöunionin toimihenkilöiden lakko halvaannutti useita vientiteollisuuden yrityksiä.

Maailma toimihenkilöistyy ja ammattien hallinta edellyttää entistä kovempaa osaamista ja parempaa koulutusta. Osaamista on uusittava jatkuvasti globaalien markkinoiden vaatimusten tahdissa.

Osaaminen on suomalaisten yritysten kilpailukyvyn ydin. Tästä seuraa, että eri osaajien palkitsemista ja kannustamista on voitava tarvittaessa tarkastella eri tavoin. Jos osaaminen on kilpailun väline, sitä on myös palkka.

Työnantaja on tällä kierroksella halunnut lisätä erityisesti paikallista sopimista. Paikallinen sopiminenhan tarkoittaa, että palkankorotukset eivät ole kaikilla eivätkä välttämättä edes saman alan sisällä saman suuruiset vaan korotuksia katsotaan yrityksen tuottavuuden ja kilpailukyvyn näkökulmasta.

Arvioni mukaan työtaistelussa oltiin palkankorotuserimielisyyksien lisäksi siksikin, että työnantajat haluavat pukea kaikki palkansaajat teollisuudessa samaan kaapuun palkkaratkaisun osalta. Mielestäni tällainen menettely ei ole mitenkään itsestään selvää eikä myöskään palvele työnantajien hellimää ajatusta lisätä paikallista sopimista. Nimenomaan liittokierroksella toimihenkilöiden työsuhteen ehtojen kokonaisuutta on tarkasteltava toimihenkilöiden lähtökohdista. On luonnollista, että liittokierroksella ratkaisut ovat erilaisia, niin myös toimihenkilöiden työehtosopimukset.

Nykymaailmassa bisnes on hyvin verkottunut ja toimii ilman varastoja ja tukkuliikkeitä. Tästä seuraa, että työmarkkinahäiriöt vaikuttavat nopeasti ja myös Toimihenkilöunionin lakko puri vahvasti. Tietenkin muuttunut maailma lisää myös ammattijärjestöjen vastuuta työtaistelujen käyttämisessä.

Yksityisen sektorin työnantajat ovat iloinneet siitä, että parasta liittokierroksella ovat joustot, joita tupojärjestelmä ei mahdollista.

Mielestäni työnantajien puheet kuvaavat asenteellisuutta.

Miksi muka joustot eivät onnistuisi tupoissa? Ovathan ne onnistuneet tähänkin asti. Esimerkiksi valtion palkkausjärjestelmien uudistamisessa ja julkisen sektorin palkkaohjelmien rakentamisesta on sovittu nimenomaan tupoissa - niitä tuskin edes olisi ilman tupoja. Niin että joustavia elementtejä kyllä löytyy, jos löytyy tahtoa niitä rakentaa.

Ollaan liittokierroksesta mitä mieltä tahansa, kierroksen korotustaso ja hallitsemattomuus on varmasti yllättänyt kaikki. Tämän kierroksen jälkeen osapuolilla on kaikki syytä istua yhteiseen pöytään arvioimaan, millainen tulevaisuuden työmarkkinamallin pitää olla.

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme