Mainos
Mainos

Jyrki Katainen

Nettivieras

Hallitus horjuu taas EU-politiikassa

EU:n perustuslain ratifioimisen kohdattua vakavia vaikeuksia on epäselvää, mikä on hallituksen aito tahtotila EU-politiikassa, kirjoittaa Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja valotti omaa ajatteluaan 1.6. valtioneuvoston kanslian seminaarissa. Aamulehden (2.6.2005) mukaan, hän arvioi EU:n perustuslain hyväksymisen vaikeutumisen tuovan myös hyvää erityisesti Suomelle. Ulkoministeri toteaa, että "emme pidä vahinkona", kun häneltä kysyttiin, mitä mieltä hän on jos perustuslain hautautumisen myötä myös tiivistetyn ydinryhmän muodostama rajoitettu EU:n puolustusliitto jää toteutumatta. Hän perusteli kantaansa toteamalla, että "me emme ole halunneet unioniin uusia jakolinjoja". Tämä vaikuttaa erikoiselta linjaukselta, sillä vielä hetki sitten hallitus vakuutteli, että turvatakuut ja yhteisen puolustuksen kehittäminen ovat myös Suomen etu.

Hallitus ja erityisesti pääministeri Matti Vanhanen on johdonmukaisesti väittänyt, että Suomi sai HVK:ssa jo estettyä jakolinjojen syntymisen turvatessaan rakenteellisen yhteistyön avoimuuden. Tuomioja antaa nyt ymmärtää, että näin ei käynytkään, vaan rakenteellinen yhteistyö johtaisi sittenkin jakolinjojen syntymiseen. Tämä asettaa eduskunnan pulmalliseen tilanteeseen perustuslain käsittelyssä, koska eduskuntakin vastusti jakolinjojen synnyttämistä. Pitääkö sen nyt tästä syystä vastustaa vai kannattaa perustuslain hyväksymistä?

Kokoomus arvosteli hallitusta viime syksynä epäselvästä ja puutteellisesta tahtotilasta edistää yhteistä puolustuspolitiikkaa EU:n perustuslakineuvotteluissa. Tuolloinhan hallitus aluksi vastusti mm. turvatakuita ja EU-maiden solidaarisuutta turvallisuuspolitiikassa. Samoin Tasavallan presidentti Tarja Halonen totesi puheessaan 26.11.2003, että "näkemyksemme mukaan, keskinäisen puolustusvelvoitteen tuominen EU:n sisälle ei välttämättä vahvistaisi Euroopan tai Suomen turvallisuutta". Hallitus joutui kuitenkin taipumaan muiden maiden paineen alla. Tappion jälkeen hallituksen ulospäin ilmoittama linja vaihtui kertaheitolla ja saavutettua sopimusta pidettiin hyvänä.

Nyt on siis jälleen palattu lähtöruutuun. Tuomioja iloitsee Aamulehden mukaan siitä, ettei hallitukselle ja presidentille kiusallista turvatakuuta ja rakenneyhteistyötä nyt siis välttämättä tulisikaan. Tämä ihmetyttää varsinkin, kun vielä viime joulukuussa turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon käsittelyn yhteydessä hallituksen kanta oli, että "Suomi myötävaikuttaa pysyvän rakenteellisen yhteistyön muodostumiseen".

Yhtenään muuttuva kannanmäärittely pakottaa kysymään, mikä on hallituksen tahtotila EU:n yhteisen puolustuksen rakentamisessa nyt, kun perustuslaillinen sopimus ei ainakaan toivotussa aikataulussa tuo juridista pohjaa rakenneyhteistyölle ja turvatakuille? Kokeeko hallitus, että turvatakuissa ja rakenneyhteistyössä on jotakin Suomen kannalta epäedullista ja haluaako se määritellä kantamme mm. turvatakuisiin uudestaan?

Kaikki EU-maiden johtajat ovat peräänkuuluttaneet tilanteen rauhoittamista. Viesti on ollut selkeä. Ratifiointi jatkuu. Sopimusta ei avata. Suomen ulkoministeri arvioi kuitenkin, että perustuslaki ei tule nykymuodossaan voimaan. Hän uumoilee, että asiasta järjestettäneen jossain vaiheessa, ehkä Suomen puheenjohtajuuskaudella mini-HVK. Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso on pyytänyt, että jäsenvaltiot eivät tässä vaiheessa tekisi hätiköityjä johtopäätöksiä ja yksipuolisia päätöksiä. Olisikin tarpeellista, että ratkaisut tehtäisiin koordinoidusti yhdessä kaikkien jäsenmaiden kesken. Tällaista malttia toivoisi erityisesti tulevan puheenjohtajavaltion ministeriltä.

On myös kummallista, että samalla kun Suomen hallitus lupaa esittää eduskunnalle perustuslain hyväksymistä, niin sen jäsen ilmoittaa julkisuudessa, että perustuslaki ei tule esitetyssä muodossa ikinä voimaan. Eduskunta ei voi hyväksyä kansainvälistä sopimusta muodon vuoksi, varmuuden vuoksi tai toistaiseksi. Se olisi parlamentarismin halventamista.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen

(MTV3)

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme