Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Hallitus keventää verotusta - ja kunnat nostavat veroäyriä

SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma varoittaa edessä olevan kuntien veroäyrin korotukset prosentilla tai jopa kahdella, jos valtio ei nopeasti ota suurempaa vastuuta kuntapalveluiden rahoituksesta. Heinäluoma toivoo hallitukselta nopeaa viestiä kuntapäättäjille kuntien tukipaketista, jotta työntekijöiden lomautukset, heikkenevät palvelut ja kohoavien kunnallisveroprosenttien kierre voidaan välttää.

Suomalaisen tasa-arvon ydin on kunnissamme ja niiden palveluissa. Jokainen lapsi varallisuuteen katsomatta pääsee kouluun ja sivistyksen pariin.

Oppimisvaikeuksissa autetaan niin, että maailmalta meille on viime vuodet tullut tuhansia ulkomaalaisia katsomaan peruskoulumme salaisuutta. Päivähoitoon pääsee useimmiten muutaman päivän odotuksella. Terveydenhoito on näihin päiviin saakka ollut kaikkien saatavilla, vaikkakin lääkäripula ja yksityistäminen ovat tämän päivän todellisuutta.

Käynnissä oleva taloustaantuma uhkaa nyt ennen muuta tätä tasa-arvomme ydintä:

kuntapalveluiden laatua ja tulevaisuutta. Hyvinvointiyhteiskuntamme saattohoito alkaa kuntapalveluista, jos pitkittyvän taloustaantuman seurauksia ei oteta vakavasti.

Kuntaliitto soitti tällä viikolla hälytyskelloja. Kuntatalous ajaa tänä vuonna seinään ja kuntien rahoitusvaje on nousemassa miljardista eurosta peräti kahteen. Sata kuntaa joutui nostamaan veroäyriään jo viime vuonna, mutta nyt edessä on toinen korotuskierros ensi syksynä.

Veroäyrin korotuspaineet ovat yhden, jopa kahden prosenttiyksikön luokassa.

Veroäyrin korotukset eivät nekään tule sopeutuskeinona yksin riittämään, jos talouden syöksykierre etenee palkansaajain tutkimuslaitoksen ennustamalla tavalla tänä ja ensi vuonna.

Valtiovarainministeri on kovissa paineissa valinnut erikoisen linjan: pidetään hetki hauskaa ja pidetään toivotalkoita vielä muutama kuukausi. Yhtäältä hän antaa pysyvästi valtion verotuloja pois ennätysmäisesti ja samaan aikaan jakaa uusia kivoja lupauksia ensi vaalikaudella tehtäviin pysyviin menojen lisäyksiin.

Veronalennukset yhdessä työnantajan kela-maksun poiston kanssa nousevat jo ennätysmäiseen kolmeen miljardiin.

Hallituspuolueiden hyvää oloa ja keskinäistä sopua on ostettu lupaamalla pysyviä menojen lisäyksiä jo lähes miljardilla eurolla vuodesta 2011 alkaen.

Iloisesti hymyillen pääministeri ja valtiovarainministeri lähtivät siis tekemään vaalibudjettia jo nyt unohtaen niin oman hallitusohjelmansa kuin kaikki aikaisemmat puheensa.

Rahanjako ei kuitenkaan ulotu sinne, missä on suomalaisen tasa-arvon etulinja:

kuntapalveluihin. Lomautukset, lomarahojen vaihto vapaiksi, suuremmat opetusryhmät, sijaisten täyttökiellot ja monet muut lama-ajan ilmiöt ovat jo tulleet takaisin tämän kevään kunnanvaltuustojen asialistoille.

Vastuullisen talouspolitiikan sijasta valtiovarainministeri esiintyy yhä enemmän opposition toimien arvostelijana ja jopa asiakeskustelun kieltäjänä.

Yksi episodi tässä nähtiin torstaina, kun valtiovarainministeri joutui eduskunnassa poikkeuksellisella tavalla pyytämään kielenkäyttöään anteeksi.

Katainen sanoo, että hänen budjettinsa on Euroopan elvyttävin. Oikeampaa olisi sanoa, että hänen budjettinsa sisältää Euroopan suurimmat pysyvät verojen ja maksujen alennukset (1,5% kansantuotteesta). Suorat työllisyyttä tukevat elvytystoimet puolestaan jäävät EU-maiden alhaisempien joukkoon (0,2% kansantuotteesta).

Kun valtion veropohja tuhotaan ja velkaa otetaan verojen maksujen alentamiseen, on jossain vaiheessa vuorossa laskujen maksu. Se tarkoittaa hyvinvointiyhteiskunnan saattohoitoa, menoleikkauksia ja verojen korotuksia.

Ensimmäiseksi valtiovarainministeri Kataisen laskua joutuvat maksamaan kuntapäättäjät nostamalla veroäyrejä. Pääministeri kertoi laskun maksun toisen vaiheen muutama viikko sitten: ensi vaalikaudella on edessä on myös valtion verojen korotukset.

Sitä ennen hallitus suunnittelee vielä yhtä uutta veronalennuskierrosta.

Työmarkkinajärjestöjä houkutellaan palkkaratkaisuihin alentamalla vielä uudelleen verotusta. Tämäkin lasku siirretään seuraavan hallituksen ja sen valtiovarainministerin hoidettavaksi. Saattaa kuitenkin olla, että äänestäjät näkevät tämän järkevyyden oikein vielä ennen 2011 eduskuntavaaleja.

Vanhasen-Kataisen -hallitus toimii tällä vanhalla Vennamon periaatteella. Se ottaa hyvät ja helpot päätökset omiin nimiinsä ja jättää ne ikävät päätökset muiden kerrottavaksi. Hallitus kulkee tiedotustilaisuudesta toiseen kertomassa iloisia uutisia: verotusta kevennetään, elvytystä rakennetaan, jopa sosiaaliturvaa parannetaan. Kuntapäättäjille jätetään hoidettavaksi hallituksen väärän kuntapolitiikan ikävät päätökset:

lomautukset, palveluiden leikkaukset ja verojen korotukset.

Asiat voisivat olla myös toisin. Tehdään täsmäelvytystä, joka tuo uusia työpaikkoja eikä haaskata verorahoja velkaelvytykseen, huolehditaan tasa-arvomme ytimestä kuntapalveluista ja pidetään veropohjasta huolta ajatellen vastuuta huomisesta.

Eero Heinäluoma

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme