Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Hallitus ponnettomana

Talouskehityksestämme varjostavat paitsi epätietoisuus verolinjauksista myös sunnuntaina voimaan astuvat Venäjän puutullit. Hallitus ei saa täysiä pisteitä tämän asian hoidosta. Tuhannet työpaikat ovat vaarassa puuhuollon vaarantuessa, sanoo SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma.

Vanhasen porvarihallitus sai työlleen erinomaisen taloudellisen perinnön. Alkuvuoden kasvulukemat ovat pysyneet viime vuoden ennätyskorkealla tasolla, yli viiden prosentin. Työllisyyden kasvu on edelleen jatkunut vahvana. Työttömien määrä on nyt 232000 ja työllisiä on 43000 enemmän kuin vuosi sitten. Ilahduttavaa on, että myös pitkäaikaistyöttömien määrä vähenee ja viime vuodesta määrä on laskenut lähes 20 % ollen nyt 520 00 henkilöä.

Miten pärjäämme jatkossa? Siihen vaikutetaan tänään tehtävillä päätöksillä.Porvarihallituksen pöydällä makaa nyt poikkeuksellisen paljon tärkeitä asioita.

Veropäätöksiin kaivataan selkeyttä jo elokuun budjettiriihessä. Eläkeläisten verotus, ansiotulojen verotus, perintöverotus ja autoilun verotus vaativat ratkaisuja tässä ja nyt.

Eläkkeellä olevat odottavat korjausta verotukseensa jo ensi vuoden alusta alkaen. Tästä asiasta vallitsi huomattava yksimielisyys ennen vaaleja. Nyt sen sijaan hallitusriveissä on vallalla kummallinen hiljaisuus. Eläkkeellä olevien verotuksen oikaisua ei mitenkään voida liittää tupo -neuvotteluihin.Tunnettu tosiasia on, ettei eläkeläisväestö ole mitenkään näissä neuvotteluissa mukana. Ratkaisua odottaa myös perintöverotuksen uudistaminen. Tämäkin on asia, josta vaaleja ennen kaikki puolueet antoivat lupauksen.

Autoilun verotusratkaisujen perään kysyy tänään yhä useampi. Ympäristönäkökohdat ovat tärkeitä ja ne korostavat nopeiden uudistusten tärkeyttä. Yhtä tärkeätä on, että ympäristönäkökohtien rinnalla muistetaan sosiaalisen oikeudenmukaisuuden vaatimus. Pitkien etäisyyksien maassa oman auton käyttö on monasti ainoa mahdollisuus. Asialla on myös aluepoliittinen ulottuvuus.

Jos hallitus ei tee verotusta koskevia, mm. eläkeläisten verotuksen helpotusta tarkoittavia päätöksiä budjettiriihessä, joutuu hallitus opposition toimesta tilille eduskunnassa heti alkusyksystä ja kansanedustajien on otettava eläkeläisten verotusasiaan kantaa. Tähän oppositiolla on keinonsa.

Talouskehityksestämme varjostavat paitsi epätietoisuus verolinjauksista myös sunnuntaina voimaan astuvat Venäjän puutullit. Hallitus ei saa täysiä pisteitä tämän asian hoidosta. Tuhannet työpaikat ovat vaarassa puuhuollon vaarantuessa. Vaikeudet näkyvät jo nyt puukaupassa, jossa kauppa sujuu nihkeästi huolimatta kohoavista hinnoista. Mäntytukin hinta on viimeisen vuoden aikana noussut 40 prosentilla. Tällainen kehitys ei tietenkään ole tervettä.

Puutullit vaatisivat nyt hallitukselta uutta aloitteellisuutta Venäjän suuntaan. SDP on tukenut hallitusta vahvasti puutullikiistassa Venäjän kanssa. Nyt joutuu kuitenkin kysymään, tekeekö hallitus mitään. Odottaako hallitus vain rauhassa, miten paperitehtaat seisahtuvat? Pääministerin aloitteellisuudelle olisi nyt tilaa. Muutoin seuraukset erityisesti Itä-Suomen tulevaisuudelle ja työpaikoille ovat synkät.

Hallituksen ponnettomuus työmarkkinoilla oli osatekijänä liittokierrokselle ajautumisessa. Metallin neuvottelujen vaikeus antaa esimakua siitä, että työmarkkinasyksystä ei ole tulossa helppoa. Kuntien naisvaltaisten alojen palkkojen korjaukselle on osoitettu paljon sympatiaa. Neuvotteluja helpottaisi aika lailla jos hallitus ilmoittaisi, millä summalla valtio on mukana palkkatasa-arvon edistämisessä. Ovatko ennen vaaleja annetut lupaukset voimassa? Tätä kysyvät niin kuntatyönantajat kuin palkansaajajärjestöjen edustajat. Hallituksen kykyä johtaa maata testataan myös työmarkkinoilla.

Eero Heinäluoma, SDP:n puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme