Mainos
Mainos

Mikko Maenpaa

Nettivieras

Hallitus tarvitsee aitoja tekoja kolmikantavakuuttelun tueksi

Keskitetty tulopoliittinen kokonaisratkaisu olisi ollut inflaation torjumisen ja hallitun työmarkkinakierroksen kannalta tavoittelemisen arvoinen. Oletan, että hallituksella on vielä tämän vaalikauden aikana mahdollisuus vaikuttaa seuraavaan työmarkkinaratkaisuun. Tosiasioiden äärellä se on hallitukselle huolellisen harkinnan väärti.

Suomi elää muun läntisen maailman tavoin voimakkaan rakennemuutoksen aikaa. Globalisaatioon, kilpailukyvyn lisäämiseen ja esimerkiksi ympäristöongelmien hallintaan liittyvät ratkaisut ovat meille ensiarvoisen tärkeitä, jotta suomalainen hyvinvointimalli on jatkossakin kilpailukykyinen.

Politiikassa jokaisen puolueen on etsittävä menestyskäsikirjoitusta Suomelle. Se puolue, joka sen löytää, menestyy myös vaaleissa ja saa mahdollisuuden toteuttaa suunnitelmaansa. Globalisaatio asettaa yhteiskunnan kestävän kilpailukyvyn uudella tavalla ykkösasiaksi. Pelkästään vanhoilla resepteillä ei nopeasti kehittyvässä maailmassa pärjää. Nykyisiäkin menestystekijöitä kuten hyvinvointiyhteiskuntaa on kyettävä tarkastelemaan kriittisesti.

Keskeinen suomalainen menestystekijä on ollut koulutusjärjestelmien ja työelämän vaatimusten hitsaaminen yhteen. Tästä muut maat ovat Suomelle suorastaan kateellisia. Näihin aikoihin asti systeemi Suomessa on toiminut niin, että palkansaajat ja työnantajat yhdessä ovat löytäneet tarinan, joka on taannut suomalaisille yrityksille menestymisen globaaleilla markkinoilla.

Työelämän välttämättömien uudistusten toteuttamiseen on järjestöjen linjausten pohjalta tarvittu kolmikantaa - eli myös hallitusta. Varsinkin silloin, kun uudistuksilla on edistetty kulloisenkin hallituksen talouspoliittisia tavoitteita. Uudessa maailmassa poliittisen päätöksentekijän kyky ohjata kansallisilla päätöksillä yhteiskunnan kehitystä on rajallinen. Globaali bisnes muokkaa yhteiskuntaa kansallista politiikkaa voimakkaammin. Poliittisen päättäjän pitäisi tiedostaa, että myös talous- ja työmarkkinapolitiikka kulkevat käsi kädessä. Työmarkkinoiden toimintaan hallitus voi vaikuttaa kolmikantaisen valmistelun ja tulopolitiikan avulla. Näin varsinkin silloin, kun hallitus haluaa tavoitteilleen laajan tuen.

Ottamatta kantaa meneillään olevaan työmarkkinakierrokseen jo tehtyjen palkkaratkaisujen ja vaikean kuntapöydän neuvottelutilanteen osalta olen vakuuttunut, että keskitetty tulopoliittinen kokonaisratkaisu olisi ollut inflaation torjumisen ja hallitun työmarkkinakierroksen kannalta tavoittelemisen arvoinen. Oletan myös, että hallituksella on vielä tämän vaalikauden aikana mahdollisuus vaikuttaa seuraavaan työmarkkinaratkaisuun. Tosiasioiden äärellä se on hallitukselle huolellisen harkinnan väärti.

Kolmikantayhteistyön hallitus on aloittanut verraten hyvin. Työn alla on muun muassa sosiaaliturvan kokonaisuudistus, yrittäjyyden ja työelämän kehittäminen käsi kädessä, työn vastaanottamiseen liittyvien kohtaanto-ongelmien ratkaiseminen, ammatillisen aikuiskoulutuksen uudistaminen ja suomalaisen joustoturvan uudet linjaukset. Näitä kaikkia pohditaan työryhmissä, joissa on kolmikantainen edustus.

Hallituksen aloitteellisuus ja aktiivisuus eivät kuitenkaan yksin riitä. Tarvitaan aitoja tekoja. Esimerkiksi sosiaaliturvan kehittämisen osalta suuri kysymys tulee olemaan, miten järjestelmä kannustaa kaikkia suomalaisia työntekoon ja miten ansiosidonnaisen sosiaaliturvan asema ratkaistaan. Joustoturvaa puolestaan ei voida rakentaa vain työantajien vaatimusten varaan vaan on huomioitava myös palkansaajien tarvitsemat joustot. Ammatillisen aikuiskoulutuksen uudistamisen idean on oltava siinä, että palkansaaja voi tehdä työtä ja uudistaa osaamistaan samanaikaisesti.

Kaikissa edellä mainituissa asioissa on odotettavissa ankaria vääntöjä ja keskenään ristiriitaisia näkemyksiä työmarkkinaosapuolien ja hallituksen välillä. Hallituksen kannattaisi kolmikanta-aktiivisuudessaan muistaa, että monesti työnantajien ja palkansaajien yhteiset näkemykset työelämän uudistamisesta ovat kivijalka, jonka varassa tosielämän uudistukset rakennetaan.

Mikko Mäenpää, STTK:n puheenjohtaja.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme