Mainos
Mainos

Jyrki Katainen

Nettivieras

Hallitus vakauttaa julkisen talouden

Kuuden puolueen hallitus aloittaa työnsä haastavissa olosuhteissa. Talouden tulevaisuudenkuva on hyvin häilyvä: emme tiedä, onko edessä kriisi vai ovatko edessä kasvun vuodet Euroopassa ja maailmantaloudessa. Tämän vuoksi on tärkeää, että Suomi pitää huolen siitä, että julkinen talous on kestävällä pohjalla.

Viimeisin finanssikriisi ja lama synnyttivät valtion tulojen ja menojen välille noin kahdeksan miljardin euron aukon. Emme voi elää velaksi. Tämän vuoksi hallituksen on tehtävä myös vaikeita ratkaisuja hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjan vahvistamiseksi.

Valtiontalouden suhteen hallituksen tavoite on yksiselitteinen: valtion velkasuhde käännetään selkeään laskuun. Tämän saavuttamiseksi hallitusohjelmaan sisältyy 2,5 miljardin euron sopeutustoimet. Jos nyt päätetyt sopeutustoimet eivät riitä velkasuhteen taittamiseen, teemme uusia toimia.

Sopeutus tarkoittaa käytännössä, että hallitus leikkaa joitakin menoja ja korottaa joitakin veroja. Miksi? Siksi, että Suomi olisi vahvan julkisen talouden maa ja vahva hyvinvointiyhteiskunta, jonka tulevaisuuteen sekä kansalaiset että yritykset voivat luottaa. Emme hyväksy sitä, että omaa löperyyttämme tai itseämme säästääksemme jättäisimme vaikeat päätökset tekemättä tai antaisimme Suomen ajautua hallitsemattoman talouskehityksen uralle.

Leikkaukset koskettavat aina jotakuta, verojen korotukset on aina jonkun maksettava. Vaikka ratkaisut eivät ole aina mielekkäitä tai helppoja, ne on tehtävä suomalaisten tulevaisuuden turvaamiseksi.

Hallitus on sitoutunut siihen, että merkittävistä sopeutustoimista huolimatta työn verotus ei kiristy. Tämä on tärkeä paalutus, koska Suomen hyvinvoinnin perustana on suomalainen työ. Maatamme on rakennettava niin, että innovaatiot kannattaa jalostaa yritystoiminnaksi ja työksi nimenomaan täällä Suomessa. Meidän on pidettävä huolta suomalaisen työn kilpailukyvystä sekä siitä, että työnteko on aina jokaiselle palkitsevaa ja kannattavaa.

Valtiontalouden tasapainottamisen lisäksi hallituksen on kyettävä ratkaisemaan koko julkisen talouden kestävyysvaje. Työtätekevien suomalaisten veroilla ei jatkossa kyetä rahoittamaan nykyisiä palveluja ja tulonsiirtoja. Tämän vuoksi tarvitsemme rohkeita rakenteellisia uudistuksia. Näistä tärkeimpiä ovat suomalaisten työurien pidentäminen ja entistä rohkeampi kuntauudistus.

Työuria on kyettävä pidentämään niin alusta, keskeltä kuin lopustakin. Hallitus toteuttaa yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa pitkäjänteisen ratkaisun työuriemme pidentämiseksi, työeläkejärjestelmän rahoituksen turvaamiseksi ja riittävän eläketurvan varmistamiseksi.

Kuntauudistuksen perimmäisenä tavoitteena taas on turvata jokaisen kansalaisen laadukkaat ja tasa-arvoiset palvelut kestävällä tavalla. Hallitusohjelmaan kirjatun uudistuksen päämääränä on vahvoihin peruskuntiin perustuva elinvoimainen kuntarakenne, joka turvaa kuntalaisten peruspalvelut.

Menestyvä Suomi perustuu kannustavuuden, sivistyksen, suvaitsevaisuuden ja välittämisen arvoille. Hallitus sitoutuu tekemään töitä sen eteen, että Suomen julkisen talouden rahoituspohja turvataan, Suomeen luodaan uutta työtä, kestävää kasvua. Samalla vähennetään köyhyyttä ja eriarvoisuutta ja huolehditaan kaikkein heikoimmista.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme