Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Halutaanko eläkekapinaa?

SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma varoittaa eläkekapinan mahdollisuudesta, jos eläkkeitä vielä heikennetään. Hän esittääkin hallitukselle kepin sijasta porkkanoita, jotta työurat voisivat pidentyä tavoitellulla kahdella-kolmella vuodella. Tässä pitäisi palkita sekä työntekijöitä että työnantajia, jotka pitävät ikääntyviä työntekijöitä töissä. Työnantajat voisivat saada maksualennuksen yli 60-vuotaista työntekijöistä, mikä palkitsi vastuullista ja yhteiskunnan kokonaisedun mukaista työnantajakäyttäytymistä, kirjoittaa SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma.

Vanhasen hallitus näyttää keittäneen itselleen ja kansakunnalle pahimmanlaatuisen sopan eläkeasioista. Viime keväänä pääministeri keksi Rukan hangilla, että kaikkien kansalaisten eläkeikää nostetaan 65-vuoteen. Asiasta kyhättiin nopeasti hallituksen päätös ilman asiantuntijoiden tai palkansaajajärjestöjen kuulemista. Kansalaispalaute pakotti perääntymään. Pakkopäätösten sijaan perustettiin työryhmä, jonka tehtäväksi annettiin vaihtoehtoisten keinojen keksiminen tälle lainsäädännön eläkeikien pakkonostolle.

MTV3 kertoi keskiviikkona varsin hälyttäviä tietoja tämän työryhmän työstä. Suunnitteilla on uusia keppejä - varsinaisia halkoja - joilla paperilla mahdollisuutta jäädä eläkkeelle estettäisiin ja lisäksi vielä heikennettäisiin ikääntyvien työttömyysturvaa. Osa-aikaeläkkeen lopetus, työttömyysturvan lisäpäivien lakkautus ovat tylyjä viestejä eivätkä ne tule luomaan yhtään uutta työpaikkaa. Päinvastoin voi ennustaa, että työssä jaksamisen ongelmat ja syrjäytyminen tulevat vain lisääntymään.

Arvostettu sosiaalipolitiikan tutkija, Yhteiskuntapolitiikka lehden päätoimittaja Matti Virtanen näkee jo tällaisen uudistuksen tulokset selvästi. Taloussanomissa 21.1. hän kertoo, että monia ihmisiä on uhkamassa työuransa päätteeksi 5-10 vuotta kestävä minimitulojakso, jos hallituksen ja Elinkeinoelämän keskusliiton kaavailemat eläkemuutokset menevät läpi. Hän myös muistuttaa, että mikään laki ei jatkossakaan pakota työnantajia pitämään töissä ikääntyneitä työntekijöitä. Siksi Virtasen mukaan heihin kohdistetaan myös tulevaisuudessa suurimmat saneeraukset ja historia on osoittanut, että kriisin tullessa työnantajat karsivat työvoimaansa nimenomaan vanhimmasta päästä.

Palkansaajajärjestöt valittavat avoimesti, että valtion edustajat työryhmätyössä ovat ajaneet kovia etuusleikkauksia. Ministeri Hyssälä näyttää kuitanneen virkamiesten puheet yksityisajatteluna. Erilaisia kolmikantaneuvotteluja pitkään seuranneena tiedän, etteivät virkamiehet näin keskeisissä asioissa puhu lämpimikseen. Olisikin jo aika ministeri Kataisen lopettaa kuurupiilo ja kertoa mitä eväitä hän on näihin neuvotteluihin lähettänyt.

En usko tähän keppi ja halko -linjaan.

Porkkanoilla ja houkuttimilla on parempi ja inhimillisempi vaikutus ihmisiin kuin uudenlaista kerjäläisyyttä ja toimeentulotukiriippuvuutta synnyttämisellä..

Nyt on jo nähty hyviä vaikutuksia työntekijöiden ajattelussa, kun eläkekertymää on selvästi parannettu 60-vuoden iän jälkeen. 63 ikävuoden jälkeenhän eläke kertyy 4,5 prosenttia vuodessa sen tavallisen 1,5 prosentin kertymän sijaan. Pari lisävuotta tuo lähes kymmenen prosentin kertymän vuosiansioista. Vaikutus maksettuun eläkkeeseen puolestaan voi olla lähes viidesosan korotus.

Puolet 63-vuoden iän saavuttaneista miettiikin tänään työelämässä jatkamista, jos työnantaja ja terveys sen vaan sallivat.

Ja tiedämme, että monien jo tehtyjen toimien yhteisvaikutuksena meillä on tähän mennessä keskimääräinen eläkkeelle lähtöikä noussut jo parilla vuodella.

Eläkekeskustelussa on liian paljon puhuttu vain siitä, mitä palkansaajat tekevät. Pitäisi puhua siitä, mitä työnantajat tekevät. Ovatko he valmiita pitämään 60-vuotta täyttäviä töissä ja kehittyvätkö työyhteisöt niin, että siellä on tilaa yli 60-vuotiaille.

Terveessä työyhteisössä on monenikäisiä ihmisiä: vastavalmistuneita, lapsiperheiden vanhempia, 5- ja 6-kymppisiä. Taisipa joku sanoa, että, jos meillä olisi ollut enemmän yli 6o-vuotiaita pankinjohtajia, emme olisi pankkikriisiä nähneetkään.

Työnantajien keskuudessakin asenteet muuttuvat. Tuore yrittäjätutkimus kertoo, että joka toinen yrittäjä olisi kiinnostunut palkkaamaan eläkkeeltä ihmisiä takaisin vaikkapa osa-aikatyöhön, jos alan osaajia ja kiinnostuneita löytyy. Nyt pitäisi luoda yrittäjille samanlaiset porkkanat kuin palkansaajillakin työurien pidentämiseen Työnantajat voisivat saada sosiaaliturvamaksuissa alennuksen esim. yli 60-vuotaista työntekijöistä, mikä palkitsi vastuullista ja yhteiskunnan kokonaisedun mukaista työnantajakäyttäytymistä.

Eläkkeet ovat meille kaikille yksi tärkeä turvallisuutemme tekijä. Varoitankin hallitusta enää heikentämästä kansalaisten eläketurvaa. Sillä tiellä ei työllisyys kasva eikä onnellisuutta synny. Tavallisten kansalaisten eläketurva ei Suomessa ole mitenkään tavattoman suuri, pikemminkin päinvastoin. Onhan keskieläkkeen suuruus vain runsaat 1.200 euroa kuukaudessa. Eläketasoissa ollaan siis jo nyt viimeisillä hyväksyttävillä rajoilla.

Jos hallitus nyt tarttuu jälleen keppiin ja unohtaa porkkanoiden terveellisen ja vapauttavan vaikutuksen voi olla seurauksena laajempi eläkekapina ja ihmisiä kaduilla. Sellaistakin on aika monessa maassa viime vuosina nähty.

Eero Heinäluoma,

kansanedustaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme