Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Heinäluoma lyttää Macronin esityksen: Suomen omasta komissaaripaikasta on pidettävä tiukasti kiinni

Euroopan Unionin tulevaisuudesta on tulossa tärkeitä ratkaisuja lähikuukausien aikana, kirjoittaa MTV Uutisten kolumnisti, SDP:n konkarikansanedustaja Eero Heinäluoma.

EU-maiden valtioiden päämiehet keskustelevat 23. helmikuuta niin lähivuosien rahoituskehyksestä kuin EU-instituutioiden toiminnan kehittämisestä.

Britannian lähtö tekee EU-budjettiin 12 miljardin euron rahoitusaukon. Samaan aikaan on ollut esillä monia uusia rahantarpeita kuten EU-puolustusyhteistyön syventäminen.

Suomi kuuluu EU-nettomaksajiin, joten meillä on monta syytä olla EU-rahankäytössä tarkkana. Jostain on oltava valmis EU-menoissa tinkimäänkin, jotta uusille tarpeille tulee tilaa.

Ylipäänsä Suomen kannattaisi luopua erilaisen rahan ylimääräisestä kierrättämisestä Brysselin kautta. On järkevämpää mieluummin maksaa hiukan pienempiä jäsenmaksuja EU:lle ja päättää itse erilaisista tuista, joita nyt jaetaan EU:ssa tehtävillä päätöksillä niin maatalouteen kuin aluekehitykseen.

Instituutionaalisissa kysymyksissä erityinen merkitys. Suomelle aivan erityinen merkitys on, miten jatkossa menetellään komission jäsenten paikkojen täytössä. Nyt jokaisella maalla on oma komissaarinsa, ja se on turvannut komission päätöksenteossa eri jäsenmaiden olosuhteiden tuntemisen.

Kaikkien jäsenvaltioiden edustus taattava

EU ei ole liittovaltio. Siksikin on luontevaa, että kaikissa keskeisissä EU:n päätöksentekoelimissä on kaikkien jäsenvaltioiden edustus.

Ranskan presidentti Macron on vahvasti esittänyt komission jäsenmäärän supistamista viiteentoista. Pelkään, että tämä on myrkkyä niin jäsenmaiden keskinäiselle tasa-arvolle kuin pienten maiden äänen kuulumiselle. Rohkenen nimittäin epäillä, ettei Ranskan presidentin ole tarkoitus tulla huippukokouksesta kotiin Pariisiin kertomaan, että Ranska on antanut komissaaripaikkansa pienelle pohjoiselle jäsenmaalle Suomelle.

Suomen pitää tehdä komissaariasiassa kantansa ajoissa selväksi. Suomen hallituksen ja pääministeri Sipilän tulee ilmoittaa, että pidämme kaikissa oloissa kiinni jokaisen jäsenmaan oikeudesta omaan komissaariin.

Kun asiaa koskeva päätös edellyttää neuvostossa 2/3-osan enemmistöä, asiassa on oltava ajoissa liikkeellä. Se aika on nyt.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme