Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Heinäluoma: Valtionyhtiöpolitiikassa on uudelleen arvioinnin paikka

SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma esittää, että Suomen nykyinen valtionyhtiöpolitiikka on arvioitava uudelleen. Hänen mielestään valtion omistajaohjaukseen on saatava aktiivisempi ote ja valtionyhtiöiden myynissä tarvitaan hengähdystauko. Heinäluoman mielestä on myös arvioitava, onko omistajaohjauksesta vastaavan ministerin salkku niin arvokas, että se vaatii oman ministerin.

Stora Enson tehtaiden lakkauttamispäätökset ovat tuoneet esille hallituksen passiivisen linjan hoitaa valtionyhtiöomistusta. Tuhat työntekijää on tämän seurauksena menettänyt työpaikkansa Summassa, Anjalankoskella ja Kemijärvellä. Kerrannaisvaikutukset tulevat vielä pahentamaan tilannetta.

Kannattavat tehtaat on suljettu puupulaan vedoten. Jälkeenpäin on käynyt ilmi, että puuta olisikin ollut saatavissa paljon enemmän. Maan hallituksella on muutoinkin työkaluja puun saatavuuteen vaikuttamiseksi, jos tahtoa ja halua löytyy. Esimerkiksi valtion metsien hakkuita on mahdollisuus lisätä.

Hallitus kiinnitti huomiota valtionomistajuuden erityispiirteisiin. Se hyväksyi joulun alla uuden valtionyhtiölain ja liitti siihen kolme lausumaa, joita hallituksen tulee noudattaa. Näihin kuului mm. valtionyhtiöiden työllisyys- ja aluepoliittisen merkityksen tunnustaminen. Voi kysyä, onko eduskunnan kannanotoille annettu mitään merkitystä?

Suomalaisten keskuudessa vallitsee nyt Stora Enso -esimerkin jälkeen melkoinen epätietoisuus, miten hallitus ohjaa omistamiaan yhtiöitä. Luottamus Vanhasen hallitukseen omistajaohjauksessa on heikko. SDP haluaa, että tehtaiden lakkautuspäätöksiä ei ohiteta silmät sulkien ja itsestäänselvyyksinä. Tähänastiset valtion periaatemuodot edellyttävät, että valtio omistajana keskustelee valtionyhtiöiden hallituksen ja toimivan johdon kanssa merkittävistä strategiaratkaisuista. Valtio ei Stora Enson omistajana voi piiloutua pelkkien pörssisäädösten taakse: eivät ne estä vastuullista omistajatoimintaa.

Omistajuudella on edelleenkin merkitystä. On omien etujen mukaista huolehtia siitä, että kotimainen omistajuus yrityksissä säilyy ja voi hyvin. Kotimaista, Suomeen sitoutunutta omistajuutta edustavat yhtä hyvin valtionyhtiöt, perheyritykset, osuuskunnat kuin parhaimmillaan kotimainen pörssiomistuskin.

Kaikkea ei voida myydä pois. Valtio-omistajuus voi olla meille jatkossakin tärkeä tekijä turvaamassa sitä, että esimerkiksi terästeollisuuden osaaminen säilyy Suomessa eivätkä yhtiömme joudu ulkomaisten pelureiden rakennejärjestelyiden kohteeksi. On hyvä muistaa, että valtionyhtiöt työllistävät tänäänkin 215 000 ihmistä ja niiden toiminnalla on aluerakenteellemme suuri merkitys.

Omistajaohjauspolitiikassa näyttäisi olevan uudelleen arvioinnin paikka.

On syytä vahvistaa valtio-omistajuuden asema jatkossa ja terävöittää omistajaohjauksen toteutusta.

Uudelleenarviointia tarvitaan myös valtion omistamien yhtiöiden myyntipolitiikkaan. Nyt on työllisyydelle ja aluerakenteelle tärkeiden yhtiöiden myynnissä syytä vetää henkeä ja katsoa, miten yhtiöiden toiminta kehittyy nykyisellä omistusrakenteella.

Parhaiten omistajapolitiikan arviointi onnistuisi, kun hallitus toisi selonteon omistajapolitiikan ohjauksesta eduskunnan käsiteltäväksi. Tämä olisi parempi tapa, kuin opposition tekemä aloite asiasta välikysymyksen muodossa. Selonteossa ei ole kysymys hallituksen luottamuksesta ja sen johdosta. Se mahdollistaa paremman käsittelyn eduskunnassa. Se antaa koko eduskunnalle - myös hallituspuolueiden edustajille - mahdollisuuden vaikuttaa pelkän napinpainamisen sijaan.

Nyt hallitus tosin on pääministerin suulla kieltäytynyt käymästä laajaa eduskuntakeskustelua hallituksen linjasta. Minusta tästä ei pitäisi tehdä tuhannen työpaikan menettäneiden ihmisten silmien edessä arvovaltakysymystä, vaan osoittaa, että ihmisten asiasta välitetään ja omistajuusasiat käydään eduskunnassa lävitse. Hallituksen olisi järkevä tuoda oman valmistelun pohjalta omistajaohjauksesta selonteko eduskunnalle.

Tämän lisäksi tarvitaan keskustelu, onko omistajaohjauksesta vastaavan ministerin salkku niin arvokas, että sillä tulisi olla oma ministeri. Nyt tehtävää hoitavalla ministeri Häkämiehellä on omistajaohjauksen lisäksi myös muita isoja Suomen kannalta merkittäviä haasteita, kuten EU:n ja pohjoismaisen puolustusyhteistyön kehittäminen.

Eero Heinäluoma

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme