Mainos
Mainos

Paula Lehtomaki

Nettivieras

Henkilöpeliä ei voita mikään

Viime viikot ovat taas osoittaneet todeksi sen, ettei politiikassa ole mitään niin kiihottavaa kuin henkilökysymykset.

Kuka jaksaisi keskittyä poliittiseen mielipiteeseen, kun voi pähkäillä, mitähän sekin gallup-suosikki tykönään tänään miettii? Ketä kiinnostaa pureutua pitkän aikavälin ohjelmiin, kun pääsee spekuloimaan ehdokasgallerialla?

Henkilöitymisessä on toki paljon oikeaa ja hyvääkin. Poliitikot todellakin ovat ihmisiä. Heidän inhimillisillä ominaisuuksillaan on iso merkitys siihen, mitä ja ennen kaikkea miten tehdään. Poliittisia ohjelmia ei koskaan voida tehdä niin kattaviksi, että ne antaisivat vastauksen kaikkiin käytännössä esiin nouseviin ratkaisuihin.

Henkilökohtaisella mielipiteellä on monesti iso merkitys – ja sehän on, sananmukaisesti, henkilöön liittyvä.

Hyvin ymmärrän senkin, että yhteiskunnallista päätöksentekoa on helpompi seurata ihmisten kautta. Ihmiset ne päätöksiä politiikassakin tekevät, eivät organisaatiot.

Keskusta on saanut paistatella puheenjohtajapelin huomiovalossa nyt jo kuukauden verran. Puolueen puheenjohtajan rooli puolueen kasvona ja äänenä ulospäin on ylivertainen. Siksi on luonnollista, että tähän valintaan tiivistyy valtaisa jännite. Varsinkin, kun samalla valitaan myös mahdollista pääministeriä.

Lahdessa valitaan myös Keskustan muu puoluejohto. Kaikki tehtävät ovat katkolla jokaisessa puoluekokouksessa. Ainakin yksi varapuheenjohtaja vaihtuu. Itse en kahdeksan vuoden jälkeen ole enää ehdolla. Julkisuudessa puolueen varapuheenjohtajuus ei ole kovin näkyvä tehtävä. Sen sijaan Keskustan sisäisessä kehittämisessä sekä johdon ja kentän välisen linkin luomisessa heillä on tärkeä työsarka.

Näkisin hyvänä, että Keskustassa pystyttäisiin vahvistamaan joukkuehenkeä aina ruohonjuuritasolta terävimpään kärkeen asti. Puolueen puheenjohtaja on itsestään selvästi keskustajoukkueen johtaja. Tuon haastavan johtamistehtävän hoitamista voisi edesauttaa se, että puheenjohtajalla olisi tavalla tai toisella mahdollisuus vaikuttaa arkityössä lähimmän työparinsa, puoluesihteerin, valintaan.

Entäpä jos puoluekokous valitsisi puoluesihteerin puheenjohtajan esityksestä? Puheenjohtaja voisi esitystä tehdessään tuoda kokousväelle esiin sen palautteen ja evästyksen, minkä hän kenttäkierroksella on saanut puolueen johtamisesta. Puoluekokousväki voisi sitten valintaa tehdessään puntaroida kokonaisuutta.

Käytännön työssä puheenjohtaja – puoluesihteeri –työparin pitää toimia saumattomasti sovitun työnjaon mukaan toinen toistaan tukien myös tiukoissa paikoissa. Niitä luultavasti tulee vastaan myös uuden puheenjohtajan taipaleella.

Toinen johtoryhmän joukkuetyötä vankistava asia voisi olla pyrkimys luoda puoluejohdon jäsenille omat selkeät vastuualueet. Tämä on helpommin sanottu kuin tehty. Esimerkiksi tiedotusvälineillä on asiasta riippumatta tapana kysyä puolueen kantaa tasan yhdeltä henkilöltä – puheenjohtajalta. Ei Keskustalle, kuten muillekaan suurille puolueille, olisi haitaksi, jos kärkeä pystyttäisiin laajentamaan myös ulospäin näkyvällä tavalla.

Keskustalle on leimallista, että henkilöpelien ja -valintojen ympärillä käydään kiivastakin vääntöä. Puheenjohtajuustaistosta ja muun puoluejohdon valinnoista voi syntyä railakas ja perusteellinen taistelu ehdokkaiden ja varsinkin heidän kannattajiensa välillä. Niin kauan kuin ehdokkaat eri tehtäviin ovat vielä pimennossa, tämä taisto on melkoista varjonyrkkeilyä.

Tulevina kuukausina kaikkien kriitikoiden on mahdollista kanavoida näkemyksensä yhteistä asiaa vahvistavalla tavalla: oman ehdokkaan tukemiseen. Se tietysti edellyttää, että varteenotettavat henkilöt ovat valmiita istumaan omilla housuilla tuleen eli asettumaan ehdokkaiksi.

Keskustassa on totuttu räväkkäänkiin keskusteluun. Sen aika on nyt. Kesäkuun alkuun asti meillä on hyvää aikaa tuoda esiin näkemyksiä puoluetoiminnan kehittämisestä, ohjelmakysymyksistä ja näiden toteuttamiseen parhaiten sopivista henkilöistä. Päätökset tehdään kesäkuussa Lahdessa. Ja sen jälkeen perikeskustalaiseen tapaan: pulinat pois ja töihin!

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme