Mainos
Mainos

Jyrki Katainen

Nettivieras

Hiilineutraali, hyvinvoiva Suomi

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen kutsuu eilistä päätöstä kahdesta ydinvoimaluvasta mahtavaksi. Hänen mukaansa ydinvoima on fossiilisia polttoaineita huomattavasti parempi ratkaisu, eikä Kataista pelota myöskään ydinvoimaloiden mukana tuleva ydinjäte. Hän näkee myös ydinjätteessä mahdollisuuksia. Katainen myöntää, että kokoomus on epäonnistunut ympäristöpolitiikasta kertomisessa. Hänen mielestään nyt on aika näyttää esimerkkiä Euroopalle.

Olen viimeisen vuoden aikana kirjoittanut paljon ympäristö-, ilmasto- ja energia-asioista. Ne ovat nimittäin suomalaisten ja koko ihmiskunnan suurin haaste tällä vuosisadalla. Nyt on hyvä hetki tehdä pieni välitilinpäätös sinivihreän hallituksen toimien osalta.

Eduskunta hyväksyi eilen hallituksen periaatepäätöksen kahden uuden ydinvoimalan rakentamiseksi Suomeen. Se oli mahtava päätös ympäristölle, ilmastolle, suomalaiselle työlle ja hyvinvoinnille.

Ydinvoima on fossiilisia polttoaineita huomattavasti parempi ratkaisu perusenergiaksemme. Se on päästötöntä, tehokasta ja sen tuottama vähäinen määrä jätettä on mahdollista loppusijottaa turvallisesti ja hallitusti, toisin kuin fossiilisten hiilidioksidi- ja pienhiukkaspäästöt ilmakehään.

Lisäksi moni asiantuntija on arvioinut, että nyt ydinjätteenä pitämämme on lähivuosikymmeninä kullanarvoista uuden sukupolven reaktoreiden käyttökelpoista polttoainetta.

Vielä enemmän olen innostunut hallituksen massiivisesta uusiutuvien energialähteiden paketista. Sen avulla esimerkiksi tuulivoimakapasiteetti moninkertaistetaan Suomessa tällä vuosikymmenellä. Myös puunkäyttöä lisätään vaarantamatta jatkojalostukseen kelpaavaa puuta.

Tämä onkin Suomelle sopiva tapa vastata ilmastohaasteeseen: tehdään Suomesta hiilineutraali yhteiskunta tukeutumalla uusiutuvaan energiaan ja päästöttömään ydinvoimaan. Samalla luovutaan asteittain fossiilisista polttoaineista: hiilestä, öljystä ja maakaasusta, saastuttavimmasta päästä. Tätä kehitystä tuetaan voimalapäätöksillä, takuuhintapäätöksillä ja voimakkaalla vero-ohjauksella.

Tämä on myös valtava satsaus suomalaiseen työhön ja hyvinvointiin. Ydinvoimapäätökset olivat suuri viesti työllistävälle teollisuudelle: Suomeen kannattaa investoida. Investoinnit luovat uutta työtä ja hyvinvointia. Massiivinen panostus uusiutuviin energialähteisiin luo edellytykset vihreän talouden kehittymiselle. Suomesta on tehtävä ympäristöteknologian suurvalta.

Ympäristöperusteiset polttoaineverot

Verotuksella voi ohjata kulutusta voimakkaasti. Siksi olenkin saattanut vero-ohjauksen käyttöön esimerkiksi autoverotuksessa ja uusien autojen päästöt ovat pudonneet tällä vaalikaudella lähes viidenneksen.

Seuraavana vuorossa ovat polttoaineverot. Liikennepolttoaineiden verotus uudistetaan tänään lausuntokierrokselle lähtevän lakiesityksen myötä niiden hiilidioksidi- ja lähipäästöjen mukaan. Se tulee tekemään ympäristöystävällisistä polttoaineista kuluttajille edullisempia. Se myös houkuttelee investoimaan ympäristöystävällisten polttoaineiden kehitykseen, tuotantoon ja jakeluun.

Myös yhdistetyssä sähkön- ja lämmöntuotannossa käytettyjen polttoaineiden verotus tullaan muuttamaan ympäristöperusteiseksi. Kun nyt verotasot ovat melko satunnaisia, tullaan jatkossa niitä verottamaan hiilidioksidipäästöjen ja energiasisällön perusteella. Tämäkin ohjaa suomalaisessa energiankäytössä valitsemaan ilmastolle parhaita polttoaineita.

Kokoomus on ympäristöfiksu puolue

Kokoomus on kampanjoinut viime aikoina ympäristöteemojen puolesta. Kampanjoimme, koska olemme pahoin epäonnistuneet kertomaan uskottavasti omat ajatuksemme ympäristöpolitiikasta. Ympäristöprofiilimme on myös ollut aikaisemmin liian ohut.

Emme ole onnistuneet kertomaan ympäristövastuullista linjaamme uskottavasti. Totta on myös se, että me olemme myös muuttuneet. Ympäristöasiat ovat meille entistä tärkeämpiä. Ympäristövastuu ei ole vain ympäristöpolitiikkaa, vaan se on järkeviä, fiksuja valintoja, joita tekemällä kaikki voittavat: ympäristö, ihminen ja hyvinvointi.

Haluamme tuoda totuuden itsestämme esiin ja haluamme tuoda oman osaamisemme fiksun ympäristövastuun kantamiseen. Haluamme tuoda markkinatalouden mukaan kantamaan vastuuta ympäristöstä.

Haluamme myös ihmiset mukaan kantamaan vastuuta. Meitä ympäristöfiksuja suomalaisia on miljoonittain. Emme ole täydellisiä, mutta olemme halukkaita ja kyvykkäitä tekemään ympäristöfiksuja tekoja. Niiden tekojen arvo täytyy tunnustaa, päästää ihmiset epätietoisuudesta omien valintojen merkityksestä ja kannustaa kantamaan oma kortensa kekoon. Ympäristövastuun ei tarvitse olla kurjuuden harjoittelua eikä tuomiopäivän julistamista. Kaikesta ei tarvitse luopua, jos valitsemme oikein.

Ilmastonmuutos, luonnonvarojen liikakäyttö ja ympäristön pilaaminen ovat ihmiskunnan ylivoimaisesti suurimmat uhat. Ne huolettavat meitä kaikkia. Siksi vihreällä on ainakin viisi miljoonaa eri sävyä. Ne ovat myös asioita, joissa maailman pitää toimia yhdessä.

Kokoomuksen politiikka on ympäristöfiksua. Se tarkoittaa kunnianhimoisten vihreiden tavoitteiden asettamista sekä fiksuimpien ja toimivimpien keinojen avointa etsimistä niiden toteuttamiseksi. Ympäristölle ja ilmastolle paras keino on vähäpäästöisin, ympäristöystävällisin ja tehokkain.

Kokoomuksella on kolme suurta tulevaisuuden tavoitetta. Ensimmäinen: Tehdä Suomesta hiilineutraali yhteiskunta. Siinä me olemme uskottavin puolueista, koska kannatamme kaikkia päästöttömiä energialähteitä. Toinen: Tehdä suomalaisista maailman ympäristötietoisin kansa, jossa jokainen kantaa osansa vihreissä talkoissa. Kolmas: Haluamme myös tehdä Suomesta ympäristöteknologian suurvallan. Haluamme uusiutuvan energian tukimiljoonat investointeihin, joilla suomalainen tietotaito kasvaa maailmanlaajuisiksi vientituotteiksi.

Suomen pitää näyttää esimerkkiä Euroopassa. Euroopan unionin on taas oltava ympäristö- ja ilmastopolitiikan edelläkävijä maailmassa. Edistyksellinen energia- ja ympäristöteknologia muodostaa maailmanmarkkinoiden ehkä nopeimmin kasvavan liiketoimintapotentiaalin. Suomalaisen työn ja hyvinvoinnin edistäminen voidaankin hyvin yhdistää pyrkimykseemme maapallon pelastamiseen.

Ilmastonmuutosta ei torjuta tuomiopäivän julistamisella. Ympäristöfiksu politiikka on konkreettisia tekoja tuomitsemisen ja haaveilun sijaan. Ympäristöä ei pelasteta ilman meitä jokaista – tekojamme ja valintojamme. Me uskomme ja luotamme ihmisiin. Tervetuloa mukaan vihreisiin toivotalkoisiin!

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme