Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Huippu tarvitsee vankan alustan

SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma esittää puolueiden kesken sopimusta pitkäaikaisesti lisätä koko yliopistokentän rahoitusta. Näin voitaisiin turvata sekä uuden innovaatioyliopiston että koko yliopistokentän kehittämismahdollisuudet. Heinäluoma arvostelee myös keskustaa, jonka se katsoo olevan hyvää vauhtia hylkäämässä maakuntayliopistot.

Suomalainen koulutusjärjestelmä on ollut yksi keskeinen elementti siinä, että meillä sivistys on jakautunut varsin tasaisesti. Maksuttomat peruskoulut, ammattikoulut sekä korkeakoulut ja yliopistot ovat tarjonneet opintotukijärjestelmän ohella mahdollisuuden kouluttautua kukkaron paksuuteen katsomatta. Koulutus on ollut korkeatasoista ja suomalaisia peruskouluja ja -koululaisia tullaan edelleenkin katsomaan merien takaa.

Vahvat yliopistot ovat olleet Suomen tasapainoisen kasvun avaintekijöitä.

Alueellinen yliopistoverkosto on johtanut monipuoliseen elinkeinoelämään ja taannut korkeasti koulutettuja ja osaavia ihmisiä myös työelämän tarpeisiin eri puolilla Suomea. Maakuntien keskuskaupungeista elinvoima on edelleen säteillyt koko maakuntaan ja Suomeen. Maakuntien keskuskaupunkien ympärille on syntynyt viimeisten vuosikymmenten aikana monenlaista osaamiskeskusta ja verkostomaista toimintatapaa. Oulu on tästä loistava esimerkki Nokia -tarinan myötä ja Joensuun yliopisto pyörittää eurooppalaista metsäalan huippututkimusta toisena esimerkkinä.

Kuitenkaan emme voi tuudittautua nopeasti muuttuvassa maailmassa siihen, että kehitys jatkuu samana ja itsestään. Kilpailu osaamisessa on kovaa ja kansainvälistä. On selvää, että ilman rahaa ei tutkijakammioiden ilma vaihdu.

Tämä korostuu entisestään globalisoituvassa maailmassa, jossa sähköiset tietoverkot mahdollistavat nopeatkin liikkeet myös tiedemaailman tietolähteillä.

Opetuksen laadun turvaamiseksi tuleekin nopeassa tahdissa parantaa opetuksesta vastaavien ja opiskelijoiden välistä suhdetta.

Sosialidemokraatit käynnistivät viime vaalikaudella yliopistouudistuksen.

Yliopistojen autonomian ja toimintamahdollisuuksien vahvistaminen on välttämätöntä, jotta jatkossakin suomalainen sivistys ja koulutus pysyy maailman huipulla. Uudistus edellyttää yliopistojen hallinnon ja johtamisjärjestelmien kehittämistä, rahoituksen uudistamista, suurempaa valtaa päättää omista rahoista ja lisäksi - rahaa.

Korkealaatuisen sivistysyliopiston suuresta tavoitteesta ei kuitenkaan uudistusten keskelläkään pidä tinkiä. Yliopistoja ei pidäkään tehdä riippuvaiseksi yksityisestä rahasta eikä yksityisellä rahalla saa tehdä mahdolliseksi päätösvallan ostamista yliopistoissa.

Uskon, että innovaatioyliopistotavoitteessa on järkeä. Yhdistämällä insinööri- ja kaupallista osaamista korkeatasoiseen muotoiluun jo opiskeluvaiheessa voi syntyä uudenlaista osaamista. Tässä yhteinen kampus voi luoda mahdollisuudet uudenlaiseen päivittäiseen vuorovaikutukseen.

Innovaatioyliopisto tarvitaan, mutta se ei saa viedä koko yliopistokentän tarvitsemia lisärahoja. Siksi valtion rahoituksessa pitäisi pyrkiä uuteen pitkäaikaiseen yhteisymmärrykseen, joka turvaisi yliopistojen toimintamahdollisuudet yli vaalikausirajojen. Puolueiden kesken tulisikin laatia sopimus, jolla pitkäaikaisesti lisättäisiin koko yliopistokentän rahoitusta. Näin voitaisiin samalla turvata sekä uuden innovaatioyliopiston että koko yliopistokentän kehittämismahdollisuudet.

Keskusta on yliopistouudistuksessa temppelinharjalla. Sosialidemokraatit ja keskusta loivat aikoinaan maakuntien kehitykselle tärkeän alueyliopistoverkon.

Keskusta on nyt hyvää vauhtia hylkäämässä sivistysyliopistoperiaatteen ja maakuntayliopistojen tulevaisuuden. Todellisen aluepolitiikan kannalta tämä on surullista.

Hallitus valmistelee nyt aika lailla piilossa kokonaan uudenlaista yliopistomallia, joka herättää suurta huolta yliopistoväen keskuudessa. Nyt olisi syytä avata yliopistouudistuksen valmistelu nopeasti ja ottaa siihen mukaan niin yliopistokenttä kuin poliittinen oppositio.

Eero Heinäluoma, SDP:n puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme