Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Huippukokous - pettymys

Sdp:n kansanedustaja Eero Heinäluoma epäilee, ettei eurooppalainen elvytys ole toteutumassa riittävästi. Heinäluoma sanoo, että tänään päättynyt EU-maiden huippukokous näyttää pystyneen sopimaan vain ulkokuoren säilyttämisestä, mutta sitoutuminen huolehtimaan työllisyydestä jäi epämääräiseksi. Suomen pitää olla nyt valmis huolehtimaan kotimarkkinoiden työllisyydestä täsmäelvytystoimilla.

Tänään perjantaina päättynyt EU-maiden huippukokous on talouden osalta pettymys.

Huippukokous sai aikaan aitoa tulosta EU:n uudistamisessa ja laittamalla Lissabonin sopimuksen voimaantulolle aikataulun ensi vuoteen. Samoin ilmastopaketin aikaansaannos on kunniaksi Unionin uskottavuudelle. Mutta ajankohtaisesti kaikkein tärkeimpään asiaan - uhkaavaan pahaan taloustaantumaan ei näytä löytyneen yhteisiä lääkkeitä. Talouden osalta huippukokous on takaisku.

EU:n 200 miljardin suuruinen elvytysohjelma on paperilla komea, mutta sen teho on 75 prosenttisesti kiinni jäsenmaiden omista toimista. Saksan kansantalous on kolmasosa koko euroalueesta ja Saksan nihkeys tehdä mitään todellista ja vaikuttavaa on jokaisen kiinnostuneen nähtävissä. Jos Saksa jää katsomaan sivusta ja toivoo, että Saksaa heikomman valtiontalouden maat elvyttävät, ei lopputulos ole hääppöinen.

Komission elvytyspaketti näyttää valmistellun ilman jäsenmaiden hallitusten sitoutumista. Näin Saksan ja näköjään myös Suomenkin hallituksen näyttää olevan helppo jäädä sivuun ja lähinnä keskittyä vain esittelemään jo aiemmin tehtyjä päätöksiä. Vanhojen päätösten listaaminen ei todellisuudessa auta reagoimaan niihin huonoihin talousuutisiin, joita olemme syyskuusta lähtien saaneet.

Euroopan Unionin uskottavuus talouden toimijana on sekin koetelluksella kuten komissaari Olli Rehn tuoreeltaan arvioinut.

EU:lla on itsellään kovin vähän työkaluja elvytyksen käynnistämiseen.

Rakennerahasto-ohjelmien avustusten aientaminen on jossain määrin mahdollista, mutta kysyä voi, onko näissä ohjelmissa riittävästi järkeviä kohteita valmiina, jotta varhennuksella olisi todellista tehoa. Euroopan Investointipankki voi sekin lisätä lainoitustaan erityisesti tarpeellisiin infra-hankkeisiin ja pk-yritystoimintaan, mutta ilman jäsenvaltioiden panosta tulokset eivät ole vakuuttavia.

Jäljelle jää kysymys, ovatko kaikki eurooppalaiset johtajat tehneet oikean tilannearvion maailmantalouden kriisin vakavuudesta ja ainutlaatuisuudesta.

Huippukokouksen valossa tätä joutuu epäilemään.

Muualla kriisin vakavuus on arvioitu aivan eri luokkaan. Yhdysvalloissa tuleva presidentti on sanonut suoraan pahempia uutisia olevan edelleen tulossa ja suuren laman estämiseksi tarvitaan laajamittaista ja tuntuvaa elvytystä.

Yhdysvaltain uusi hallinto näyttää valmistelevan aikaisempien elvytyssuunnitelmien tuplaamista, jotta kansantalouden alaspäin uhkaava kierre saataisiin katkaistua. Euroopan taloutta selvästi pienemmässä Kiinassa on jo hyväksytty 500 miljardin dollarin elvytysohjelma.

Olin torstaina Brysselissä eurooppalaisten sosialidemokraattien tapaamisessa.

Sosialidemokraattien eurooppalainen kattojärjestö PES tulee puhumaan laajan kolmivuotisen investointiohjelman puolesta. Tässä ohjelmassa tehtäisiin vuosille 2009-2011 kunakin vuonna noin prosentti kansantuotteesta suuruiset investoinnit, joilla tehtäisiin siltaa uhkaavan laman ylitse. Ohjelmassa on kunnianhimoa, mutta tämänkaltainen täsmäelvytys tuottaa myös pysyvää tulosta.

Ilmastoa säästävät ratkaisut - vaikkapa panostukset uuteen energiateknologiaan ja energiaa säästäviin ohjelmiin pitäisi tehdä juuri nyt. Silloin laskumme päästöistä jäisi ensi vuosikymmenellä ratkaisevasti pienemmäksi ja taantuman pahinta kuoppaa voitaisiin pehmentää.

Tekivät muut maat sitten oman osuutensa tai ei, on Suomen etujen mukaista huolehtia täsmätoimin kotimarkkinoista ja työllisyydestä. Aika tuntuu vain Vanhasen-Kataisen hallitukselta valuvan käsistä kuin lentohiekka.

Sosialidemokraattien tiistaina esittämä elvytysohjelma antaisi hallitukselle valmiit työkalut. Kuten Ilta-Sanomat pääkirjoituksessaan tällä viikolla sanoi: "nyt eivät arvovaltasyyt saisi estää oikeisiin lääkkeisiin tarttumista."

Käyttökelpoisia konsteja löytyy myös työmarkkinajärjestöjen tällä viikolla julkistetusta työkalupakista.

Asuntorakentamista pitäisi nyt vauhdittaa ja homekoulut korjata. Yhden työpaikan säilyminen rakennuksilla tarkoittaa välillisinä vaikutuksina kolmen muun työpaikan säilymistä.

Metsäteollisuus tarvitsee oman laajan tukiohjelmansa, jotta metsäteollisuuden ja siihen liittyvien työpaikkojen kato voidaan estää. Tänään perjantaina julkistettu uusi tutkimus, joka varoittaa jopa kolmasosan tuotannon häviämisestä Suomesta on hälyttävä.

Kuntataloutta on vahvistettava, jotta terveydenhoidon, koulun, päiväkotien ja vanhustenhoidon palvelutason lasku ja ensi vuonna uhkaavat lomautukset voidaan estää.

Vanhasen-Kataisen hallituksen keskittyessä puhumalla elvyttämiseen, vastuuta siirtyy muualle. Eturintamassa ovat nyt yritykset ja kunnat ja niissä tehtävät päätökset. Ja nyt kaikki katsovat kuluttajaan. Joulukaupassa ahkeroiva rehti suomalainen voi vielä ostopäätöksillään antaa talouspäätöksille lisäaikaa.

Työ odottaa nyt tekijäänsä. Elvytyksellä on nyt kiire.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme