Mainos
Mainos

Jutta Urpilainen

Nettivieras

Ikäihmiset voittivat

Nyt on tärkeä aika tehdä kunnissa arvovalintoja. Vanhuspalvelulain lisäresursseilla on mahdollista laittaa kuntoon ikäihmisten palvelut ja hoiva niin kotona kuin ympärivuorokautisessa hoidossakin. Nyt kunnissa tarvitaan päätöksiä, joiden takana on vahva tahto turvata jokaiselle arvokas vanhuus, kirjoittaa SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen.

Eduskunnan aloittaessa ensi viikolla budjetin käsittelyn, on hyvä palata hetkeksi budjettiriihen tunnelmiin. Oikeudenmukaisuus ei ole vain hyvien aikojen arvo. Niukankin taloudenpidon aikana on pidettävä huolta kaikista. Kyse on arvovalinnoista. Hallitusohjelmassa päätimme vanhuspalvelulain säätämisestä ja budjettiriihessä lisäsimme sen toteutukseen resursseja.

Laki astuu voimaan 1.7.2013. Kyseessä on historiallinen uudistus. Vihdoin korjaamme epäkohtia, joita vanhusväestöön on kohdistunut. Kansainvälisesti kadehditun päivähoitojärjestelmän tai erittäin hyviä tuloksia tuottaneen peruskoulun tapaan vanhuspalvelut eivät ole olleet ylpeydenaiheemme. Liian monen isoäiti tai isä on kokenut yksinäisyyttä tai muutoin saamansa palvelun riittämättömyyttä.

Nyt asiaan tulee muutos. Päätöksessä ikäihmiset voittivat. Vahvistamme sekä koti-, laitos- että omaishoitoa. Jokaiselle ikäihmiselle kuuluu arvokas vanhuus. Lisäksi varmistamme sen, ettei yhdessäkään hoitoyksikössä jatkossa alimitoiteta hoitajamäärää.

Nollatoleranssi hoitajamäärän alimitoitukselle

Budjettiriihessä päätettiin vahvistaa sekä koti- että laitoshoitoa ja tehdä lain vaikutuksista myös arviointi. Omaishoidon tukipalvelujen parantamiseen varataan lisää 10 miljoonaa euroa.

Koti- ja laitoshoidon parantamiseen laitetaan yhteensä kaikkiaan 150 miljoonaa euroa. Lakikokonaisuus pitää sisällään paljon tärkeitä toimenpiteitä. Kehitämme hoidon laadun ja hoitoisuuden mittareita, joiden tarkoituksena on hoidon laadun parantaminen. Nyt valmistellaan myös kotihoidon laatusuositukset, joiden toimivuudesta toteutetaan vaikuttavuusarviointi.

Sosialidemokraatit tavoittelivat hyvää vanhuspalvelulain kokonaisuutta, joka sisältäisi nollatoleranssin hoitajien määrän alimitoitukselle ja sellainen myös syntyi. Jos yksikin toimipiste alittaa vähimmäismitoituksen 0,5, kun niitä tarkastellaan vuonna 2014, säädetään vuoden 2015 alusta vähintään tätä suositustasoa oleva sitova minimimitoitus.

Vanhuspalvelujen parantaminen seuraavaksi esillä kunnissa

Seuraavaksi vanhuspalvelujen parantaminen on esillä kunnissa ja kuntavaaleissa. Sosialidemokraatit pitävät huolen siitä, että riittävän hoivan puolesta pidetään ääntä myös kuntakeskusteluissa. Kyse on arvovalinnoista.

Kyse on siitä, että sekä valtion että kuntien on pystyttävä priorisoimaan omia toimiaan. Erityisen tärkeää tämä on haastavina taloudellisina aikoina. Valtakunnallisesti olemme nyt priorisoineet vanhustenhoidon kuntoon laittamisen. Siihen valtio osallistuu historiallisen isolla panoksella, jopa 54,3 %:n rahoitusosuudella. Valtion osuus noin 150 miljoonan euron kokonaisuudesta on 82 miljoonaa, kuntien 69 miljoonaa.

Nyt on tärkeä aika tehdä kunnissa arvovalintoja. Vanhustenpalvelulain lisäresursseilla on mahdollista laittaa kuntoon ikäihmisten palvelut ja hoiva niin kotona kuin ympärivuorokautisessa hoidossakin. Nyt kunnissa tarvitaan päätöksiä, joiden takana on vahva tahto turvata jokaiselle arvokas vanhuus.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme