Mainos
Mainos

Paula Lehtomaki

Nettivieras

Illuusio kansallisesta edusta

Ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomäen mielestä kysymys "kansallisen edun" ajamisesta europarlamentissa on osittain vanhentunut. Asioita tulisi parlamentissa pyrkiä tarkastelemaan koko unionin edun näkökulmasta, eivätkä yksittäisten maiden ja EU:n edut aina välttämättä ole ristiriidassa keskenään.

Eurovaalit ovat käsillä tänä viikonloppuna. Vaalitaisteluun tuli väriä ja näkyvyyttä vasta aivan viime metreillä: katumainontakin osui silmiin vasta silloin, kun ennakkoäänestyspaikat jo avautuivat. Toivottavasti loppukiri ei jää liian lyhyeksi ja äänestäjät syttyvät sunnuntaina uurnille edelliskertaa aktiivisemmin.

Parlamenttivaalien alla on aiheellisesti keskusteltu siitä, mitä europarlamentaarikot oikein tekevät ja erityisesti: kenen etua heidän pitäisi toiminnassaan europarlamentissa ajaa. Ajaako suomalainen meppi Brysselissä Suomen, vai jonkun muun asiaa? Kysymys on pohdinnan arvoinen, mutta lähestymistapa osittain vanhentunut. Ajatus siitä, että olisi kattava ja yksiselitteinen "kansallinen etu", joka voi ohjata päätöksentekoa tilanteessa kuin tilanteessa, on muuttumassa todellisuudesta illuusioksi.

On entistä vähemmän itsestään selvää, mitä ajetaan, kun ajetaan kansallista etua. Keskinäinen riippuvuus eri alueiden ja maiden välillä on kasvanut tavalla, joka tekee monissa tilanteissa vaikeaksi erottaa kansallinen etu suuremman kokonaisuuden edusta. Monin osin Eurooppakin on yksi porukka, joka istuu samassa veneessä, ja kaikkien etuna olisi edes yrittää soutaa samaan suuntaan. Useissa tilanteissa Suomen etu ja EU:n etu ovat yksi ja sama asia.

On tietenkin myös niitä tilanteita, joissa kansallinen intressi on selvästi nähtävissä. Tällaisia ovat perinteisesti olleet monet budjettiratkaisut. Meppien työn kenties tärkein kansallinen merkitys on siinä, että heillä on mahdollisuus tuoda esiin kotimaansa olosuhteet ja arkitodellisuus. Tätä kautta unionitasoiseen lainsäädäntöön on mahdollista saada puumerkkejä, joissa näitä erityisominaisuuksia otetaan järkevällä tavalla huomioon. Etujen ajamisen kysymys liittyy kiinteästi myös päätöksenteon ympärillä pyöriviin etujärjestöihin, lobbaamiseen. Nämä etujärjestöt pyrkivät vaikuttamaan päätöksiin oman jäsenistönsä hyväksi. Lähimainkaan aina nämä tavoitteet eivät osu yksiin laajemman kansallisen intressin kanssa. Etujärjestön ja demokraattisen päätöksentekijän välinen keskeinen ero on siinä, että jälkimmäisen on otettava parhaan kykynsä mukaan huomioon laajempi kokonaisuus yhden kapean näkökulman sijasta. Poliittisen päätöksenteon on edustettava niitäkin, jotka eivät etujärjestöpöydissä ole edustettuina.

Euroopan unionin lähitulevaisuuden keskeinen haaste on ylipäätään löytää kyky tehokkaaseen päätöksentekoon, tapahtuipa se sitten parlamentissa tai neuvostossa. Sitä varten laajentuneen unionin on uudelleen löydettävä itsensä; mikä se on ja miksi se haluaa 2000-luvun alkupuolen maailmassa tulla. Se ei voi toimia kaikkia unionikansalaisia hyödyttävällä tavalla, jos kaikki vain keskittyvät kiskomaan narua omaan suuntaansa.

Päätöksentekijöiksi tänä sunnuntaina valittavilla henkilöillä on edessään kaksoishaaste. Yhtäältä on tehokkaasti pystyttävä pitämään Suomen ääntä kuuluvilla eurooppalaisessa päätöksenteossa. Ja toisaalta tarvitaan nykyistä enemmän sellaisia vastuunkantajia, jotka pyrkivät katsomaan asioita koko unionin edun näkökulmasta. Tämän edun löytyminen on useimmiten myös suomalaisten intressissä.

Paula Lehtomäki, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme