Mainos
Mainos

Mikko Maenpaa

Nettivieras

Ilmastonmuutoksen haasteet ulottuvat työmarkkinapöytään

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää peräänkuuluttaa tekoja ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Hän myös muistuttaa, että tuottavuus on rakennettava ympäristön kannalta kestäville tekijöille - ei siis tuottavuutta millä hinnalla hyvänsä.

Viime vuonna kesän jälkeen luonnostelin tekstiä ympäristöongelmista. Aihe liittyi siihen, kuinka vaikeaa on ympäristöongelmien tiedostaminen, vaikka itse ongelmat hyvin tiedetään. Teksti liittyi tuolloin ajallisesti Venäjän metsäpalojen aiheuttamiin savuhaittoihin, joille suomalaiset eivät voineet mitään. Aikaisempina kesinä suomalaiset ovat tuskailleet vesien leväongelmien kanssa: pilaavathan ne maiseman ja uintimahdollisuudet.

Vuodessa on tapahtunut paljon. Tiedeasiantuntijoiden viimeisimmät raportit ovat yksiselitteisiä: maapallon lämpötila nousee, kasvihuonepäästöt ovat tähän syy ja ihminen omalla toiminnallaan on vaikutuksiin syyllinen.

Globalisaatioilmiö ei olekaan jäänyt vain bisneksen globalisaatioksi. Ympäristöongelmat osoittavat, kuinka globalisaation hallintaan tarvitaan maailmanlaajuisia pelisääntöjä.

Ilmastonmuutos on tästä eteenpäin politiikassa maailmanlaajuisesti keskeinen teema. Yksimielisiä maailmassa ollaan siitä, että merkittävän ilmastomuutoksen uhka täytyy ottaa vakavasti. Erilaisissa tutkimuksissa kansalaiset ilmoittavat huolestumisensa ohella olevansa valmiita ilmastonmuutosta hillitseviin toimenpiteisiin. Nyt se siis myös tiedostetaan. Tästä huolimatta tiedostamisesta on matkaa tekemiseen.

***

1970-luvulla meillä säästettiin energiaa talonrakennuksessa pienentämällä ikkunoita ja laskemalla asuin- ja toimistotilojen sisälämpötilaa. Maailman päästöongelmien perusratkaisu on energian käytön vähentäminen ja tehostaminen. Energian tuotannossa syntyy noin 80 prosenttia kasvihuonepäästöistä.

Vaikka suomalainen teollisuus on suhtautunut päästökauppaan varauksellisesti suojellessaan energiaintensiivisen teollisuutemme kilpailukykyä, vaikea on keksiä muuta keinoa kansainvälisesti tehokkaasti rajoittaa päästöjä kuin bisnestekijöiden mukaan ottaminen.

***

On mahdollista valita kahden peruslinjan välillä. 1) Hillitään kasvua, jolloin päästöt vähenevät ja ympäristöongelmat lievenevät. 2) Annetaan talousmoottorin jauhaa entiseen tahtiin, mutta kasvun tuloksista ohjataan kasvava osuus ilmastomuutoksen torjumiseen.

Jälkimmäinen linja on ilmastomuutoksen torjunnan näkökulmasta paljon ensimmäistä tehokkaampi. Myös demokratian kannalta realistista on, että ympäristöongelmia ei ratkaista kasvua rajoittamalla vaan päinvastoin turvaamalla kasvu ja täten ympäristöön kohdennettava osuus siitä.

Myös kehittyvien maiden kansalaisilla on oikeus hyvään elintasoon ja hyvinvointiin. Kasvun rajoittaminen veisi pohjaa pois globaaleilta ympäristöratkaisuilta. Viisas kasvu ja teknologian välttämätön hyödyntäminen tarjoavat mahdollisuuksia globaaleille ja lokaaleille päätöksille. Pitää lisäksi muistaa, että ympäristönäkökohtien huomioiminen ja ympäristön suojelu myös luovat uusia työpaikkoja.

Euroopan unioni on ollut aktiivinen ympäristöasioissa. Jatkossakin EU:lla on mahdollisuus olla vahva kansainvälisen politiikan toimija.

***

Ilmastonmuutokseen liittyvät asiat kuuluvat myös suomalaiseen työmarkkinapöytään. Työmarkkinatoiminta perustuu kasvun hedelmien jakamiseen. Työmarkkinasopimuksilla jaetaan kansantalouden, toimialan tai yrityksen tuottavuuteen perustuvaa taloudellista tulosta. On järkevää, että kansantalouden jakovarasta ohjataan varallisuutta ympäristön hoitoon. Tämä voi tapahtua vaikkapa verotuksen kautta.

Yhteys palkansaajan ostovoimaan ja arkeen on selkeä. Tuottavuus pitää rakentaa ympäristön kannalta kestäville tekijöille. Ei siis tuottavuutta hinnalla millä hyvänsä.

***

Kukaan ei voi laittaa päätä pensaaseen ympäristöasioissa. Ympäristö haastaa koko maailmanyhteisön. Nyt on aika siirtyä tiedosta ja tiedostamisesta tekoihin.

Mikko Mäenpää, STTK:n puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme