Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Inflaatioriski kasvaa

SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma varoittaa inflaatioriskin kasvamisesta ja kehottaa hallitusta malttiin maksujen ja verojen korotuksissa. Heinäluoman mukaan porvarihallituksen vero- ja maksukorotukset kiihdyttävät inflaatiota ja ovat huonoa esimerkkiä muille talouden toimijoille.

Suomi on viimeisen runsaan vuosikymmenen voinut nauttia matalan inflaation ajoista. Rahanarvoon luottaminen on ollut tärkeä tekijä niin taloutemme yleisessä menestyksessä kuin myös kotitalouksille. Syöhän inflaatio herkemmin juuri tavallisten kansan säästöjä ja palkan sekä eläkkeen ostovoimaa.

Matalaan inflaation sopeutuminen tapahtui Suomessa laman aikana, mutta ratkaisevaa oli, etteivät korkeat kasvuvuodet johtaneet inflatoriseen politiikkaan. Työmarkkinoilla matalasta inflaatiosta tuli viime vuosikymmenellä sisäistetty iskusana.

Talous- ja rahaliiton jäsenyyteen sitoutuminen on tehnyt inflaatiokehityksen hallinnasta entistä tärkeämmän. Mukanaolomme yhteisessä rahassa on taannut meille ensimmäistä kertaa historiassamme myös vakaan ja varsin matalan korkokannan. Asian, josta ovat hyötyneet erityisesti asuntovelkaa omaavat kotitaloudet.

Ensi vuoden osalta inflaatioriskit näyttävät selvästi kasvavan. Päästökauppa nostaa edelleen sähkön hintaa, öljyn hinnassa näyttää edelleen olevan nousupaineita ja ruuan hinta näyttää olevan sekä kotimaisten että kansainvälisten syiden takia nousussa.

Erityisen huolestuttavaa on, että Vanhasen hallituksen talouspäätökset uhkaavat lyödä lisää vauhtia hintojen nousuun. Sähköveron, bensiiniveron ja alkoholiveron nostot sekä kuntien terveyskeskusmaksujen ja päivähoitomaksujen nostot näkyvät suoraan myös inflaatiolukemissa.

Moni kotitalous voi kokea ensi vuonna aika ikäviä yllätyksiä.

Nyt voidaan jo odottaa lähelle kolmeen prosenttiin nousevia inflaatiolukuja. Muutos aikaisempaan on merkittävä. Se tarkoittaa, että iso osa ensi vuoden palkankorotusten ostovoimasta ja eläkkeiden indeksikorjausten ostovoima on kokonaisuudessaan etukäteen syöty pois.

Hallitus näyttää nyt kyseenalaista esimerkkiä muille talouden toimijoille. Valtiovarainministeriön budjettiesitystä on vaikea ymmärtää minkään talousviisauden kannalta. Ei siis ihme, että hallituksen omistakin riveistä kuuluu jo nurinaa. MTV3:n haastattelussa kokenut kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen nosti hänkin varoittavan sormen pystyyn.

Sosialidemokraatit ovat tässä asiassa Pekkarisen kanssa samalla aaltopituudella. Tunnemme oman ympäristövastuumme, mutta ei veropolitiikkaakaan pidä tehdä laput silmillä unohtaen niin talouden kuin tavallisten kansalaisten arjen tosiasiat. Kun sähkön ja bensiinin hinta on jo muutoinkin vahvassa nousussa, voi hyvin kysyä, tuleeko löylyä nyt kerta-annoksena liikaa.

Valtiovarainministeriön inflaatiota kiihdyttävä linja ei ole kovin hyvä viesti myöskään käynnissä oleviin tuloneuvotteluihin.

Kehotan hallitusta vielä tuumaustuokioon.

SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme