Mainos
Mainos

Irakin naiset ja perustuslaki

Irakin naisten aseman ennusmerkit ovat huonot uuden perustuslain totetuessa, kirjoittaa vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes.

Monet sydänkesän uutiset ovat olleet sävyiltään synkkiä. Lontoon metrossa räjähti eilen jo toisen kerran tässä kuussa. Myös Lähi-idän suunnalla on ollut levotonta samalla, kun erilaisten kapinallisryhmien tekemistä pommi-iskuista Irakissa on tullut niin yleisiä, että ne päätyvät enää vain yhden palstan jutuiksi uutissivujen ulkoreunalle.

Hieman isomman uutisen synnytti arvostetun brittiläisen tutkimuslaitoksen RIIA:n toteamus siitä, että Britannian osallistuminen Irakin sotaan on lisännyt britteihin kohdistuvaa terrorismin uhkaa. Jonkinlaisen kohun nostatti myös Iraq Body Count - ryhmän alkuviikosta julkistama tieto siitä, että Irakin sodan siviiliuhrien tähänastinen määrä olisi jo yli 25.000.

Alkujaan kaiken piti mennä kokonaan toisin. Bushin iskun Irakiin piti vapauttaa irakilaiset Saddam Husseinin ihmisoikeuksia polkevasta pakkovallasta. Operaation piti olla myös alkusoitto aiempaa suuremmalle vakaudelle ja demokratialle koko laajemmassa Lähi-idässä. Todellisuus on kuitenkin toinen.

Saddamin hallinto on kyllä kaadettu ja oikeudenkäynti maan entistä diktaattoria vastaan alkaa pian. Muilta osin Yhdysvaltain johtama operaatio on kuitenkin jäänyt tavoitteistaan. Irakin turvallisuustilanne on edelleen katastrofaalinen ja myös maan humanitaarinen tilanne on monin paikoin erittäin huono.

Tavoitteena olleen vakauden sijasta Irak levittää nyt ympäristöönsä lisääntyvää epävakautta eikä brittiläinen tutkimuslaitos ole arvioissaan yksin. Myös monet muut arvioitsijat ovat sitä mieltä, että Irak on tämän päivän pahin terrorismihautomo tai ainakin vahva kimmoke ääri-islamilaiselle terrorismille kaikkialla maailmassa. Eikä uskottavaa suunnanmuutosta parempaan ole ainakaan vielä näkyvissä. Monissa asioissa ollaan päinvastoin menossa vielä Saddamin aikaista hirmuhallintoakin huonompaan suuntaan.

Ennusmerkit ovat erityisen huonot naisten asemassa. Irakilaisten naisten turmaksi eivät kuitenkaan ole koitumassa maan jokapäiväiset pommi-iskut, sillä naisten osuus iskujen uhreista on sittenkin aika pieni. Naisten kannalta kohtalokkaimmaksi on osoittautumassa sanan säilä eli päivittäisten pommi-iskujen varjossa valmisteltu ehdotus Irakin uudeksi perustuslaiksi.

Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan Irakin uusi perustuslaki pohjautuu islamilaisen sharia-lain kanssa yhdenmukaisiin arvoihin. Toteutuessaan se heikentäisi naisten asemaa ja oikeuksia Irakissa merkittävästi. Jos laki hyväksytään sellaisenaan, naiset eivät saa enää jatkossa valita puolisoaan itse vaan avioliittoon tarvitaan aina naisen perheen lupa. Myös naisten itsenäinen oikeus hakea avioeroa poistuu ja naisten perintöoikeus heikkenee.

Jos Yhdysvaltain operaation jälkeisestä Irakista piti tulla koko laajemman Lähi-idän mallimaa, perustuslain antama suunta on väärä. On selvää, että maailma ei saa antautua terroristien itsemurhaiskujen edessä. Mutta yhtä selvää on, että maailma ei myöskään saa antautua irakilaisten naisten oikeuksien polkemisen edessä.

Monet Lähi-idässä toimivat avustusjärjestöt ovat jo ottaneet kriittisesti kantaa Irakin perustuslakiehdotukseen ja vaatineet sen muuttamista. Näiden järjestöjen viesti on nyt otettava vakavasti. Järjestöjen viestille on myös annettava tukea.

Irakin pommi-iskujen takana olevat kapinalliset ja Lontoon metroon iskeneet terroristit ovat pieni vähemmistö. Mutta Irakin naiset ovat enemmistö. Siksi myös Lähi-idän demokratian tulevaksi mallimaaksi tarkoitetussa Irakissa tarvitaan nyt jotain aivan muuta kuin sitä, että enemmistön oikeuksia aletaan polkea ääri-islamilaisen arvomaailman nimissä.

Suvi-Anne Siimes

Vasemmistoliiton puheenjohtaja

(MTV3)

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme