Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Irti öljyriippuvuudesta

Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma on vakuuttunut siitä, että taloudellinen kasvu ja ympäristönsuojelu voidaan yhdistää.

Keskustelu vaihtoehtoisten energialähteiden kehittelystä on viime vuosina ottanut jättiaskeleita. Syitä tähän on monia, mutta ilman muuta keskeisimpiä ovat huoli ilmaston lämpenemisestä ja jatkuva epävakaus Lähi-Idän öljyalueilla.

Öljyn merkitys energialähteenä on edelleen merkittävä. Sille ei kuitenkaan uskalla luvata suurta tulevaisuutta: Maapallon helposti hyödynnettävät öljyvarat ovat tunnetusti alueellisesti keskittyneet, mikä merkitsee suurta riskiä energian saatavuudelle ja hinnalle. Eikä raakaöljy ole ongelmaton, vaikka sitä saisi omalta takapihalta. Öljyn käyttö aiheuttaa ilmaston lämpenemistä ja osaltaan vaikeuttaa myös Suomen ilmastotavoitteiden toteutumista. Nyt on siis aika katsoa tulevaisuuteen.

Taloudellinen kasvu ja ympäristönsuojelu voidaan yhdistää. Kasvun ja sen myötä lisääntyvän hyvinvoinnin on sopeuduttava ympäröivään maailmaan niin, että ympäristöhaittoja voidaan hallita. Uusi teknologia antaa meille aivan uuden perspektiivin tulevaisuuteen. Nyt on realistista ja vastuullista asettaa Suomelle tavoite öljyriippumattomuudesta vuoteen 2030 mennessä. Seuraavan hallituksen suuri tehtävä voisi olla laatia strategia öljyvapaasta Suomesta. Tämän tavoitteen tulisi olla tulevan hallituksen koko toiminnan yksi kivijalka.

On tärkeää asettaa selkeä ajallinen maali, jotta edistystä tapahtuisi. On varmistettava, että yhteiskunta lähtee korvaamaan öljyä kaikilla alueilla.

Suomi on tällä hetkellä EU:n jäsenmaista kolmanneksi suurin uusiutuvan energian käyttäjä. On syytä pysyä mukana siinä eurooppalaisessa energiajunassa, joka tuottaa parempaa ympäristöä ja uuden energian kautta myös uusia työmahdollisuuksia. Liikennepolttoaineiden osalta naapurimaamme Ruotsi on meitä tässä suhteessa edellä. Bioetanolitehdas on toiminut jo pitkään Norrköpingissä, toinen valmistuu Tukholman lähistölle. Tulevaisuus on vaihtoehtoisten energialähteiden - tämä on täysin selvää ja tässä kehitystyössä panostamme on vahvistettava.

Öljyriippuvuus on poistettava niin liikennepolttoaineiden tuotannosta ja käytöstä kuin lämmityksestä. Bensan sekaan sekoitettavaa etanolia voidaan valmistaa monesta raaka-aineesta. Ruotsissa kotimaisena raaka-aineina ovat ohra ja vehnä - tuonti taas tapahtuu pääosin Brasiliasta ja on sokeriruokopohjaista. Keski-Euroopassa mm. viinituotannosta on kehitetty etanolia. Biodieselin valmistus puolestaan pohjautuu rasvapohjaisiin lähteisiin ja mm. elintarviketeollisuuden monen prosessin sivutuotteena syntyykin nykyisin edellytyksiä biodieselin valmistamiseen.

Liikennepolttoaineiden vaihtamisen öljystä biopolttoaineisiin pitää perustua yhteistyöhön puunjalostusteollisuuden kanssa, sillä puuperäisistä polttoaineista saadaan suurimmat volyymit kustannustehokkaimmin. Tämän lisäksi kotimainen biodieselin valmistus on saatava käyntiin. Tässä on kutienkin toimittava viisaalla tavalla, sillä biopoltoainetta ei kannata tehdä viljasta huonolla hyötysuhteella. Huonosti toteutettuna tämä tuotantotapa vaatii yhtä paljon energiapanoksia tuotantoon kuin saadaan lopputulokseksi.

Tuontietanolin hinta on seurannut melko tarkkaan öljyn hinnan kehitystä. Tämän vuoksi verotuen merkitys kotimaisen tuotannon käynnistämiselle on käytännössä poistunut. Vaikka mitä ilmeisimmin lähivuosina bensaamme sekoitettava etanoli tulee suurelta osaltaan tuontitavarana muualta, on selvää, että emme pelkästään voi olla tuontietanolin varassa.

Etanolituotannon pohjaksi soveltuvasta raaka-aineesta on käyty pitkään keskustelua. Tuotekehittely menee eteenpäin ja varmuudella uusia tekniikoita kehittyy, jotka laajentavat valikoimaa. Olennaista on nyt, että oma tuotantomme käynnistyy, koska tällä toimialalla menestyvillä on suuret vientimarkkinat. Tuotannon käynnistämiseksi tarvitaan investointitukea

Aktiivinen panostaminen biopolttoaineisiin ja niihin liittyvään tekniikkaan luo Suomeen uuden vientimahdollisuuden teknisinä laitteina ja osaamisena. Samalla Suomella on mahdollisuus saavuttaa Kioton ympäristötavoitteet. Huomionarvoista myös on, että biopolttoaineiden tuotanto Suomessa lisää työllisyyttä juuri niillä alueilla, joilla työttömyys on suurin.

Nykyinen hallitus on jo tehnyt hyviä päätöksiä uusiutuvien energiamuotojen puolesta. Esimerkiksi uusiutuvaan energiaan kuten puuhun ja maalämpöön siirtyvät omakotitalot saavat erityisen energia-avustuksen ja voivat hyötyä myös kotitalousvähennyksestä. Samanaikaisesti hallitus on tänä vuonna lisännyt tukea uusiutuvien energiamuotojen tutkimukselle ja tuotekehittelylle.

Seuraavaksi edessä on päätös biopolttoaineiden käytöstä. Tämä voisi toteutua siten, että hallitus heti budjettiriihen jälkeen tekee päätöksen, jonka mukaan esimerkiksi viisi prosenttia liikennepolttoaineista tulee olla biopolttoainetta mahdollisesti jo ensi vuonna.

Tekemällä tällaisen yhtenäisen, kaikkia autoilijoita koskevan linjauksen, tavoite voidaan toteuttaa kustannustehokkaasti ilman uusia jakelujärjestelmiä. Viisaasti toimien jokainen autoilija voi tehdä ensi vuonna ympäristöteon tankkaamalla biobensiiniä yhtä helposti kuin ysivitosta lyijytöntä tänään.

Eero Heinäluoma, SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme