Mainos
Mainos

Juha Sipila

Nettivieras

Ison riskin investointipankkitoiminta pitää irrottaa peruspankkitoiminnasta

Euroopan unionin komissio teki keskiviikkona tärkeän esityksen pankkiunionista ja sen etenemisestä. Tiedonannossa todettiin muun muassa, että "lisätoimia tarvitaan myös, jotta voidaan poistaa valtionvelan ja pankkien velan välinen takaisinkytkentä ja noidankehä, joka on johtanut veronmaksajien varojen käyttöön yli 4,5 biljoonan euron edestä pankkien pelastamiseksi EU:ssa".

Tuo summa, 4500 miljardia euroa, on suunnilleen sata kertaa Suomen valtion vuotuiset tulot. Pitää kuitenkin muistaa, että summa on teoreettinen maksimi, mihin 2008 jälkeisessä pankkikriisissä on sitouduttu, jos kaikki riskit toteutuisivat.

Nykyisellä massiivisella pankkituen linjalla ei voi pitkään jatkaa Euroopassa. Valtavat rahasummat voivat päätyä niin sanottuun mustaan aukkoon, jos mikään ei muutu.

Rajat ylittävän pankkitoiminnan parempi sääntely ja valvonta on hyvin haasteellista. Pankkeihin on syntynyt perinteisen pankkitoiminnan rinnalle suurta riskiä sisältäviä toimintoja. Erityisen vaikeita valvottavia ovat esimerkiksi pankkien taseiden ulkopuoliset erät ja erilaiset johdannaiset, joihin liittyy valtavia riskejä.

Johdannaisilla "veikataan" esimerkiksi viljan tai öljyn hinnan kehitystä tulevaisuudessa. Näiden erien riskien arviointi on ollut vaikeaa jopa pankkien johdolle, saati sitten ulkopuoliselle valvonnalle. Kaupan kohteena olevan raaka-aineen johdannaiskaupan volyymi on moninkertainen verrattuna raaka-aineen kauppaan. Johdannaisilla toki suojaudutaan hinnanmuutoksilta, mutta tämä on myös mitä suurimmissa määrin keinottelua ja kuplataloutta. Suurin toimija johdannaismarkkinoilla on Deutsche Bank, jolla arvioidaan olevan noin 15%:n markkinaosuus maailmanlaajuisesti.

Komission esitys pitää sisällään kolme osaa. Yhden voin hyväksyä, kaksi muuta herättää paljon kysymyksiä.

Ensimmäinen osa esitystä on pankkivalvonnan siirtäminen Euroopan tasolle. Tämä on välttämätöntä ja pidän esitystä tervetulleena. Rajat ylittävän pankkitoiminnan parempi ja kattavampi sääntely ei kuitenkaan yksistään riitä.

Komissio aikoo täydentää esitystään myöhemmin yhteisellä talletussuojajärjestelmällä ja yhtenäisellä pankkien kriisinratkaisulla. Näiden ehdotuksien valmisteluun liittyen toivon selkeää periaatteellista linjausta koko pankkitoiminnan tulevaisuudesta.

Mielestäni tarvitsemme myös finanssisektorille rakenteellisia uudistuksia ylikapasiteetin purkamiseksi ja pankkikoonkin pienentämiseksi.

Pankkivalvonnan lisäämistäkin tärkeämpää on erottaa perinteinen peruspankkitoiminta ja suuririskinen investointipankkitoiminta toisistaan. Emme voi enää jatkossa maksaa yhteisistä varoistamme keinottelun tuloksena syntyneitä tappioita. Se ei ole myöskään oikeudenmukaista veronmaksajia kohtaan.

Ero perinteisen pankkitoiminnan ja suuririskisen investointipankkitoiminnan välillä oli myös pääsääntö ja voimassa kansainvälisillä finanssimarkkinoilla aina 1980-luvulle saakka, erityisesti Yhdysvalloissa. Tämän erottelun poistaminen oli yksi syy siihen, miksi finanssisektori räjähdysmäisesti kasvoi. Siksi nyt olisi paikallaan ottaa muutama askel taaksepäin.

Yhdysvalloissa onkin jo tehty korjausliikkeitä niin sanotun Volcker-sääntelyn myötä, jonka Senaatti hyväksyi toukokuun lopussa 2010. Sääntelyllä pyritään rajoittamaan pankkien riskinottoa ja sitä kautta pienentämään myös pankkien kokoa. Uudistuksen tarkoituksena on varmistaa, että johdannaiskauppaan erikoistuneita rahoituslaitoksia tai yksiköitä ei tarvitsisi kaikissa kriisitapauksissa pelastaa veronmaksajien rahoilla.

Perinteisellä pankkitoiminnalla on Euroopassa tärkeä rooli ihmisten ja yritysten rahoittajina. Talouskasvun kannalta ei ole kuitenkaan perusteltua, että pankit ottavat riskiä veronmaksajien kustannuksella. Päinvastoin, riskinoton seurauksista on tullut talouskasvun este. Tämän vuoksi peruspankkitoiminta ja suuririskinen investointipankkitoiminta on eriytettävä toisistaan. Odotan komissiolta jatkovalmistelussa selkeitä linjauksia, jotka toteuttavat tämän periaatteen.

Juha Sipilä, puheenjohtaja, keskusta

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme