Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Itämerelle suojelusopimus

SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Eero Heinäluoma muistuttaa Itämeren haavoittuvuudesta. Heinäluoman mukaan Itämeri ansaitsee oman suojelusopimuksensa, jossa kaikki alueen valtiot mm sitoutuvat karsimaan päästöjään.

Kotkasta keväällä kuolleina löytyneet sorsat eivät menehtyneet lintuinfluenssaan. Kuolinsyyksi paljastui Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitoksen tutkimuksissa parationimyrkytys. Uutinen pysähdytti pohtimaan Itämeren tilaa.

Ilmastonsuojelemiseksi Suomi on sitoutunut Kioton sopimukseen. Itämeri ansaitsee oman suojelusopimuksensa, jossa kaikki alueen valtiot sitoutuvat karsimaan omia päästöjään ja kartoittamaan perusteellisesti jo olemassa olevat ympäristöriskit. 1990-luvulla solmittu ns. Helsinki sopimus oli askel oikeaan suuntaan, mutta nyt voitaisiin ehkä ottaa jälleen uusi askel eteenpäin.

Alun esimerkki Kotkasta osoittaa kuinka pitkäikäisiä ympäristöongelmat pahimmillaan ovat ja kuinka haavoittuvainen Itämeri on. Mitä muita yllätyksiä Itämeren pohjasta löytyy?

Parationi on hyönteismyrkky. Suomen markkinoilla ei ole ollut myynnissä sitä tehoaineena sisältävää valmistetta yli kymmeneen vuoteen.

Polyalkyylifosfaattien systemaattinen tutkimus ja syntetisointi aloitettiin Saksassa 1939. Tarkoituksena oli aluksi löytää tehokkaita hyönteismyrkkyjä ja myöhemmin yhdisteitä kemiallista sodankäyntiä varten. Tämän työn tuloksena syntyivät mm. sariini, somaani ja tabuuni, jotka ovat erittäin myrkyllisiä. Samoin syntetisoitiin hyönteismyrkky parationi. Vielä pitkään toisen maailman sodan jälkeen taisteluaineet ja muut aseet hävitettiin valitettavan usein upottamalla ne mereen. Vuonna 1994 Helsinki Comission selvitti aseupotusten laajuutta ja vaikutuksia. Kaasuputkihanke Venäjältä Saksaan on tehnyt aiheesta jälleen ajankohtaisen.

Ympäristöministeri Jan-Erik Enestam on tänään todennut, että hallitusohjelman ympäristöosuus on käytännössä saavutettu. Tässä tilanteessa voidaan asettaa jo uusia tavoitteita. On hienoa, että Suomen öljyn- ja kemikaalientorjuntakyky on kohentunut. Maanantaina yksi iso puute korjaantuu, kun hallitus päättää öljy- ja kemikaalitorjuntaan soveltuvan monitoimialuksen tilaamisesta.

Hyvä Gekko, toivon, että tartut ajatukseen Itämeren suojelusopimuksesta. Sillä Itämeri tarvitsee sitä.

Kesällä uimarantoja saastuttavat jälleen sinilevälautat. Niiden torjunta ja hävittäminen eivät tapahdu hetkessä, mutta toimiin on ryhdyttävä mahdollisimman pian. Haluan, että myös tulevina kesinä voimme käydä lasten kanssa uimassa Suomenlahdessa. Itämeri on ainutlaatuinen. Se on kymmenille tuhansille suomalaisille tärkeä virkistysalue ja koko pohjolan yhteinen sisämeri.

Eero Heinäluoma , SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme