Mainos
Mainos

Järkeä hallituksen ilmastopolitiikkaan

Pääministeri Matti Vanhanen, kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen sekä Suomenmaa-lehti ovat käyneet henkilöön menevään hyökkäykseen sen johdosta, että olen vaatinut laskelmia EU:ssa sovitusta ilmastopoliittisesta sitoumuksesta ja siitä, mitä päätökset merkitsevät Suomelle. Minut on leimattu "menneisyyden mieheksi" ja "hiilenmustaksi". Pääministerin mukaan minulta on "mennyt tuntuma siihen, mitä EU:ssa tapahtuu".

Tosiasia on, että enempää EU:lla, hallituksella kuin varsinkaan suurella yleisöllä ei ole käytettävissä selkeitä laskelmia niistä perusteista, joilla on päädytty päästöjen vähentämiseen ja ns. uusiutuvien energiamuotojen rajuihin lisäämispäätöksiin. Vielä vähemmän on tietoa siitä, millaiset tavoitteet Suomelle asetetaan EU:n sisäisessä taakanjaossa ja miten Suomessa aiotaan niihin päästä. Kysymys on kuitenkin kymmenistä tuhansista työpaikoista, elintasosta ja tulonjaosta. Yhtä lailla on kysymys siitä, miten parhaiten päästään tavoitteisiin.

Kansainvälinen energiajärjestö IEA korostaa viime syksynä ilmestyneessä energiakatsauksessaan (Energy Outlook 2006), että hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen olisi panostettava tässä ja nyt, mahdollisimman tiukassa aikataulussa. Jos toimia lykätään, tulee ilmastonmuutoksen pysäyttäminen erittäin kalliiksi. IEA suosittaa käytettäväksi laajaa energiavalikoimaa (energy mix), johon muiden ohella sisältyy ydinvoima tehokkaimpana päästöjä vähentävänä energiamuotona. Tämä vastaa Suomen energiapolitiikkaa, joka muotoiltiin toisen hallitukseni aikana, kun päätettiin hyväksyä lisäydinvoiman rakentaminen.

Nyt on käynnissä tarkoituksellinen hämäysliike, jossa hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ei olekaan kiireellisin tehtävä, vaan sen sijaan puhutaankin yksinomaan uusiutuvan ja bioenergian käytön lisäämisestä. Näin voidaan energiavalikoimaan kuljettaa sekä hiilidioksidi- että syöpää aiheuttavia päästöjä eniten tuottava turve keskustan mukaan "uusiutuvana" energiamuotona. Ministeri Pekkarisen turpeeseen sidotut kädet ovat todella likaiset!

Vaalien jälkeisen hallituksen tulee ottaa järki käteen ilmastopolitiikassa. On laadittava kansallinen ohjelma, jossa päällimmäisenä tavoitteena on päästöjen vähentäminen. Samalla on sovittava, millaiseen osuuteen Suomi voi suostua EU:n taakanjaossa. Tämä koskee myös uusiutuvan ja bioenergian lisäämistavoitetta, jossa komission hype on huipussaan. Suomen on saatava ydinvoima täysimääräisesti mukaan osuuteensa täyttämään hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteen. Muuten olemme todella hölmöjen joukossa.

Pääministeri ylimieliseen heittoon totean, että olen erittäin hyvin selvillä siitä, mitä tapahtuu. Toivoisinkin, että Suomen hallitus tukisi komission suomalaisen jäsenen Olli Rehnin näkemystä ydinvoiman merkityksestä. Eikö pääministeri tiedä, että komission sisällä käydään kovaa vääntöä ydinvoimasta, toisella puolella ne, joilla joko ei ole teollis- taloudellisia etuja ajettavanaan tai edustavat tosiasiassa hiili- ja öljyteollisuuden etuja. Vai onko pääministeri valmis myymään Suomen edut vaalipoliittisen profiloinnin takia?

Pääministerille muistutan, että Suomi nousi hallitusteni aikana maailman ykköseksi kestävässä kehityksessä. Suomen ydinvoimapäätös ei tätä mainetta ole haitannut. Päinvastoin, juuri ilmastonmuutoksen ja muiden energiamuotojen ongelmallisuuden takia Suomen energiapolitiikkaan on kohdistunut suurta mielenkiintoa ja ydinvoimaratkaisuumme on käyty erittäin vilkkaasti tutustumassa. Kun pääministeri rehvakkaasti sanoo, että ydinvoima ei ole Suomelle vientiartikkeli, hän ei todellakaan tiedä, missä mennään ja miten Suomen monipuolinen energiapolitiikka käy malliksi mille maalle tahansa.

Pääministeri Vanhanen on myös käynyt röyhkeästi Helsingin kimppuun Hanasaaren hiilivoimalan johdosta. Näpit irti Helsingistä, pääministeri, pankaa ensi asiat kuntoon Nurmijärvellä! Nurmijärveläisen hiilidioksidipäästöjalanjälki on kolme kertaa suurempi kuin helsinkiläisen ja kaukolämmön hinta Nurmijärvellä kolmanneksen korkeampi kuin Helsingissä!

Paavo Lipponen, Eduskunnan puhemies

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme