Mainos
Mainos

Paula Lehtomaki

Nettivieras

Jatkuvuus tuo tuloksia EU:ssakin

Jokainen jäsenmaa vuorollaan haluaa oman puumerkkinsä eurooppalaiseen kehitykseen. Varmimmin järkeviä tuloksia saavutetaan kuitenkin silloin, kun jatketaan pontevasti jo edeltäjien aloittamaa työtä, kirjoittaa ympäristöministeri Paula Lehtomäki.

Saksan puheenjohtajuuskausi Euroopan unionissa päättyi viikko sitten, ja perinteiseen tapaan sitä on arvioitu ahkerasti eri puolilla Eurooppaa. Arviot ovat olleet kiittäviä: erityisesti Saksan kaudesta jäävät elämään voimakas työ ilmastomuutokseen liittyvissä kysymyksissä sekä perustuslaillisen sopimuksen parissa.

Saksa oli selvästi asettanut riman korkealle näissä kysymyksissä. Onneksi sen ei tarvinnut lähteä työssään tyhjältä pöydältä - eikä asioiden hoito pysähdy kuin seinään puheenjohtajan vaihtuessa. Tulosten saavuttamiseksi onkin erittäin tärkeää turvata unionin johdonmukainen ja pitkäjänteinen työ. Puolen vuoden pätkäpuheenjohtajuuksissa se ei aina ole itsestään selvää.

Jokainen jäsenmaa vuorollaan haluaa oman puumerkkinsä eurooppalaiseen kehitykseen. Varmimmin järkeviä tuloksia saavutetaan kuitenkin silloin, kun jatketaan pontevasti jo edeltäjien aloittamaa työtä - ja ollaan valmiita jättämään vielä kypsytystä vaativat hedelmät myös jonkun muun poimittavaksi. Juhannuksen huippukokouksessa saavutetut edistysaskeleet EU:n perussopimusten uudistamiseksi ovat tästä konkeettinen esimerkki.

Aloittaessaan oman puheenjohtajuuskautensa viime heinäkuussa Suomi ilmoitti selkeästi, että se käynnistää hyvin aktiivisen työn perustuslaillisen sopimuksen tiimoilta. Se tarkoitti kahdenvälisten, luottamuksellisten konsultaatioiden käymistä kaikkien jäsenmaiden kanssa sen kartoittamiseksi, miten sopimuksen kanssa voitaisiin edetä. Tuossa vaiheessa tuleva puheenjohtaja Saksa suhtautui Suomen pyrkimyksiin epäilevästi.

Syksyn aikana oli kuitenkn nähtävissä, että kyky ja halu pohdiskella perustuslaillisen sopimuksen kanssa etenemistä kasvoi lähes kaikkialla unionissa. Myös Berliini lämpeni: loppusyksystä peräkkäisten puheenjohtajien välinen yhteydenpito konsultaatiokierroksesta oli jo aktiivista. Kun puheenjohtajuus sitten siirtyi joulukuun lopulla, uusi puheenjohtaja otti mielihyvin vastaan sen informaation, joka konsultaatiokierroksesta oli kertynyt. Myös se perusratkaisu, johon Juhannuskokouksessa päädyttiin, alkoi kirkastua kaikkein mahdollisimpana vaihtoehtona.

Tuloksellisuus unionin työssä on avainasioita, kun pyritään vahvistamaan kansalaisten luottamusta unioniin. Kansalaiset odottavat eurooppalaiselta yhteistyöltä tuloksia ja parannuksia erityisesti talouden ja turvallisuuden alalla. Siellä, kuten ei muillakaan elämänalueilla, tuloksia ei kuitenkaan voida saavuttaa, jos vetovastuussa olevat keskittyvät liikaa oman kilpensä kiillottamiseen.

Yhtä selvää on, ettei unionin juridinen perusta, uusittunakaan, kykene pelastamaan eurooppalaista yhteistyötä, mikäli siihen ei ole eri jäsenmaissa poliittista halua. Välillä tuntuu, että jotkut haluavat EU-yhteistyöltä niin vähän, että lienevätkö oikeassa joukkueessa ollenkaan.

Nyt kesällä on puhuttu vähemmän Saksan ponnisteluista ja saavutuksista ilmastonmuutoskeskustelun osalta. Askeleet ovat olleet merkittäviä: unioni sopi maaliskuussa omasta "tiekartastaan" vuoden 2012 jälkeiselle ajalle - ja aivan viime viikkoina on onnistuttu saamaan uusia avauksia myös USA:lta. Suuri kysymysmerkki edelleen on, millaiseen ratkaisuun koko kansainvälinen yhteisö pääsee ns. Kioton kauden jälkeen. Siinä työssä riittää myös uudelle unionipuheenjohtajalle haastetta.

Puheenjohtajuusjärjestelmää pyritään EU:ssa kehittämään kohti vahvempaa tiimipuheenjohtajuutta. Pitkäaikaiset, yhteiset työsuunnitelmat useiden peräkkäisten puheenjohtajien kesken ovat tähän suuntaan jo vieneetkin. Se on hyvä suuntaus pitkäjänteisyyden ja johdonmukaisuuden näkökulmasta.

Paula Lehtomäki, ympäristöministeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme