Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieraat

Jo riittää kuurupiilo

SDP:n puoluesihteeri Eero Heinäluoma moittii kirjoituksessaan Elinkeinoelämän keskusliiton suhtautumista tupo-neuvotteluihin.

Työmarkkinaneuvottelut ovat juuttuneet kummalliseen kuurupiiloon. Uusi Elinkeinoelämän keskusliitto antoi kannanoton, jossa neuvotteluihin lähdölle asetettiin ilmeisiä ennakkoehtoja. Palkansaajajärjestöt, SAK, STTK ja Akava ilmoittivat puolestaan valmiutensa lähteä neuvottelemaan. Satojen tuhansien ihmisten työehdot ja yritysten toimintaympäristön kannalta tärkeät päätökset odottavat. Suma seisoo ja aikaa kuluu.

Työnantajapuoli on nyt noussut neuvottelujen käynnistämisen kannalta avainasemaan. Työnantajia edustava EK näyttää hakevan omaa linjaansa. Uudella työnantajajärjestöllä on paljon vaikutusvaltaa ja sen tekemisiä seurataan tarkasti. On tärkeätä, että järjestössä ymmärretään suuren vaikutusvallan tuovan mukanaan myös suuren ja aidon vastuun.

Maan talouskehityksen, mutta myös palkansaajain ja yritysten kannalta on turvallisempaa yrittää ensin keskitettyä tulopoliittista ratkaisua. Siksi neuvottelut on nyt rehdisti avattava ja lopetettava turha kuurupiilo asian ympärillä. Jos tuponeuvotteluissa ei sitten onnistuta on aina olemassa mahdollisuus liittokierrokseen.

On vaikea kuitenkaan nähdä erityisiä syitä asettaa jo nyt tavoitteeksi hajautettu sopiminen ja liittokierros. Repivä kevät työmarkkinoilla tuskin vastaa laajan yrityskentän etua. Nyt ennustetut talouden kasvuluvut saattavat lipua hyvinkin yritysten tilauskirjojen ohitse, mikäli kevät menee risaiseksi ja palkkaratkaisua sorvataan koko ensi kevät.

Liittokierros tarkoittaisi herkästi myös suurempia tuloeroja. Erityisesti naisvaltaiset palvelualat ja julkisen sektorin työntekijät kuuluisivat häviäjiin.

Suuret yritykset ovat vetäneet viimeisen vuoden ajan varsin kovaa linjaa. Toistuvat yt-neuvottelut ja irtisanomiset yrityksissä, joiden talous on sinällään hyvässä kunnossa, kertovat arvojen muutoksesta.

Tuore tutkimus kertoo kansalaisten aistineen muutoksen suuntaa. Kaksi kolmesta suomalaisesta ei usko, että yrityksissä tunnetaan aidosti vastuuta työtenkijöistä ja työpaikoista. Jopa kolme neljästä suomalaisesta ajatteli, että yritykset ajavat vain omaa etuaan. Tutkimuksen luvut ovat seisauttavia ja kysymyksiä herättäviä. Aika näyttää muuttuuko suuryritysten nyt harjoitettu kova linja, sillä tämmöinen epäluottamus voi tulla myös bisneksien esteeksi.

Pienet ja keskisuuret yritykset ovat suuria paremmin kantaneet omaa yhteiskuntavastuutaan. On nähtävissä, että irtisanomisten kynnys on pienissä yrityksissä selkeästi suuria korkeammalla. Näyttää myös siltä, että työviihtyvyys olisi pienemmissä yrityksissä parempi. Tämä siitä huolimatta, että näistä pienistä firmoista puuttuvat suuret henkilöstöosastot ja siihen liittyvä ammattiosaaminen.

Työmarkkinaratkaisuilla on vaikutuksensa paitsi työllisyyteen myös kuntatalouteen ja kuntien henkilöstöön. Vakauttava tuloratkaisu tarjoaisi myönteisen talouskehityksen näköalan myös kunnille. Ja kaikenlisäksi on yritystenkin etu, jos päiväkodit ja joukkoliikennne pelaavat normaalisti sen sijaan, että ne takkuilisivat työttaistelun tiimellyksessä.

Nyt on aika ottaa pää pois pensaasta.

Eero Heinäluoma, SDP:n puoluesihteeri.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme