Mainos
Mainos

Jyrki Katainen

Nettivieras

Kaikki ei ole kaupan

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen on huolissaan suomalaisten lisääntyneestä työmäärästä. Ongelmaksi koituu jaksaminen sekä työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen. Hänen mielestään uudistuksia pitää tehdä, jotta pysytään maailmanlaajuisessa kilpailussa mukana. Uudistukset eivät kuitenkaan saa vahingoittaa mahdollisuutta olla sekä vanhempi että työntekijä.

Suomen taloudella menee hyvin. Myös koko Euroopan talous kasvaa. Maailman kahden väkirikkaimman valtion, Kiinan ja Intian talouskasvu vetää perässään muuta maailmaa - siinä sivussa pientä Suomeakin.

Toisaalta talouskasvuun on vaikuttanut myös aina vain tehokkaammin ja enemmän työtä tekevät suomalaiset. Työelämä ja lainsäädäntö eivät ole täysin pysyneet mukana maailman muutoksissa. Tämä on aiheuttanut työssä jaksamisen ja työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisen vaikeuksia. Erityisesti kunnissa on siirrytty vääränlaiseen tehokkuusajatteluun, josta seurauksena ovat olleet perusteettomat pätkätyöt. Tämä vaikuttaa osaltaan epävarmuuden lisääntymiseen. Moni tietää omalta kohdaltaan, että nykyisessä työtahdissa on turha kuvitella jatkavansa eläkeikään asti.

Kokoomuksen TNS-Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan opettajien mielestä ylivoimaisesti suurin syy lasten ja nuorten mielenterveysongelmien lisääntymiseen johtuu siitä, ettei perheillä ole riittävästi yhteistä aikaa. Saman tutkimuksen mukaan opettajien jaksamiseen ja opetuksen laatuun eniten vaikuttava tekijä on opetusryhmien koko. Uskon, että nämä aiheet ovat Suomen tulevaisuuden kannalta keskeisiä hyvinvointihaasteita.

On tärkeää, että Suomi on maa, jossa ahkeruudesta sekä yritteliäisyydestä palkitaan ja niihin kannustetaan. Tämä ei kuitenkaan saa tarkoittaa sitä, että työelämä estäisi vanhemmuuden vastuun kantamisen ja vääränlainen tehokkuuden vaatiminen polttaisi ihmiset loppuun.

Tämän päivän maailmanlaajuisessa kilpailussa mukana oleva tietoyhteiskunta nimeltä Suomi poikkeaa siitä Suomesta, missä elimme vielä muutamia vuosia sitten. Uudistuksia pitää osata tehdä, mutta ne täytyy perustaa kestäville arvoille. Kaikki ei saa olla kaupan uudistuksissakaan. Jos työntekijä ei työkuormituksen takia kykene olemaan isä tai äiti tai jos työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisongelmien vuoksi hän ei jaksa töissä, on tilanteessa pahasti vikaa. Yhtälö ei ole mahdoton ratkaista. Tarvitsemme ihmiskasvoista tuottavuuden lisäämistä ja vastuullista markkinataloutta. Tarvitsemme asennemuutosta työelämässä, joka voi tarkoittaa esimerkiksi uudenlaisia työaikajärjestelyjä. Samoin vakituisia työsuhteita tarjoavat sijaispoolit ovat hyviä esimerkkejä kestävistä ratkaisuista. Tämän lisäksi oikeilla lainsäädännöllisillä toimilla voidaan kannustaa työ- ja perhe-elämän parempaan yhteensovittamiseen.

Seuraavalla hallituskauden tavoitteina tulee olla työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista helpottavat uudistukset, sekä perusopetuksen vahvistamiseen tähtäävät toimenpiteet. Oikeaan suuntaan kannustavista uudistuksia ovat isyysvapaan pidentäminen kahdella viikolla ja vanhemman osittaisen hoitorahan laajentaminen koskemaan alle neljävuotiaiden lasten vanhempia. Lisäksi koululaisen vanhempien oikeutta osittaiseen hoitorahaan tulee laajentaa siihen saakka kunnes lapsi lopettaa peruskoulun III luokan. Myös osittaisen hoitovapaan korvaustaso kaipaa uudistamista. Nykyinen 70 euron suuruinen kuukausikorvaus ei kannusta vanhempia lyhentämään työpäivää.

Kokoomus pitää perusopetuksen laadun turvaamista tärkeänä arvovalintana. Hyvät oppimistulokset eivät ole saavutettuja etuja, vaan ne täytyy ansaita joka päivä luokkahuoneissa uudestaan. Tämän hallitus kirjasi ohjelmaansa, että oppilasmäärän pienenemisestä aiheutuvat valtionosuussäästöt suunataan takaisin koulutuksen vahvistamiseen. Se lupaus jätettiin toteuttamatta. Me haluamme toteuttaa sen ensi vaalikaudella.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme