Mainos
Mainos

Kalliomäen kestohitistä on pehmeys kaukana

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes moittii valtiovarainministeri Antti Kalliomäkeä työnantajien äänitorveksi.

Talouspolitiikan sävelradioista on kuulunut viime aikoina kummia. Työnantajien perinteinen pieniä palkankorotuksia tarjoava puhemylly on käynyt kovin hiljaiseksi. Nollalinjaa korostava kovaääninen on siitä huolimatta ahkerassa käytössä. Työnantajien sijasta sitä vain käyttää sosialidemokraattinen valtiovarainministeri Kalliomäki.

Kalliomäen niukan euron ääniala on tietysti sinällään valtiovarainministerille sopiva. Yllättävää on se innokkuus, jolla Kalliomäki kantojaan työmarkkinaosapuolille tarjoaa. Se tekee pian koko Elinkeinoelämän keskusliiton työmarkkinatoiminnan tarpeettomaksi.

Kalliomäen sävel on se, että satoja miljoonia euroja riittää kyllä veronalennuksiin, mutta palkankorotusten kohdalla jokainen senttikin on liikaa. Sama sävel soi myös talouspolitiikan totuudentorveksi tarkoitetussa tulopoliittisessa selvitysryhmässä, joka julkistaa raporttinsa tänään. Kalliomäen kestohitistä on pehmeys kaukana. Sointi on pikemminkin koko ajan kovempi.

Kesällä Kalliomäki lupasi reippaita veronalennuksia tulopoliittisen kokonaisratkaisun porkkanaksi. Syksyn tullen hän sanoi, että jos korotukset eivät ole maltillisia, mitään veronkevennyksiäkään ei tule. Tämän viikon eduskuntakeskustelussa viesti oli jo se, että jos palkat nousevat vähänkään liikaa, ylikuumentuvaa taloutta aletaan hoitaa menoleikkausten avulla.

Mistä tässä kovaäänisyydessä oikein on kysymys? Onko Kalliomäen mielestä parasta yhteiskuntakehitystä todellakin se, että palkankorotukset siirretään kokonaan veronmaksajien maksettavaksi? Vai onko kovaäänisyyden takana pikemminkin työnantajaleirin suuri hiljaisuus? Painostetaanko hallitusta esimerkiksi joillain sellaisilla rationalisointitoimilla, jotka vaikuttaisivat kielteisesti hallituksen politiikan uskottavuuteen? Vai onko syynä se, että verotusta halutaan alentaa millä hinnalla ja perustelulla hyvänsä?

Jos palkankorotuksiin ajetaan pelkkää nollalinjaa, niin mihin yritysten voitot ja parantunut kannattavuus sitten käytetään? Käytetäänkö ne entistä suurempien osinkojen jakamiseen ja ulkomaisiin investointeihin niin kuin tähänkin asti?

Suuryrityksethän ovat jakaneet omistajilleen todellisia tuplajättipotteja tämän tästä. Kotimaahan tehdyt investoinnit ovat sen sijaan olleet huomattavan vähäisiä. YT-neuvotteluja ja irtisanomisuutisia on sen sijaan riittänyt lähes päivittäin. Ei kai tällaista menoa enää lisää tarvita? Eikö nykymenoon tarvita pikemminkin muutos?

Vasemmistoliiton mielestä oikeat palkankorotukset ovat nykyisessä taloustilanteessa paljon veronkevennyksiä parempi vaihtoehto. Ne parantaisivat ihmisten arkea ja kasvattaisivat niin valtion kuin kuntienkin verotuloja.

Oikeat palkankorotukset tekisivät myös tulonjaon nykyistä oikeudenmukaisemmaksi. Nythän tilanne on se, että voitot ovat jo vuosia kasvaneet paljon palkkoja nopeammin.

Myös työntekijöiden toivomaan muutosturvaan tarvitaan parannusta. Pelkillä veronalennuksilla sitäkään ei tule. Siksi toivon, että valtiovarainministeri vaihtaisi välillä kanavaa ja antaisi eetterissä vaihteeksi tilaa myös palkansaajapuolen perustelluille vaatimuksille.

Suvi-Anne Siimes, Vasemmistoliiton puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme