Mainos
Mainos

Paula Lehtomaki

Nettivieras

Kansalaisille ja yrityksille uusia kannustimia osallistua kehitysyhteistyöhön

Valtiovallan on syytä ryhtyä pohtimaan uusien mahdollisuuksien avaamista kansalaistoiminnalle, sillä kehitysyhteistyö kiinnostaa valtaosaa suomalaisista, kirjoittaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki.

Ulkoministeriö teetti vastikään Taloustutkimuksella kyselyn suomalaisten suhtautumisesta kehitysyhteistyöhön. Vastausten vahva myönteinen sävy ilahduttaa ja tukee meitä kehitysyhteistyön toimijoita. Vastaajista 86% ilmoitti pitävänsä kehitysyhteistyötä ainakin melko tärkeänä.

Kyselyn keskeisin anti liityy kuitenkin siihen, että kansalaiset viestivät vahvasti halunsa osallistua aktiivisesti itse tähän toimintaan. Parhaiksi tavoiksi auttaa kehitysmaita oman toiminnan kautta nähtiin lahjoitukset hyväntekeväisyyteen, verojen maksaminen, reilun kaupan tuotteiden ostaminen sekä osallistuminen järjestöjen toimintaan.

Kaksi kolmasosaa suomalaisista tukee hallituksen politiikkaa kehitysyhteistyörahojen kasvattamiseksi. Oman osallistumisen halu nousi esiin myös kehitysyhteistyön lisärahoituksen lähteestä kysyttäessä; noin puolet vastanneista kannatti kansalaiskeräyksiä ja muita lahjoituksia.

Kansalaisten omakohtainen auttamishalu ei tullut esiin ensimmäistä kertaa. Toissatalvisen tsunamikatastrofin yhteydessä Suomessakin nähtiin ennennäkemättömän korkeita lahjoitussummia paitsi yksittäisiltä ihmisiltä myös yrityksiltä.

Tässä vallitsevassa mielipideilmastossa valtiovallan on syytä ryhtyä pohtimaan uusien mahdollisuuksien avaamista kansalaistoiminnalle. Kansalaisjärjestöjen toteuttamassa kehitysyhteistyössä tehdään jo nyt tuloksellista yhteistyötä valtiovallan ja kansalaisyhteiskunnan kesken köyhyyden voittamiseksi. Tätä julkisen vallan ja yksityisen sektorin yhteistyötä voisi laajentaa myös rahoituksen puolelle.

Lahjoitushaluisella suomalaisella on tietenkin jo nyt täysi mahdollisuus antaa rahaa kehitysyhteistyöhön. Siihen voitaisiin kuitenkin myös aktiivisesti kannustaa. Jonkinlaisella "veroporkkana-siemenosuudella" kansalaisyhteiskunnan kehitysyhteistyöhön kanavoima lahjarahoitus voisi kasvaa tuntuvastikin. Tällaisilla ratkaisuilla on myös signaalivaikutus: se konkretisoisi Suomen vakaata sitoutumista vuosituhatjulistuksen kehitystavoitteisiin ja haluaa kannustaa kansalaisiaan kantamaan kortensa kekoon.

Muutama suomalainen kansalaisjärjestö on jo ilmoittanut valmistelevansa syksyksi Valtioneuvostolle esitystä kehitysyhteistyölahjoitusten verovähennysmallista. Valtiovallan on syytä noteerata tarkasti tuleva esitys. Viimeistään ensi kevään hallitusneuvotteluissa on vakavasti keskusteltava, voitaisiinko Suomessakin tukea ja kannustaa yksittäisten ihmisten ja yritysten lahjoitushalua verovähennyksellä. Tarvittava valmistelutyö tuota päätöstä varten on aloitettava istuvan hallituksen aikana.

Kansalaislahjoitukset eivät voi korvata, eikä niiden pidä ajatella korvaavan, julkista kehitysrahoitusta, mutta ne voisivat täydentää sitä. Kannustin antaisi myös mahdollisuuden yksittäisellekin kansalaiselle konkretisoida tukeaan maailmanlaajuisen köyhyyden voittamiseen: kyselyissä nimenomaan nuoret ja hyvätuloiset tukevat kehitysrahoituksen kasvattamista myös lahjoitusvaroin.

Lahjoitusten verovähenteisyys ei ole Suomessakaan uusi asia, vaan oli katastrofiavussa käytössä kertaluonteisesti viimeksi tsunamin jälkeen. Tuolloin yritykset saattoivat hyödyntää lahjoitusten verovähenteisyyttä aina 850 euron tasoon asti. Valitettavasti verohallinto ei ole tilastoinut, miten laajaa vähennyksen hyödyntäminen oli. Vähennysmahdollisuus on olemassa myös lahjoituksista kulttuurille ja yliopistoille. Siitä voitaisiin kenties ottaa mallia tässäkin.

Suomi on viime vuosina kasvattanut tuntuvasti valtion budjetista maksettavaa kehitysyhteistyörahoitusta, ja sillä tiellä pitää vahvasti jatkaa. Myös tahti tarvitsee kiristämistä, sillä YK-sitoumus 0,7 % on vielä kaukana. Tietoisuus siitä, miten maailman köyhyysongelmat vaikuttavat myös meihin, on kasvanut. Siksi on luotava kanavia ja kannusteita kehitysyhteistyöhön satsaamiseen myös yksitttäisille ihmisille.

Paula Lehtomäki, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme