Mainos
Mainos

Paula Lehtomaki

Nettivieras

Kansanvallan vaikea toimikenttä

Kansanvallan toimikenttä ja poliittinen ilmapiiri ovat muutoksessa. Viime päivinä olen usein jäänyt pohtimaan, ketkä vielä haluavat lähteä hoitamaan yhteisiä asioita. Toivottavasti mahdollisimman moni. Politiikka ei ole katkeraa riepottelua, vaan yhteispeliä asioiden ympärillä.

Kansalaiset kääntävät peukalot alaspäin kansanedustajien palkankorotuksista, ja ihmekös tuo. Meno politiikan piireissä on varmasti ajoittain näyttänyt viime vuosina kamalalta. Tasapainon vuoksi voi mainita, että se on myös tuntunut kamalalta. "Politiikka on nykyään ihan paskaa", kiteytti eilen eräs kokenut kansanedustaja.

Tapana on syyttää poliitikkojen kompuroinnista poliitikkoja itseään. "Te teette sen ihan itse", meitä muistutetaan kolumneissa ja kansalaisten viesteissä. Totta kai. Me olemme politiikan tekijöitä ja olennainen osa kansanvallan kuvaa.

Mutta tokkopa äänestäjät epäonnistuivat viime vaaleissa niin perusteellisesti, että poliitikkojen surkeus yksin selittäisi jatkuvien kohinoiden sarjan.

Mikä olisi tässä ajassa laadukasta poliittista toimintaa? Epäilemättä asioihin keskittyvä, poliittisia vaihtoehtoja ja avauksia etsivä, kansan rivejä kuunteleva mutta poliittista johtajuutta osoittava politiikka olisi tällaista.

Sellaista iso osa kansanedustajista myös pyrkii tekemään.

Eihän se aina ulospäin näy, kun tulee joku sormenpuremisjuttu, joka on paljon kiinnostavampaa. Henkilöt ja henkilöratkaisut viehättävät asioita enemmän. Henkilöistä on myös helpompaa uutisoida ja otsikoida.

Mikä on poliittisen toimintaympäristön todellisuus poliitikon näkökulmasta katsottuna? Ei ainakaan helppo. Virheitä on tehty ja ne pitää korjata, mutta hyvän poliittisen toiminnan kriteerit tuntuvat karkaavan sitä mukaa kun poliitikot niitä kohti pyrkivät.

"Ajassa eläminen" tarkoittaa sitä, että säännöt muuttuvat kesken pelin, ja "avoimuuden lisääminen" sitä, että sen pitää olla oikea-aikaista, oikeanlaista ja mieluiten kaiken näyttävää avoimuutta.

Ehkä erikoisinta on jo vaalirahakeskustelusta alkanut keskustelu sidonnaisuuksista. Sidonnaisuudet halutaan näytille - ja nyt vaaditaan, että ne pitää katkaista. Ennen poliitikkoja arvosteltiin arjesta vieraantumisesta - nytkö meidät halutaan vieraannuttaa arjesta?

Ajatus sidonnaisuuksien katkaisemisesta kuulostaa ihan BB-eduskunnalta. Lasikupu päälle vaan, sitten töllistellään ulkopuolelta ja säännöllisin välein äänestetään porukka vaihtoon.

Muualla yhteiskunnassa virheet kuuluvat elämään, mutta poliitikon kohdalla mikä tahansa epäilys näyttää muodostuvan kollektiiviseksi tuomionluvuksi. Ensin päätetään, että tässä on syyllinen, sitten koko porukalla kilpaa etsitään, mikä on rikos.

Viimeisten kymmenen päivän aikana toimintamalli on realisoitunut kohdallani niin, että kommenttejani on pyydetty lähes kymmeneen eri virheeseen, vikaan tai rikokseen. Epäilyt ovat kattaneet kaikenlaista vakavista rikoksista aina ihmissuhteen laatuun saakka.

Poliittisten toimijoiden ja median suhde on omanlaisensa. Molemmat hyötyvät, molemmat ärtyvät ja molemmat koettavat kyntää omaa sarkaansa. Koska toimintaympäristön muutos on niin ilmeinen, olisi avoin ja objektiivinen arvio ja keskustelu toimintatavoista tervetullutta.

Poliittisen kollektiivin huono puoli on se, ettei porukka pysty tai edes halua yhdessä puolustaa itseään. Median pelko on uusi viisauden alku. Se johtaa joskus erikoiseen jänis-ilmiöön. Kun valokeila osuu, alkaa mieletön säntäily.

Pahimmillaan käy niin, että kun kaveri on hakattavana, löytyy joku kollega jakamaan pesäpallomailoja.

Kansanvallan toimijan suuri rikkaus on mahdollisuus kysyä mielipidettä suoraan äänestäjältä. Itse olen tuosta mielipiteestä erityisen kiinnostunut. Toivottavasti äänestysaktiivisuus ensi kevään vaaleissa on mahdollisimman hyvä. Julkista keskustelua seuratessa on syytä muistaa, ettei eduskunnassa yksikään ilman kansan valtakirjaa istu.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme