Mainos
Mainos

Jyrki Katainen

Nettivieras

Katainen: Hyvinvointia oikealla veropolitiikalla

Kokoomuksen tarkoituksena ei ole minimoida verotusta, vaan optimoida se palvelemaan työllisyyttä, työnteon kannustavuutta, kasvua ja hyvinvointia. Kannustavalla verotuksella kerätään enemmän verotuloja pienemmällä prosentilla kuin passivoivalla verotuksella ja suuremmalla prosentilla.

Usein kuulee moitteita talouden "kovista arvoista". Näistä puheista kuultaa läpi ymmärtämättömyys talouden ja hyvinvointimme perusteista. Talous ei ole arvo. Talous on väline hyvinvoinnin tuottamiseksi sekä yhteiskunnallisten tavoitteiden ja arvojen toteuttamiseksi. Talouden kasvaessa myös hyvinvointi kasvaa. Hyvinvoinnin kasvun aikaansaannosten jakaminen kaikille on yhteiskunnan arvopohjainen tehtävä. Tämä on kuitenkin tehtävä huolella ja taloutta ymmärtäen. Hyvinvoinnin kakku on leivottava aina yhä uudelleen. Pelkkään jakamiseen keskittyvällä leivonta unohtuu ja käteen jää ainoastaan murusia.

Talouden inhimillisesti kovimmat vaikutukset näemme jos talouden hoito epäonnistuu. Silloin menoja on liikaa suhteessa tuloihin ja kasvun edellytyksistä ei ole pidetty huolta.

Talouden lait pätevät niin yritysten toiminnassa ja työpaikkojen synnyssä kuin viisaassa veropolitiikassakin. Yritykset luovat uusia työpaikkoja. Yksityinen sektori, yrittäjyys ja toimeliaisuus luovat hyvinvointia jaettavaksi. Yhteiskunnan tehtävä on luoda yritystoiminnalle ja työnteolle parhaat mahdolliset edellytykset. Hyvinvoinnin hedelmiä on verotettava viisaasti, jotta yritysten kannattaa toimia ja työllistää Suomessa jatkossakin.

Globalisaatio tuo moninkertaisesti kuin vie

Kehitys on myös muutosta. Vanha väistyy ja uutta tulee tilalle. Niin on aina ollut ja tulee olemaan. Joskus taannoin kannatti siirtää katse taskulaskintuotannon suuntaan sen sijaan, että olisi suojeltu helmitauluteollisuuden työpaikkoja viimeiseen saakka. Mitä aiemmin toimittiin, sitä hallitumpi muutos, pysyvämpi työllisyys, kasvavampi talous ja kukoistavampi hyvinvointi. Tämä sama kehityksen kulku toimii nyt ja jatkossakin. Kehityksen suuntaan voi vaikuttaa olemalla aloitteellinen. Kehitystä vastaan taistelu vie lopulta puille paljaille.

Työn menettäminen on ihmiselle valtava vastoinkäyminen ja tuska on ymmärrettävä. Kokonaisen tehtaan lakkauttaminen on paikallisesti ja alueellisesti kova menetys. Tuolloin tarvitaan kuitenkin tulevaisuudenuskoa ja toimenpiteitä uusien työpaikkojen luomiseksi. Moni kysyykin helposti silloin onko markkinataloudessa järkeä. Silloin ei saa kuitenkaan lannistua. Valtiovallan tehtävänä on luoda rakennemuutoksissa edellytykset vastoinkäymisiin joutuvien paikkakuntien ja alueiden uuden elinkeinotoiminnan viriämiseen. On myös yleisesti pidettävä huolta että yrittäminen ja työnteko Suomessa kannattavat.

Nokiakin joutui aikoinaan lopettamaan työpaikkoja kumi- ja kaapeliteollisuudessa, jotta pystyi ottamaan uuden suunnan maailman johtavaksi matkaviestinten valmistajaksi. Tuskin kukaan silti näin jälkeenpäin väittää, että Nokian strategia oli huono ja väärä suomalaisen työväen ja yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta. Hallittu rakennemuutos kehityksen mukana on ainoa tie menestystarinoihin. Niin luodaan tulevaisuuden työpaikkoja ja hyvinvointia.

Usein työpaikkojen siirtymisestä ja työn muutoksesta syyllistetään globalisaatiota ja maailmanlaajuisia markkinoita. Syyllistäjät sahaavat omaa oksaamme. Suomi on maailman kaupan avautumisen suurimpia voittajia. Suomalainen osaaminen ja yrityksemme ovat kansainvälistyneet ja tuoneet valtavasti hyvinvointia pieneen maahamme. Me olemme myyneet osaamistamme ja tuotteitamme ympäri maailman. Se on tehnyt meistä yhden maailman rikkaimmista ja hyvinvoivimmista kansakunnista.

Jos muut maailman maat olisivat viimeiseen saakka aina suojelleet tuotantoaan ja työpaikkojaan, niin Nokioita sekä nykyisenkaltaista metsä- ja metalliteollisuuttamme ei olisi koskaan syntynyt. Suomalainen hyvinvointi olisi jäänyt syntymättä. Mitä joskus tässä kaikessa välillä menetämmekin, olemme saaneet ja tulemme saamaan moninkertaisesti takaisin.

Sinivihreä hallitus on toiminut nyt yhdeksän kuukautta ja maassa on noin 20 000 työpaikkaa enemmän kuin hallituksen aloittaessa viime keväänä. Näitä ilouutisia uusista työpaikoista vain uutisoidaan turhan harvoin. Työllisyys, kasvu ja hyvinvointi eivät ole kuitenkaan itsestäänselvyyksiä. Menestys on ansaittava työllämme yhä uudelleen. Veropolitiikalla on tässä keskeinen merkitys.

Veronkevennyksillä kasvua, parempia verotuloja ja hyvinvointia

Hämmästyn säännöllisesti, että monet aivan järkeviltä tuntuvat poliitikot pitävät näkemyksensä perusteena, että korkeampi tuloveroprosentti tarkoittaisi suurempia verotuloja. Viimeistä vuosikymmentä tarkkailemalla huomaa, että näin ei ole.

Verotus ei ole talouden kokonaisuudesta ulkopuolinen tekijä, vaan myös käyttäytymistä ja valintoja muokkaava tekijä. Ihmiset ja yritykset osaavat laskea. Kun lisätöistä rangaistaan viemällä yli puolet ansioista veroina, alkaa monella motivaatio laskea kerätä lisäansioita vanhuuden turvaksi tai vaikkapa lasten opintojen tueksi.

Liian korkea verotus voi alentaa motivaatiota ottaa vastaan uusi, haasteellisempi ja paremmin palkattu työpaikka. Liian korkea verotus estää myös työllistymistä, jos pienestä palkasta ei verojen jälkeen jää juuri enempää käteen kuin yhteiskunnan tuilla eläessä. Liian korkea verotus lopulta vähentää verotuloja.

Ansiotulojen verotusta on määrätietoisesti alennettu vuodesta 1995 lähtien noin seitsemän prosenttiyksikköä kaikissa tuloluokissa. Taloudesta mekanistisesti ajattelevien mukaan verotulojen olisi pitänyt vähentyä. Verotulot ovat kuitenkin samalla kasvaneet reilussa vuosikymmenessä reaalisesti puolitoistakertaiseksi, siis rahan arvon muutos huomioiden.

Tuloverotuksen keventäminen kannustaa työllistämään, työllistymään, ottamaan vastaan haasteellisempia työtehtäviä ja tekemään enemmän töitä. Tämä merkitsee lisää verotuloja ja hyvinvointia. Ne jotka viisastelevat maltillisten veronalennusten rapauttavan hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjan, puhuvat pehmoisia.

Keskituloisen palkansaajan kukkarossa seitsemän prosenttiyksikköä kevyempi palkkaverotus tarkoittaa yli kahtasataa euroa kukkarossa joka kuukausi. Veronalennusten kritisoijat haluaisivat viedä sen kaksisataa kuussa pois keskituloiselta. Vastineeksi siitä saisimme suuremman työttömyyden sekä työttömyys- ja sosiaalimenot. Siihen se kaksisataa kuluisikin. Ei jäisi keksituloisen veronmaksajan palveluihin euroakaan enempää.

Kokoomukselle tuloveron alentaminen ei ole mikään ideologinen kysymys. Verotus on väline, jolla kannustetaan ihmisiä työntekoon, yrittämiseen ja itsensä kehittämiseen. Kannustavalla verotuksella kerätään enemmän verotuloja pienemmällä prosentilla kuin passivoivalla verotuksella ja suuremmalla prosentilla. Kokoomuksen tarkoituksena ei ole minimoida verotusta, vaan optimoida se palvelemaan itse tavoitteita: kannustavuutta, työllisyyttä, kasvua ja hyvinvointia.

Talouden kovia arvoja ei siis ole olemassakaan. Talouden ja kokonaisuuksien ymmärtäminen taas on edellytys hyvinvoinnin lisäämiselle ja jokaisesta huolehtimiselle. Tulevaisuuden rakentamiseksi tarvitaan tavoitteita. Talous on väline näiden tavoitteiden toteuttamiseksi.

Jyrki Katainen, valtiovarainministeri, Kokoomuksen puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme