Mainos
Mainos

Kataisen kuusikko – kevyttä kesälukemista?

Nuorille suunnatussa Viisikko-kirjasarjassa viisihenkinen lapsiryhmä tempautuu seikkailuihin, joista he nipin napin selviävät ehjin nahoin kotiin. He pärjäävät neuvokkuuden, vikkelyyden ja onnenkin avulla. Tällä viikolla olemme saaneet pureutua uuden hallituksen ohjelmaan, jossa Kataisen hallituskuusikko tarjoilee meille poliittisia seikkailuja Viisikko-sarjan parhaita perinteitä noudatellen.

Kuusikko-kirja maalaa meille kuvan lähitulevaisuudesta, jossa Suomi ja suomalaiset pärjäävät vain henkilökohtaisen nokkeluuden ja onnen avulla. Keskeisimpänä syynä tähän on se, että uudelta hallitukselta puuttuvat vahva johtajuus, yhteinen tahto ja näkemys Suomen suunnasta.

Hallitusohjelma on kokoelma korulauseita ja eri puolueiden vaalitavoitteita. Näitä saavutettuja tavoitteita on suurella tohinalla korvamerkitty käydyssä eduskuntakeskustelussa. Tavoitteet ovat keskenään jopa ristiriidassa. Lisäksi hallituksen rivit rakoilevat jo nyt useamman hallitusohjelmakirjauksen tai kirjauksen puuttumisen vuoksi.

Hallitus yrittää tehdä välttämättömyydestä hyveen ja kehuu laajapohjaisuuden olevan vastaus poikkeuksellisten aikojen haasteisiin. Poikkeuksellista on todellisuudessa ollut räikeä ristiriita hallitusohjelman sanojen ja numeroiden välillä. Tämä on seurausta epätoivoisesta kynnyskysymysten yhteensovittamisesta.

80-sivuisessa Kuusikko-jännärissä käytetään termejä, jotka vaativat suomentamista. Asioiden "kehittäminen ja edistäminen " tarkoittaa, että näihin hankkeisiin ei ole rahaa. "Selvitetään asioita" taas merkitsee, että näistä asioista puolueet eivät ole yksimielisiä. Tuo ilmaisu löytyy hallitusohjelmasta yli 30 kertaa. Uudistus-sanan taakse puolestaan piiloutuu todellisia säästökohteita, joita ei tohdita suoraan sanoa.

Monet hallituksen tavoitteet ovat hyviä, mutta konkreettiset keinot niiden toteuttamiseksi puuttuvat. Ne huutavat poissaoloaan erityisesti talouskasvun, työllisyyden ja kilpailukyvyn vahvistamisen osalta.

Uusi hallitus voi aloittaa talouden historian huomioon ottaen hyvistä lähtökohdista. Alkuvuonna kansantaloutemme ja investointimme kasvoivat reippaasti vuoden takaiseen verrattuna. Talouskasvun myötä myös työttömyys on saatu alenemaan ja työllisyys paranemaan. Jatko ei ole itsestäänselvyys. Työllisyyden ja kasvun turvaamiseksi tarvitaan myös määrätietoisia toimenpiteitä.

Kataisen kuusikolta puuttuu tulevaisuuden uskoa talouden saralla. Se on nostanut kädet pystyyn jo lähtötelineissä. Hallitusohjelmassa ei ole uusia keinoja talouskasvun ja työllisyyden parantamiseksi. Kasvun edellytysten luominen vaatii tässä tilanteessa kriisitietoisuuden rinnalla rohkeita tekoja. Kun Suomea haastetaan ulkoa käsin, pelkkä kriisitietoisuus ei siinä auta.

Kuusikko-seikkailun punaisena lankana on palvelujen ja ihmisten kovakourainen keskittäminen. Hallitus on postinumeron perusteella valmis asettamaan suomalaiset eriarvoiseen asemaan.

Kuntien rajat halutaan nyt piirtää uusiksi. Palvelurakenneuudistuksen sijaan voidaan puhua hallintorakenneuudistuksesta. Aluekehityksen tasapainoa hakevan ajattelun tilalle on tullut keskittämisen ihannointi. Maakuntien Suomi on Kataisen hallitukselta hävinnyt.

Hallitusohjelmassa puhutaan kauniisti lähi- ja luomuruoasta. Maataloutta ja maaseutua kuitenkin kurittavat suhteessa muita sektoreita suuremmat säästöt. Kohta sinkkumaajussienkaan ei enää tarvitse etsiä morsiamia tv-ohjelmien kautta. Yhä useampi maatalousyrittäjä joutuu tällä menolla sammuttamaan valot tiloiltaan.

Kataisen kuusikon eväillä Suomesta ei rakenneta maailman parasta maata myöskään lapsiperheille. Keskusta ajoi ennen vaaleja perhe- ja työelämän parempaa yhteensovittamista, alle puolitoistavuotiaiden lasten kotihoidon tuen korottamista, opintotukeen tehtävää korotusta opiskeleville lapsiperheille ja kunnallisen kotiavun paluuta. Näitä tulemme tarmokkaasti edistämään oppositiosta käsin. Hallituksesta kun ei ole lapsiperheiden asemaa parantamaan.

Vaikka kuusikko-kirjasarjan avausteos "Avoin, oikeudenmukainen ja rohkea Suomi" ilmestyy pitkällisten ponnistelujen jälkeen keskelle Suomen suvea, se on kaikkea muuta kuin kevyttä kesälukemista. Poukkoilevan ja koukeroisen ilmaisun taakse piiloutuu synkkä tarina siitä, kuinka Kataisen kuusikolla ei ole rohkeutta uudistaa suomalaista yhteiskuntaa, tarmoa rakentaa kasvun eväitä eikä halua tukea maan tasapuolista kehitystä.

Kirjoittaja on keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme