Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Kehysriihestä lisävauhtia työllisyyteen

Maaliskuisessa kehysriihessä tarvitaan uusia päätöksiä, jotka jatkavat tuloratkaisun avaamaa latua työllisyyskehityksen vauhdittamiseksi, SDP:n puoluesihteeri Eero Heinäluoma kirjoittaa.

Maan hallitus on parhaillaan valmistelemassa tulevien vuosien talousarvion raameja. Hallituskaudeksi tehty kehyspäätös on painottanut määrärahojen kasvua vaalikauden alkupuolelle ennen kaikkea suhdannepoliittisista syistä. Noiden päätösten mukaisesti menojen kasvua hidastetaan tulevina vuosina.

Täsmätoimet, joilla Suomen talouskehitys on saatu käännettyä hallitusohjelman työllisyystavoitteen edellyttämälle kasvu-uralle, on tehty harkitusti. Maaliskuisen kehysriihen tärkein asia on, miten maan talouden liikkumavara käytetään työllisyyskehityksen vauhdittamiseen. Kehysriihessä ministereiden onkin syytä tarttua hallitusohjelman ruisleipäasioihin eli työllisyyden edistämiseen.

Paremmalle työllisyyskehitykselle on kohtuulliset lähtökohdat. Uusi tuloratkaisu antaa vakautta ja ennustettavuutta niin yritykselle kuin kotitalouksille useiksi vuosiksi eteenpäin. Vakaa tulopolitiikka on mahdollistanut myös sen, että veroratkaisujen päälinja on nyt tiedossa vuoteen 2007. Vuoden alusta on voimaan tullut yritysverotusuudistus, joka suosii tuloksen jättämistä firmaan ja tuotannon laajentamiseen. Se antaa samalla mahdollisuuden uusien työpaikkojen synnyttämisen.

Kehysriihessä tarvitaan nyt uusia päätöksiä, joka jatkaa tuloratkaisun avaamaa latua. Nyt tarvitaan lisäpäätöksiä tutkimukseen, koulutuksen sekä tuotekehityksen uusista satsauksista, työmarkkinatuen kehittämisestä, työnantajamaksujen uudistamisesta sekä työllisyydelle ja taloudelle tärkeästä liikennerahoituksesta Hallitukselta odotetaan myös päätöksiä pitkään työttömänä olleiden ihmisten tilanteen kohentamisesta.

Nyt tarvitaan vielä aiempaa tehokkaampaa ja kunnianhimoisempaa aktiivista työvoimapolitiikkaa. Samalla on parannettava pitkään työmarkkinatuella olleiden asemaa ja heille on annettava todellinen mahdollisuus paluusta takaisin työelämään. Tämä edellyttää työllisyyden hoitoon lisärahaa. Se on myös tärkeä osa vähävaraisten ihmisten tilanteen kohentamista, johon maan hallituksella on velvoite eduskunnan joulukuisen ponnen pohjalta.

Työvoimapolitiikan puolella hallitukselta odotetaan tulosopimuksen mukaisesti myös rahoituksen varaamista muutosturvan edellyttämien toimien rahoittamiseen. Työllisyyden ja pitkän ajan kasvunäkymien kannalta keskeisten liikennehankkeiden ja väylien kunnossapidon rahoituksesta on pidettävä huolta. Liikennekysymykset ovat tärkeitä työllisyydelle, alueiden menestykselle ja ne ovat osa ihmisten kaipaamia palveluja. Hallitus on jo aiemmin osoittanut uusiin infrastruktuurihankkeisiin lisärahoitusta ja kaivinkoneet ja kuorma-autot ahkeroivat monilla paikkakunnilla. Erilaisten väylähankkeiden ohella on pidettävä huolta, että joukkoliikenteellä säilyvät toimintaedellytykset.

Valtiontalouden kehyksiin on kohdistumassa suuria paineita. Kehyksissä pysyminen edellyttää asioiden panemista tärkeysjärjestykseen, jolloin työllisyyskehitystä ja vähävaraisten ihmisten aseman kohentamista tukevat panostukset on oltava etusijalla. Toimivan ja uskottavan kehysjärjestelmän avulla voidaan budjettitalouden puolella varautua tulevien vuosien haasteisiin.

Eero Heinäluoma, SDP:n puoluesihteeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme