Mainos
Mainos

Mikko Maenpaa

Nettivieras

Kesäterveisin

Valtiosihteeri Raimo Sailaksen kieli terävöityy vuosi vuodelta. MTV3:n Porin Suomi-Areenassa hän oli sitä mieltä, että Suomi on edelleen konsensusyhteiskunta. Konsensus hänen mukaansa vallitsee muun muassa siitä, että työuria ei pidennetä.

Sailas on väärässä. Konsensus päinvastoin vallitsee siitä, että työuria pitää pyrkiä pidentämään. EK:n johtajan Jukka Ahtelan vetämässä työelämäryhmässä löydettiin useita hyviä keinoja työelämän parantamiseksi ja sitä kautta työurien pidentämiseksi. Osaamiseen panostava hyvin johdettu työyhteisö on paras keino tuottavuuden parantamiseen ja ihmisten motivoimiseen jatkamaan työssä. Hyvä työyhteisö on osa yritysten yhteiskuntavastuuta. Tämä ei Sailakselle kelpaa. Ainoa oikea keino hänelle olisi vanhuuseläkkeen alarajan nostaminen ainakin kahdella vuodella.

Kaavamaiset eläkeiän nostopäätökset kertovat poliittisen päättäjän kyvyttömyydestä ratkaista julkisen talouden vajeita kasvun ja tuottavuuden parantamisella. Kaavamainen eläkeiän nostopäätös näyttää tilastoissa hyvältä. Mutta se ei auta mitään, jos ihmiset eivät jatka työntekoa. Suomessa työeläkeikä ei ole 63 vuotta. Se on 63 - 68 vuotta. Järjestelmä kannustaa tekemään työtä pidempään. Jos työ on mielekästä, ihmiset tulevat itse pidentämään työuriaan.

Kesäterveisiä Raimolle: konsensus tarkoittaa kykyä hakea vaikeisiin ongelmiin ratkaisuja tasapainoisella tavalla.

***

EU:n komissaari Olli Rehn puolestaan kehottaa kiristämään vyötä. Se tarkoittaa leikkauksia, verojen korotuksia, tuottavuuden parantamista ja työurien pidentämistä. Finanssikriisi vei maailmassa miljoonia työpaikkoja. Monet palkansaajat menettivät eläketurvansa. Yhdysvalloissa monet menettivät asuntonsa. Verojen kautta palkansaajat joutuvat joka tapauksessa maksamaan kriisiin johtaneista virheistä raskaalla tavalla. Tärkeintä olisi nyt löytää kansallinen ja eurooppalainen kasvupolitiikka. Tämä edellyttäisi vaikeassa tilanteessa oikeaa konsensusta. Työmarkkinoiden hyvä toimintakyky on osa talouspolitiikan onnistumista.

Kesäterveisiä Ollille: EU voisi yrittää uutta innovaatiota Suomen vanhan mallin mukaan: talouspolitiikkaa ja työmarkkinapolitiikkaa kannattaisi koordinoida.

***

Teknologiateollisuuden hallituksen puheenjohtaja Jorma Eloranta kertoo Helsingin Sanomissa 23.heinäkuuta palkkapolitiikan ongelmista. Hänen mukaansa palkankorotuksiin ei olisi varaa ja palkkausta pitäisi kehittää enemmän tulokseen perustuvaksi. Hän esittää kaavamaisista yleiskorotuksista luopumista.

Palkansaajaliike on mielestäni ollut aktiivinen kehittämään tehtävien vaativuuteen perustuvaa palkkausta siten, että henkilökohtaisesta työsuorituksesta palkitaan omien perusteiden mukaan. Lisäksi tulospalkkaus on yleistynyt - ay-liike on tämänkin tosiasiallisesti hyväksynyt.

Ongelma suomalaisessa tasa-arvoisessa yhteiskunnassa on mielestäni se, että yritysjohtajien palkitsemiskulttuuri on eriytynyt tavallisen palkansaajan palkkauksesta ja palkitsemisesta. Yhdessähän kaikkien työpanoksella se tulos tehdään. Siispä samat pelisäännöt kaikille.

Kesäterveisiä Jormalle: palkansaajat hyväksyvät tuottavuuden ja kilpailukyvyn lähtökohdat. Samoin hyväksymme kannustavan palkkauksen. Jokaiselle palkansaajalle kuuluu kuitenkin menestyksestä jokin osuus: yleiskorotus.

Pääsääntöisesti palkansaajan koko palkka menee elämiseen. Tätä turvaa ei missään tapauksessa kannata järkyttää.

Kesäterveisin

Mikko Mäenpää

STTK:n puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme