Mainos
Mainos

Paula Lehtomaki

Nettivieras

Keskusta löytöretkellä

Olen viimeisen viikon kulkenut pitkin Kiinaa bisnesdelegaation kanssa. Matkan päästä on hyvä seurata, miten kotimassa keskustelu oman puolueeni Keskustan ympärillä ja sisällä jatkuu. Vaikka julkisuudessa on jo pinnalla täysin uudet aiheet, meidän on tehtävä oma selvitystyömme perusteellisesti ja ajan kanssa loppuun saakka.

Keskustan menestys kunnallisvaaleissa oli paha pettymys, joillekin jopa järkytys. Toisaalta herätyksen ajankohta eduskuntavaaleja ajatellen on hyvä. Vielä on aikaa tehdä muutoksia, mutta toimeen on tartuttava heti. Jos vain heittäytyy juoksevien asioiden virran vietäväksi, talvet ja kesät seuraavat toisiaan yllättävän nopeasti.

Politiikkaa seuraaville mikään ei ole niin kiehtovaa kuin henkilöspekulaatio. Siksi vaalitappion jälkeinen ensimmäinen kierros käytiin ”päitä vadille” –periaatteella. Vaalitappioon vastuulliset löytyvät toki puoluejohdosta. Sen vaihtamisen aika ei kuitenkaan ole nyt. Puoluekokous tekee nämäkin päätökset ajallaan, kesäkuussa 2010.

On luonnollista ja välttämätöntäkin, että ison puolueen johtopaikoille on kiinnostusta. On hyvä, että halua yhteisen vastuun kantamiseen löytyy monelta suunnalta. Nyt on kuitenkin maltin aika. Jos ja kun henkilökisoja käydään, niihin kerkiää keväällä 2010.

Pelkästään henkilöihin liittyvä kritiikki on liian kapea ja helppo vastaus Keskustan kokemiin haasteisiin. Eräs tärkeimmistä korjattavien töiden asioista liittyy toimintatapoihimme. Keskusta tarvitsee nyt ennen kaikkea joukkuehenkeä. Politiikka on yhteispeliä ennen vaaleja ja niiden jälkeen, niin menestyksen huumassa kuin tappion karvasta kalkkia nieltäessä.

Politiikan uutiskynnyksen ylittää helpoimmin kritisoimalla omia. Avoin keskustelu kuuluu suomalaisen yhteiskunnan peruspilareihin. Mutta keskustelu pitää käydä oikeilla foorumeilla. Joukkuepelaaja putsaa suunsa pukukopin puolella ja taistelee pelikentällä joukkueen puolesta kaikella tarmollaan.

Jotkut yrittävät repiä Keskustaa myös ulkoapäin. Luodaan kuvaa puolueen aitovierihenkisten nostalgikkojen ja liberaalin citysiiven välisistä ristiriidoista. Tämä asetelma on keinotekoinen.

Keskustalla on mahdollisuus vahvistaa ainutlaatuista rooliaan yrittäjyyshenkisenä edistysliikkeenä ja hallituksen sosiaalisena omanatuntona. Vastuun kantaminen koko maasta ei vie leipää kaupunkilaisen suusta.

Punamultahallituksessa Keskusta kantoi päävastuun minimiturvan kehittämisestä ansiosidonnaisten etuuksien rinnalla. Yhteiskunnalliset uudistukset olivat tuolloin kovan väännön takana. Sinivihreässä hallituksessa minimituista on ollut helpompi sopia. Nyt joudumme sen sijaan vääntämään verotuksen painotusta pieniin tuloihin ja taistelemaan alueellisesti kattavan koulutuksen puolesta. Kyllä Keskustan erottaa kumppaneista muutenkin kuin nimeltä.

Politiikkamme pitää olla linjakasta. Vaaleja ei kuitenkaan voiteta menneitä – sinänsä hyviäkin – päätöksiä toistamalla. Katseen pitää olla eteenpäin. On pystyttävä luomaan kuva tavoittelemisen arvoisesta tulevaisuudesta.

Oma profiilimme saa ja sen pitää näkyä entistä enemmän. Omaleimaisuudessa ei ole mitään hävettävää – päinvastoin. Sosialidemokraatteja emme ole, kokoomuslaisiksi emme halua tulla. He kaikki haluavat sen sijaan tulla keskustaan. Keskustalaisen arvomaailman pohjalta löytää kyllä eväät menestykseen.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme