Mainos
Mainos

Ville Niinisto

Nettivieras

Kohti ratkaisuja eurokriisiin

Eduskunta on tänään hyväksynyt Suomen osallistumisen Espanjan-tukipakettiin. Tämä on järkevä ratkaisu, mutta seuraavaksi on mietittävä, miten ratkaisemme kriisin syyt pysyvästi. Millaista Eurooppa tarvitsemme pitemmällä aikavälillä?

Ensin kuitenkin muutama sana Espanjan pankkituesta. On hyvä muistaa, mistä paketissa on kyse: tarpeellisen lainan takaamisesta. Takaus ei tarkoita, että Suomi lainaa rahaa Espanjalle. Suomi on pienellä osuudella takaajana Euroopan rahoitusvakausvälineen (ERVV) antamalle lainalle, jolla pelastetaan Espanjan pankit. Tällä vastuulleen Suomi on vielä hankkinut vakuudet kattamaan tappiot, jos kävisi huonoimmalla tavalla ja Suomi joutuisikin maksumieheksi.

Minulta on kysytty, miksi pankkeja pitäisi pelastaa. On hyvä muistaa, että pankkien pelastamisesta ei tehdä bisneksen tukemiseksi tai osakkeenomistajien hyväksi. Pankkeja pelastetaan, koska pankeissa ovat tavallisten ihmisten rahat. Pankkeja pelastetaan, koska jos pankit eivät pysty myöntämään lainaa, yrityksillä ei ole pian kassassa rahaa maksaa palkkoja. Pankkeja pelastetaan, koska jos pankit kaatuvat, niiden mukana menee paljon muutakin, ja siinä kärsivät eniten juuri heikoimmassa asemassa olevat.

Vuonna 2008 Lehman Brothers -pankin kaatumisesta USA:ssa alkanut maailmanlaajuinen taantuma on niittänyt työpaikkoja kuin heinää. Talouskriisi tarkoittaa työttömyyttä, ja työttömyyden kasvu köyhyyttä ja hätää. Sitä on nähty aivan riittävästi.

Pankkien tukemisessa oleellista on, että saadaan murrettua kehä, jossa pankkien voitot ovat yksityisiä, mutta tarpeeksi suuret tappiot voidaan jättää aina veronmaksajien kannettavaksi. Espanjan-paketin ehdot ovat myös tässä suhteessa järkevät. Omistajat ja velkojat joutuvat ensin kantamaan tappiot ja huonosti hoidetut pankit joutuvat saneeraukseen. Kun julkisella rahalla pääomitetaan pankkeja, vastikkeeksi tulee lähtökohtaisesti omistusta, siis pankkien osakkeita. Näin julkisella rahalla pelastetuista, mutta perustaltaan elinkelpoisista pankeista, tulee tulonlähde valtiolle, kun pelastetut pankit alkavat taas tuottamaan voittoa.

Mistä uusi suunta Euroopalle?

On selvää, että tukipaketit eivät ole ratkaisu ongelmiin, vaan oireiden hoitoa. Tukipaketeilla on ostettu aikaa, mutta nyt pitää puhua pitkän tähtäimen ratkaisuista – miten pelastetaan Eurooppa yhdessä.

Perusongelmamme on, että euron rakentaminen on jäänyt kesken. Rahaliitto ilman syvempää talouspoliittista yhteistyötä ja ilman laajalla valtuudella toimivaa keskuspankkia on vajaa.

Aktiivista keskuspankki tarvitaan

Yhdysvallat selviää omasta raskaasta budjettialijäämästään sillä, että keskuspankki Federal Reserve on riittävän vahva ja sillä on laaja mandaatti pitää huolta paitsi inflaatiosta, myös talouskasvusta. Se takaa sellaiset muskelit, että liittovaltion valuutta on uskottava.

Itse pidän oleellisena puutteena sitä, että eurolla ei ole ”lender of last resort” -pankkia. EKP on pidättäytynyt mandaattinsa puitteissa takaamasta jäsenvaltioiden pystyssä pysymistä. Pankkeja se toki pönkittää avuliaasti ja valtioitakin kulissien takana. EKP:n mandaatin laajentamisesta on puhuttava, jotta epäselvyys sen kyvystä taata valuutan elinkelpoisuus väistyy.

Joka tapauksessa – ilman mandaatin muodollista laajentamista – on selvää että tässä tilanteessa setelipainoa tarvitaan: EKP voi ratkaista poliittisen kriisin astumalla Yhdysvaltain Fedin tavoin ”quantitative easing” -rahapolitiikan tielle. EKP:n on varmistettava, että tapa jolla se setelirahoitusta tekee, olisi hyötyjen ja haittojen suhteen maiden kesken oikeudenmukaista. Inflaatioriski on euron pienimpiä ongelmia tällä hetkellä kun korotkin ovat jo nollissa.

Pankkien ja valtion välinen kohtalonyhteys purettava

Yhteinen rahapolitiikka on taannut halvat korot ja mahdollistanut liiallisen velkaantumisen niin valtioille kuin pankeillekin muiden kontrollivälineiden puuttuessa. Tähän on puututtava luomalla paremmat kontrollivälineet.

Kriisin sattuessa yhteinen raha helpottaa sijoittajien mahdollisuutta siirtää riskejään ja luo pääomapakoa EU:n sisällä. Irlanti ja Espanja ovat puolestaan joutuneet vaikeuksiin huonosti asiansa hoitaneiden pankkien, ei huonosti hoidetun valtiontalouden takia. Tämä epäterve kytkös on purettava, niin että vajoavat pankit eivät vie julkista taloutta kurimukseen mukanaan. Kun pankkitoiminta ylittää sulavasti valtioiden rajat, tulee myös pankkien sääntelyn tehdä niin.

Verokilpailusta päästävä eroon

Samalla tulee torjua veronkiertoa, joka on vuotava haava kansantaloudessa. Verotuksen porsaanreikiä, joita yritykset pystyvät sukkelasti hyödyntämään, on EU:n sisälläkin aivan liikaa. Tästä haitallisesta verokilpailusta on päästävä eroon. Jos kaikki EU-maat kilpailevat keskenään sillä, kuka tarjoaa edullisimmat yritysverotuksen laskentatavat ja verokannat, kilpailemme itsemme hengiltä. Siksi tarvitaan EU:n laajuinen poliittinen päätös verokilpailun lopettamisesta, jonkinlaisesta verokilpavarustelun aseidenriisunnasta.

Eurooppaa kannattaa puolustaa

Suomen pitää joka tapauksessa olla niiden maiden joukossa, jotka etsivät ratkaisuja koko Euroopan tulevaisuuden turvaamiselle kansainvälisessä kilpailussa lyhytnäköisen omaan napaan tuijottamisen sijaan.

Perussyy tähän unohtuu usein. Eurooppalainen tasa-arvoon, oikeusvaltioon, ihmisoikeuksiin sekä sosiaaliseen ja ympäristölliseen vastuuseen perustuva yhteiskuntamalli, kaikkine puutteineenkin, edustaa maailmassa toivoa kestävämmästä tulevaisuudesta. Sitä kannattaa puolustaa.

Vain yhdessä voimme nousta tästä kriisistä. Sen sijaan vajota voimme kukin tahoillamme. Euroopan tulevaisuus uudessa maailmantaloudessa ei ole kovinkaan kehuttava, jos emme pysy yhdessä. Euron hajoamisen tie olisi hyppäämistä pelastusveneellä avomerelle vähän vuotavasta valtamerilaivasta. Kansallinen itsekkyys johtaisi todennäköisesti uuteen protektionismin aaltoon. Siinä myös Suomen kaltaiselle viennistä riippuvaiselle maalle käy vääjäämättä huonosti.

Kaikkia toimia pohdittaessa on myös hyvä muistaa, että ei ole mitenkään sanottua, kuka on autettavan ja kuka autetun asemassa viiden tai kymmenen vuoden päästä. On sekä oikein että jokaisen oman edun mukaista hakea ratkaisuja, jotka olisivat reiluja kaikille.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme