Mainos
Mainos

Jutta Urpilainen

Nettivieras

Koko elinkeinoelämä mukaan malttitalkoisiin

Syksyn talouspolitiikan kokonaisuuden tärkeä kulmapala on työmarkkinasopimus. Maltillinen ratkaisu toisi mukanaan ennakoitavuutta ja vakautta. Työmarkkinaneuvottelut ovat kesken ja toivottavasti tarpeeksi leveät hartiat saadaan sopimuksen taakse.

Hyvän lopputuloksen saavuttamista edistäisi luottamuksen rakentaminen puolin ja toisin. Tätä molemminpuolista kunnioitusta osoitti työmarkkinasopimuksen kirjaus siitä, että palkkamaltin rinnalla edellytetään yrityksiltä ”vastuunkantoa ja maltillisuutta kaikessa palkitsemisessa”.

Yt-neuvottelujen ja irtisanomisten aikana tarvitaan juuri tekoja keskinäisen luottamuksen vahvistamiseksi. Suhteettoman suuret palkankorotukset tai bonukset vain osalle yrityksen työntekijöistä taas nakertavat luottamusta. Vaakalaudalla voi olla koko työmarkkinasopu.

Nokian Stephen Elopille tuleva lähes 19 miljoonan euron korvaus on minun oikeustajuni vastainen. Vastaako se todella työsuoritetta? Jos kytkös palkitsemisen ja yhtiöiden menestymisen välillä katkeaa, heikkenee koko järjestelmän uskottavuus. Pelissä on luottamus.

Peräsin taannoin eduskunnassa valtionyhtiöiden johdoilta vaikeassa suhdannetilanteessa palkkamalttia. Tulkitsin saaneeni ajatukselle tukea. Myös elinkeinoelämän puolelta on kuultu samansuuntaisia puheenvuoroja. Koko elinkeinoelämän tulisikin astua mukaan näihin ”malttitalkoisiin”. Ja myös toisinpäin; jos palkanmaksuvaraa on, tulee sen ulottua kaikkiin yrityksen henkilöstöryhmiin.

Eduskunnan keskustelu käytiin tarkastusvaliokunnan mietinnön pohjalta. Valiokunta pitää tärkeänä julkista keskustelua yhtiökokousten merkityksestä palkitsemiskysymyksissä. Olen tismalleen samaa mieltä. Suomi on pieni maa ja yritysten hallituksissa törmäävät usein samat ihmiset toisiinsa. Siksi olisikin perusteltua keskustella siitä vaihtoehdosta, että palkitsemisen pelisäännöt vietäisiin käsiteltäviksi tai päätettäviksi yhtiökokouksiin, entistä suuremman avoimuuden ja yritysdemokratian hengessä.

Valiokunnan mielestä myös yksittäisten johtoryhmän jäsenten palkitsemistietojen tulisi olla julkisia, ei ainoastaan toimitusjohtajan. Läpinäkyvyys ja julkisuus mahdollistavat vertailun ja voivat estää yhtiöiden ylilyöntejä. Tärkeästä asiasta pitääkin selvästi keskustella enemmän.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme